Share
Ondernemers aan het woord

Later lezen?

Michel Legrand: tuinier en eco-coach die helemaal opbloeit door zijn werk

“Het leven van een tuinier is een aaneenschakeling van kleine geluksmomenten die je met anderen deelt”, vertelt Michel. Voor hem is de tuin dan ook veel meer dan een werkplek, een grasveld of een moestuin. Het is een plaats waar je echt je ogen uit kunt kijken. Je ziet een bij neerstrijken op een bloem, een zaadje dat kiemt en een boom wordt, een nest waar een merel haar eitjes uitbroedt...Tuinier en eco-coach

Van schapenweide tot educatieve tuin en ecologische oase

5 jaar geleden besloot Michel het boerderijtje van zijn grootvader over te nemen. Dat was voor hem het startsein om van de schapenweide een educatieve tuin en een ecologische oase te maken.

Om zich helemaal op zijn project te kunnen toeleggen en met het doel de biodiversiteit er te vergroten, geeft Michel zijn werk in Brussel op en vestigt hij zich definitief in Hornues. Hij verdiept zich eerst in de permacultuur en als hij daar de nodige kennis over heeft verworven begint hij met de aanpassing van de weide. Na 3 jaar vindt hij dat hij voldoende ervaring heeft opgedaan om zijn eigen bedrijf te beginnen, “Ecojardinage Legrand”, en vestigt hij zich als zelfstandige.

Kennis over ecologisch tuinieren delen met de mensen, dat is zijn lust en zijn leven. Daarom noemt Michel zich niet alleen tuinier, maar ook eco-coach. “Ik probeer de mensen door mijn coaching ecologisch autonoom te maken in hun eigen tuin.” Wat hij wil bereiken is duidelijk: de mensen sensibiliseren voor de biodiversiteit terwijl zij op een aangename manier hun tijd doorbrengen.

“Als zelfstandige werk je telkens weer aan andere projecten, je bent je eigen baas en beslist zelf welke keuzes je maakt”, zegt hij. Heb je een project en krijg je het niet van de grond? Michel geeft graag advies: “Stap naar een starterscentrum, daar helpen ze je graag op weg.”

Michel is een van de 50 ambassadeurs van Happy Independent’s Year. Lees hier het verhaal van de 49 andere ambassadeurs!

 

Download de startersgids!

 

Inge Logghe
Door Inge Logghe
30 augustus 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.