Share
Slimmer werken

Later lezen?

Zelfstandig werken: 3 tips voor een productieve werkomgeving

Voor sommigen is het een droom om thuis te werken, heerlijk zonder al die afleiding. Anderen zijn dan weer minder productief. Daar gaat die gewonnen pendeltijd! Je werkruimte aanpassen, is de meest effectieve manier om je concentratie te verhogen. Hierbij drie praktische tips.

Thuiswerken: een productieve werkomgeving

Tip 1: kies de juiste werkruimte

De creatieve, productieve kamer waarin je niet wordt afgeleid, heeft:

  1. privacy;
  2. daglicht;
  3. de juiste temperatuur;
  4. voldoende (werk)plaats.

 

Privacy

Niemand werkt efficiënt in een zee van geluid of onderbrekingen. Zorg er bij het kiezen van een kantoorruimte voor dat er voldoende privacy en rust is. Een koptelefoon isoleert bepaalde geluiden, maar daar een hele dag mee op je hoofd werken, is nefast voor de arbeidsvreugde. Idealiter kan je het thuiskantoor afsluiten zodat speelse honden, schattige katten of roepende kinderen je niet storen.

 

Denk aan daglicht

Kies zo veel mogelijk voor natuurlijk licht in je kantoor. Onderzoek toont aan dat daglicht heel wat voordelen heeft, waaronder een betere productiviteit. Ga dus op zoek naar een ruimte met een venster en plaats je bureau zo dicht mogelijk bij het raam. Is er geen daglicht beschikbaar omdat het alleen in de kelder rustig genoeg is, bijvoorbeeld, plaats dan een lichtbron die zo goed mogelijk natuurlijk licht repliceert. En probeer toch zo veel mogelijk te profiteren van het daglicht. Want veel daglicht geeft energie, zorgt voor minder vermoeide ogen en boost je productiviteit.

 

De juiste temperatuur

Een temperatuur tussen 21° en 23° Celsius op kantoor is ideaal om goed en geconcentreerd in te werken. Zorg er dus voor dat je de warmtegraad kan controleren.

 

Voldoende (werk)plaats

Ga op zoek naar een bureau of tafel waar er genoeg plaats is voor:

  1. je computer;
  2. schrijfmateriaal en papier;
  3. een afzonderlijke muis en toetsenbord;
  4. indien mogelijk/nodig: een extra scherm.

Voorzie ook extra ruimte op je thuiskantoor om een geprint jaarrapport, bijvoorbeeld, goed te kunnen bekijken.

 

Tip 2: hou het proper

De uitspraak ‘Voor alles een plaats en alles op z’n plaats’ is ontworpen om zo veel mogelijk stress te vermijden. En terecht, want wie krijgt er geen stress van een slordige ruimte? Een proper en georganiseerd bureau is essentieel voor een goede productiviteit. Voorzie bijvoorbeeld vakken en mappen om je papieren te organiseren om de chaos van rondslingerende papieren te vermijden.

Een goede hygiëne is de beste preventie tegen ziektes. Was je handen dus regelmatig en grondig, ook als je je huis niet verlaat. Maak ook je werkoppervlaktes en -materiaal regelmatig proper. Een spic en span thuiskantoor is een heel pak aangenamer dan een stoffige bureauruimte.

 

Tip 3: voorzie het juiste materiaal

Het juiste materiaal kan je helpen om sneller en efficiënter te werken. Maar maak slimme beslissingen: betaal niet voor zaken die je amper gebruikt en investeer enkel in het nodige. Dit mag niet ontbreken:

 

Snel internet

We hebben het allemaal al meegemaakt: je probeert te werken, maar je hersenen zijn sneller dan het internet. Zucht. Zo vertraagt die vervelende computer niet alleen je werksnelheid, het zorgt ook voor frustratie en meer kans op afleiding. Zorg dus dat je een goede en snelle internetverbinding hebt als je thuis werkt.

 

Computer

Ook voor thuiswerk is een goede computer essentieel. Net zoals slecht werkend internet, is een trage computer dodelijk voor je productiviteit. Wist je dat werknemers gemiddeld een week per jaar verliezen aan te trage computers? Die tijd kan je ongetwijfeld beter besteden!

 

Ergonomisch materiaal

Om productief te kunnen werken, is een gezonde werkomgeving belangrijk. Kies daarom werkmateriaal dat je gezondheid en welzijn ondersteunt. Schaf bijvoorbeeld een bureaustoel aan die je volledig kan aanpassen aan je lichaam en een totale ondersteuning biedt. Voorzie ook een afzonderlijke muis en toetsenbord om je rug, schouders en polsen te beschermen.

Als ondernemer slimmer én productiever werken ? Download de gratis toolkit

Ik wil mijn productiviteit verhogen!
Arne Sevenhant
Door Arne Sevenhant
30 april 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.