Share

Later lezen?

Werkbaar werk voor ondernemers

Heb je het gevoel dat je het altijd maar druk-druk-druk hebt? Je ergert je aan papierwerk of lastige klanten, neemt nauwelijks lunchpauze en je werkt ook ’s avonds lang door. Als ondernemer ga je voor je zaak, je kan wel tegen een stootje. Maar ondernemen kan ook erg stressvol zijn. Misschien gebeurt het dus weleens dat je over je grens heen gaat en je te lang blijft doorgaan onder hoge stress. De coronacrisis doet daar zeker geen goed aan.

Werkbaar werk voor ondernemers

Burn-out op de loer

Dat ondernemen stressvol is, werd vorig jaar aangetoond in een onderzoek van Liantis.

Daarbij gaven zeven op de tien zelfstandige ondernemers in hoofdberoep aan dat ze het moeilijk hebben om het werk mentaal los te laten. Een op de drie zei ook meestal tot altijd last te hebben van stress of vermoeidheid. Als ondernemer hou je nochtans van je job en haal je veel voldoening uit tevreden personeel en het persoonlijk contact met klanten. Zeven op de tien ondernemers zouden dan ook herbeginnen als zelfstandige, mochten ze die keuze opnieuw moeten maken.

Maar gedrevenheid en hard werk hebben een keerzijde. Ondernemers vinden het vaak moeilijk om op tijd grenzen te trekken. Dat gaat ten koste van hun fysieke en mentale gezondheid, met het risico opeen burn-out als gevolg.

Praten over twijfels en onzekerheden

Het is dus erg belangrijk om regelmatig rust en ontspanning in te bouwen om het ondernemerschap op lange termijn te kunnen volhouden, mét het nodige werkplezier. Iets wat iedereen eigenlijk wel weet. Maar met wie kan je als ondernemer spreken als het je allemaal eens te veel wordt? Voor zakelijke aspecten ga je naar je accountant. Of eventueel naar de raad van bestuur van je bedrijf. Persoonlijke twijfels en onzekerheden worden helaas snel als onkunde of zelfs falen gezien. Niet alleen door de omgeving, maar vaak ook door de ondernemer zelf.

Uit een SERV-rapport uit 2019 blijkt dat het niet hebben of durven aan te spreken van een expert of vertrouweling bij twijfel en onzekerheden verhindert dat je transitie- en crisismomenten goed doorkomt.

Coachingtrajecten voor ondernemers

Liantis wil ondernemers daarom een vangnet bieden met individuele coachingtrajecten. We vertrekken vanuit jouw vragen en noden als ondernemer. Tijdens de coachingsessies kan jij jouw twijfels en onzekerheden uitspreken, wij bieden een luisterend oor en blijven neutraal. We maken ook duidelijk dat jouw situatie niet abnormaal is. Veel ondernemers zitten met dezelfde vragen. Dat besef maakt het ook makkelijker om er met anderen over te praten. We bieden daarnaast een concrete helpende hand door samen naar oplossingen te zoeken. Met onze uitgebreide ervaring en kennis kunnen we ondernemers snel vooruithelpen.

Lees het verhaal van Steffi Brié. Zij vertelt over de positieve impact van ondernemerscoaching op haar werk-privébalans.

Weerbaarder tegen stress

In 2019 ontwikkelde Liantis, in samenwerking met de FOD Volksgezondheid, een specifiek coachingtraject om ondernemers weerbaarder te maken tegen stress. Wetenschappelijke stresstesten en vragenlijsten helpen blijvend de juiste balans te vinden tussen kunnen en willen, werk en privé, energiegevers en energievreters …

Alle deelnemende ondernemers leggen bij de start én aan het einde van hun coachingtraject twee stresstesten af:

  • De Utrechtste Bevlogenheid Schaal (UBES), die de gedrevenheid van ondernemers meet.
  • De Burn-out Assessment Tool (BAT), die het risico op een burn-out in kaart brengt.

Meteen na het traject treedt gemiddeld een verbetering op van 11,4% op de UBES en 15% op de BAT. Drie maand later is dat zelfs 19,1% op de UBES en 23,5% op de BAT. De ondernemer stijgt gemiddeld een categorie van ‘gemiddeld gedreven’ naar ‘sterk gedreven’ en daalt een categorie van ‘matig risico op burn-out’ tot ‘geen verhoogd risico op burn-out’. Een evolutie die ook echt opvalt bij de ondernemers en coaches.

Geef ook een positieve draai aan je ondernemerschap

De coachingtrajecten werpen dus positieve resultaten af. Heb jij soms ook het gevoel dat je te veel ballen in de lucht probeert te houden? Wij begeleiden je in je zoektocht naar wat voor jou werkbaar werk is.

Ontdek hoe ondernemerscoaching jou kan helpen

Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennisgesprek
Door Marianne van der Wielen
16 december 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.