Share
Ondernemers aan het woord

Later lezen?

Made in Inox: ondernemen is de moed hebben om door te gaan

“Een man ontmoeten die houdt van zijn vak en dat vak goed kent, dat werkt aanstekelijk.” Dat vertelt Marleen Baelde van ‘Made in Inox’ over het moment dat ze er samen met haar man Pol enthousiast voor koos om het familiebedrijf in Watou verder te zetten. Zoveel jaar later is dat enthousiasme nog altijd aanwezig, ondanks een hele zware persoonlijke klap.

Madeininox2

Een rijke geschiedenis

Marleen Baelde stuurt samen met haar man Pol Cauwelier het bedrijf Made in Inox aan. Een maatwerkbedrijf in inox, roestvrij staal en andere metalen.
Hun onderneming combineert 140 jaar ervaring en vakmanschap met de allernieuwste technologie, gekoppeld aan een buitengewone passie voor het vak en de materialen.


Trots op de stiel

Marleen en Pol zijn beiden ontzettend trots op het ambacht van smid. Zo omvat Made in Inox een werkende ‘ouderwetse’ smidse met werktuigen, aambeelden, … Perfect om scholen en organisaties uit de streek de schoonheid van het ambacht te tonen. “Onze visie op ondernemen is vooral dat wij onszelf moeten blijven”, vertelt Marleen. “En dat wat wij van belang vinden, dat we daarvoor moeten blijven gaan.”

Daarnaast vinden de zaakvoerders het belangrijk dat hun medewerkers net zoals zij plezier beleven aan hun job. Made in Inox heeft misschien wel een geschiedenis die 140 jaar teruggaat, maar de huidige medewerkers hoeven gelukkig niet te zwoegen boven een ijzeren aambeeld. Ze maken gebruik van de nieuwe technologieën, waaronder ergonomische machines om efficiënt maar ook duurzaam te werken. “We moeten ervoor zorgen dat mensen hier met zin ‘s morgens binnenstappen, maar minstens even gezwind naar huis gaan omdat ze vreugde beleven aan wat ze gedaan hebben.”


Persoonlijke tegenslagen

Ondernemen staat niet los van het leven. Integendeel, het staat er met beide voeten in. Daarom hebben gebeurtenissen buiten een bedrijf soms een grote impact. Dat was ook zo voor Marleen en Pol.

Vijf jaar geleden kreeg het koppel een enorme klap te verwerken toen hun dochter Isabel, een jonge dynamische vrouw van 32 jaar, na acute leukemie plots kwam te overlijden. Een zware klap onder alle omstandigheden, maar deze kwam nog eens extra aan omdat Isabel de fakkel binnen het familiebedrijf ging overnemen.

Marleen en Pol doorstonden samen het rouwproces, met de hulp en steun van begripvolle collega’s en vrienden. “Het was niet evident, want op de werkvloer verblijven op een moment dat je hevig aan het rouwen bent, vraagt tijd. En vooral ook rust. Ik heb hier vele uren zitten turen, maar dit mocht. Iemand die zegt ik zie dat het niet gaat’ en je ruimte geeft, maakt een wereld van verschil”, vertelt Marleen.

Ondertussen blijft Isabel onlosmakelijk verbonden met het bedrijf, want haar naam leeft verder in de ‘Forge de Belles Histoires’. Dat is een creatief ingerichte ruimte in de onderneming waar er volgens Marleen “plaats is voor verbindende verhalen.”

 

Deze video werd in 2018 opgenomen.

 

Het hart op de juiste plaats

Wie met Marleen en Pol praat, merkt het meteen: deze mensen willen anderen inspireren. Dat doen ze met hun trots voor het ambacht, met hun levensverhaal maar ook met hun inzet voor goede doelen zoals See & Smile.

Heb je zelf een brandende passie voor een ambacht en wil je anderen inspireren? Volg het voorbeeld van Pol en Marleen en waag de sprong!

Wil jij ook aan de slag als zelfstandige?

Download de startersgids
Inge Logghe
Door Inge Logghe
12 december 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.