Share
Intellectuele eigendom

Later lezen?

Je intellectuele eigendom afdwingen in China, niet onmogelijk!

Ben je zelfstandig ondernemer en richt je je op innovatieve producten of diensten in zowel binnen- als buitenland? Dan overweeg je misschien om je intellectuele eigendom te patenteren. Als het om China gaat, hoor je vaak wilde verhalen waarin wordt geopperd dat het onmogelijk zou zijn om je intellectuele eigendom af te schermen of dat China onbetaalbaar is om succesvol je rechten af te dwingen. Maar is dit ook zo? Ivan Peeters van Metron-Patents stelt je gerust in het volgende artikel.

intellectueel eigendom in China

 

Waarheid of mythe?

Hoewel het veelal om halve waarheden gaat, is het inderdaad niet eenvoudig om als buitenstaander je intellectuele eigendom lokaal af te afdwingen. Nu, dat is het evenmin in de VS. Ook voor China geldt het dat als je eenmaal de juiste weg kent en de gepaste procedures toepast, je wel degelijk op een kostefficiënte wijze je rechten kan afdwingen. We klaren enkele hardnekkige (internet)mythes uit.

Stelling 1: het is mogelijk om een Chinees octrooi te nemen op reeds bestaande buitenlands octrooien

Wij hebben in China rond de tafel gezeten met vooraanstaande paralegals, octrooigemachtigden en advocaten gespecialiseerd in intellectuele eigendom. Daaruit blijkt dat deze stelling faliekant onwaar is. China is aangesloten bij de PCT* (Patent Cooperation Treaty) wat betekent dat ze de internationale regels betreffende een octrooiaanvraag moeten volgen.

Net zoals in België, de EU of zelfs de VS kan iedereen een kopie van een bestaand octrooi indienen en vervolgens claimen dat het patent pending is. Dit is trouwens in geen enkel van deze landen onwettig, maar in geen enkel land zal het octrooi worden toegekend en dus juridisch afdwingbaar zijn, ook niet in China.

*Het ‘wereldsamenwerkingsverdrag’ is bekend onder de naam PCT (Patent Cooperation Treaty) en betreft het indienen van zogenaamde internationale octrooiaanvragen. Op grond van dit verdrag kan in één octrooiaanvrage een (groot) aantal landen (142 landen op dit ogenblik) worden benoemd. Na verloop van tijd wordt die octrooiaanvrage opgesplitst in nationale octrooiaanvragen in elk van die landen. Via de PCT-procedure worden geen octrooien ‘verleend’, al kan wel om een ‘voorlopig oordeel’ worden verzocht

Stelling 2: het is onmogelijk om je rechten op je IE af te dwingen

Ook hier zijn er gelijkenissen met de VS. Door de protectionistische houding ten opzichte van de lokale bedrijven en economie is het inderdaad zeer moeilijk om als louter buitenlands bedrijf je eigendomsrechten af te dwingen in China.

Er bestaan echter manieren om dit op een zeer efficiënte en 100% legale wijze te “omzeilen”, namelijk door een partnership aan te gaan met een lokaal bedrijf en de desbetreffende IE hierin onder te brengen. Op die manier wordt de IE beschouwd als Chinese eigendom en kan je ook als buitenlands bedrijf gebruik maken van de gunstige procedures als zijnde een Chinees bedrijf.

Een bijkomend voordeel is dat je op een manier je IE kan verdedigen, wat bij ons (nog) onbekend is, maar in veel gevallen veel efficiënter is dan een octrooi, zeker op korte termijn, namelijk het Utility model.

Lees alles over het Utility model in het blogartikel op de website van Metron Patents.

 

Moraal van het verhaal

Een octrooi nemen in China is zeker aan te raden, zeker als je buiten China reeds een octrooi hebt ingediend. In principe heb je nog 12 maanden tijd na een eerste indiening om te bepalen of je dit wenst uit te breiden naar andere landen via de priority art, zo ook naar China.

Voor bedrijven die zich wensen af te schermen tegen kopieën van bepaalde producten die ook effectief op de markt zijn of zullen komen vormt een aanvraag van een Utility model een zeer efficiënte aanvulling of zelfs alternatief voor een octrooi.

Metron-Patents kan je helpen met je octrooiaanvraag in China. Ze zijn erop gericht om KMOs en MKBs op een toegankelijke en efficiënte wijze bedrijven te ondersteunen en te begeleiden om hun intellectuele eigendommen te vrijwaren van inbreuken in China.

Download de startersgids!

Door Barbara De Loor
03 september 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.