Wie als werknemer vader wordt, heeft recht op 20 dagen vaderschapsverlof. Voor zelfstandigen bestond zo’n een regeling vroeger niet. Dit verschil behoort intussen tot het verleden. Sinds 1 mei 2019 hebben zelfstandige papa’s en meeouders namelijk recht op vaderschaps- en geboorteverlof! Kom er alles over te weten.
Wanneer heb je recht op geboorte- of vaderschapsverlof?
Word je vader of meeouder van een kindje? Dan heb je waarschijnlijk recht op vaderschaps- of geboorteverlof.
Hoe zo waarschijnlijk? Het recht geldt enkel voor zelfstandigen in hoofdberoep en meewerkende echtgenoten in het maxistatuut. Als zelfstandige in bijberoep bijvoorbeeld, bouw je je sociale rechten op via je werkgever en geniet je normaal gezien langs deze kant van je ouderschapsverlof.
Wel gelden een aantal voorwaarden:
- De wettelijke afstamming moet vaststaan. Krijg je als gehuwd koppel een kind, dan is dit automatisch het geval. Ongehuwde partners moeten het kind eerst erkennen.
- Staat de afstamming niet vast, dan gelden bijkomende regels. Om recht te hebben op vaderschap- of geboorteverlof, moet je in dat geval als zelfstandige papa of meeouder:
- inwonen bij een persoon met wie de afstamming wél vast staat en bij wie het kind zijn hoofdverblijfplaats heeft; of
- op het moment van de geboorte minstens drie jaar samenwonen indien je partner en jij een feitelijk samenwonend koppel zijn.
Waarop heb je recht als zelfstandige vader of meeouder?
De nieuwe wetgeving voorziet een vaderschaps- of geboorteverlof van maximum twintig dagen. Je ontvangt per dag een uitkering van 81,62 euro, of 816,2 euro in totaal.
Het vaderschaps- of geboorteverlof is zeer flexibel in te plannen – op voorwaarde dat de kersverse ouder het opneemt binnen de vier maanden na de geboorte.
Verschillende formules zijn mogelijk om het verlof te spreiden:
- 20 volle dagen aansluitend op de geboorte
- 20 halve dagen
- afwisselend halve en volle dagen
- elke week een halve dag
- om de twee weken een volle dag
Lukt het niet om je zaak 20 dagen te verlaten? Dan heb je ook de keuze om 8 dagen verlof op te nemen en aan te vullen met 15 gratis dienstencheques.
Hoe vraag je het geboorteverlof aan?
De nieuwe regeling geldt voor kinderen geboren na 1 mei 2019. De termijn: je dient je aanvraag in ten laatste op het einde van het kwartaal volgend op het kwartaal van de geboorte.
Tip! Lees hier meer over je rechten als zwangere zelfstandige