Share
Eerste werknemer

Later lezen?

Zo schrijf je de perfecte vacature

Je zoektocht naar de ideale medewerker start bij het opstellen van een goeie en correcte vacature. Wat mag er niet ontbreken in zo’n vacaturetekst? Hoe valt jouw jobaanbieding op tussen alle andere? Met deze 3 tips schrijf je de ultieme vacature.

vacature schrijven

1.    Schrijf een tekst die ‘vindbaar’ is

Veel kandidaten zoeken naar jobs via online zoekmachines zoals Google. Idealiter verschijnt je vacature dus zo hoog mogelijk in de zoekresultaten. Hoe? Search Engine Optimization of SEO biedt soelaas. Gebruik veelgezochte functienamen in je vacaturetekst en kies daarbij voor een duidelijke functietitel. Zo kunnen kandidaten meteen inschatten wat de job concreet inhoudt. Ben je op zoek naar iemand om te poetsen? Schrijf dan een vacature voor een ‘schoonmaker’ in plaats van ‘floormanager’. Hoe duidelijker de titel, hoe meer kandidaten de jobaanbieding ontdekken.

Een handige tip om te schrijven voor zoekmachines is nadenken over hoe je zelf googelt. Welke zoektermen zou jij intuïtief gebruiken? En welke zoekwoorden zouden je kennissen of collega’s uitproberen? Kies het meest voorkomende en duidelijkste antwoord en plaats het zowel in de titel als in de inleiding van je online vacaturetekst. Voeg de term ook zeker toe in de metadata, de informatie in je achterliggende websitestructuur die zoekmachines gebruiken om te bepalen waarover je tekst gaat.

 

2.    Wees bondig maar duidelijk

Mensen lezen een tekst vaak diagonaal. Zeker als het gaat om een vacature die tussen honderden andere jobaanbiedingen verschijnt. Zorg daarom dat de tekst direct tot de essentie komt en heel duidelijk is, zonder rond de pot te draaien.

Gemiddeld hebben mensen maar 7 seconden nodig om te besluiten dat ze niet verder willen lezen. Bouw dus niet op naar een hoogtepunt, maar begin meteen met het belangrijkste: je aanbieding en je troeven. Handig is om in bulletpoints te vermelden welke jobinhoud de kandidaat mag verwachten en wat de voordelen zijn om bij jouw bedrijf aan de slag te gaan.

 

3.    Focus op de 5 w’s 

Aan de hand van de 5 w-vragen kan je nagaan of je vacaturetekst alle essentiële informatie bevat:

Wie?

Welk profiel zoek je voor de job? Over welke vaardigheden, kwalificaties of kenmerken beschikt de ideale sollicitant? Maak een onderscheid tussen wat noodzakelijk is en welke extra’s mooi meegenomen zijn. Je kandidaat moet zowel passen bij de functie als bij je bedrijf. Vermeld dus ook kort naar welke persoonlijkheid je op zoek bent.

Wat?

Vermeld duidelijk de functietitel en leg ook uit wat de job precies inhoudt. Welke taken zal de kandidaat verrichten? Idealiter som je 3 à 7 hoofdopdrachten op die deel uitmaken van het dagelijkse takenpakket.

Gaat het om een tijdelijke functie van bepaalde duur, een voltijdse of een deeltijdse functie? Ook die informatie is een cruciaal antwoord op de vraag ‘wat?’. Vermeld je dit niet, dan bestaat de kans dat je veel kandidaten moet afwijzen. Of je loopt heel wat geschikte kandidaten mis.

Waar?

Mensen maken heel wat praktische overwegingen bij het zoeken naar een job. In wat voor omgeving ligt het bedrijf? Is het vlot bereikbaar met het openbaar vervoer? De locatie van je onderneming is misschien wel net wat die ene droomkandidaat overtuigt om te solliciteren.

Waarom?

Vertel iets meer over je bedrijf en de cultuur. Waarom is het zo tof werken bij jou? Voor millennials is een passende bedrijfscultuur bijvoorbeeld dé beslissende factor bij het kiezen van een job.

Extralegale voordelen weten ook te overtuigen. Vermeld dus zeker wat er allemaal deel uitmaakt van het loonpakket. Krijgt de kandidaat bijvoorbeeld een dertiende maand, smartphone, laptop of groepsverzekering bij de functie? Kan hij of zij een dag per week thuiswerken? Dergelijke voordelen trekken twijfelende topkandidaten misschien alsnog over de streep.

Wanneer?

Wie solliciteert, weet graag zo snel mogelijk wanneer hij of zij kan starten in de nieuwe functie. Vergeet ook zeker de werktijden niet te vermelden: 9-to-5 of met glijdende uren? Het zijn belangrijke factoren waar kandidaten op letten.

 

Na de redactie

Nalezen, nalezen, nalezen

Ben je klaar met het schrijven van je vacature? Laat de tekst dan door voldoende mensen nalezen. Het voordeel van een extra paar ogen: zij spotten misschien fouten die jij hebt gemist. Laat de tekst ook nalezen door iemand die niet echt op de hoogte is van je bedrijf en de openstaande functie. Dat is de ultieme test om te weten of je tekst helder en vlot leest.

Geen tijd om zelf een vacaturetekst op te stellen? Vraag raad bij je sociaal secretariaat.

 De vacature verspreiden

Een goed geschreven vacature kan alleen zijn werk doen als voldoende kandidaten de tekst ook effectief te lezen krijgen. Verspreid de vacature via de juiste kanalen, zodat alleen de meest geschikte profielen de openstaande functie ontdekken.

TIP! Lees hier via welke kanalen je jouw vacature het best uitstuurt.

 

Klaar om te starten met personeel?

Starten met personeel doe je niet in 1-2-3. De perfecte persoon voor de job én je bedrijf kiezen is maatwerk. Zit je nog met vragen of wil je meer weten over het aanwerven van personeel? Download dan ons e-book en lees alles wat je moet weten.

Meer weten over starten met personeel?

Download het gratis e-book
Door Hannelore Jonckheere
30 november 2021

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.