Share
Ondernemers aan het woord

Later lezen?

De Knotwilg: waar ecologie en passie hand in hand gaan

Zon, wind of regen - in de serres van De Knotwilg is het altijd lente. In 2016 namen Klaas en Hanne het tuincentrum over en sindsdien werken ze er vol passie aan hun eigen zaak. In De Knotwilg staat alles in het teken van duurzaamheid. Dat is een bewuste keuze: “Als je wil dat mensen meegaan in jouw verhaal, moet je zelf volledig staan achter wat je doet.”

Liefde voor planten

De liefde voor planten en de natuur was bij Klaas en Hanne altijd al aanwezig. Zo komt Klaas uit een familie met landbouwaffiniteit, studeerde hij af als landbouwingenieur en ging hij aan de slag in de landbouwsector. Hanne is werkzaam in de zorgsector, maar was op haar beurt tijdens elk vrij moment bezig met de styling en integratie van kamerplanten in het wooninterieur. Zodra het koppel hun eigen huis kocht in Brugge, konden ze zich volledig uitleven in hun eigen tuin waardoor hun passie voor planten verder groeide en ontwikkelde.

Na een tijdje kwamen beiden tot het besef dat ze die passie ook in hun professionele leven wilden integreren. “Op mijn werk ervaarde ik altijd een soort onrust. Ik voelde dat ik nooit helemaal tevreden was met wat ik kon doen. Daardoor was ik meestal na een viertal jaar de passie voor de job kwijt. Bovendien zijn er in mijn familie zelfstandigen en de ouders van Hanne zijn ook zelfstandig. We zagen dus dat het werkelijk kan om die stap te zetten en van je droom werkelijkheid te maken”, vertelt Klaas.

DSC00716

Van jarenlange passie naar een eigen zaak

Tijdens hun zoektocht naar een nieuw huis in Brugge, botste het koppel toevallig op het tuincentrum De Knotwilg. Opeens werd het voor Klaas en Hanne heel duidelijk dat De Knotwilg de ideale plaats was om de stap naar een eigen zaak te wagen. Dat er een eigen kwekerij was, en ze dus zelf planten zouden kunnen opkweken, was voor hen een grote troef en trok hen finaal over de streep.

Een zaak overnemen is natuurlijk wat anders dan een eigen zaak opstarten. Gelukkig verliep de overname erg vlot dankzij de goede begeleiding van hun accountant en de snelle overeenkomst met de verkopende partij. Doordat hun accountant in nauw contact staat met Liantis, kunnen Klaas en Hanne zich volledig focussen op wat het belangrijkste is, namelijk: hun zaak doen groeien en bloeien.

Persoonlijke aanpak en advies

In zijn eigen zaak vindt Klaas de rust die hij voordien miste. Hij is er elke dag bezig in de kwekerij. Van zaad of stek tot plant worden alle planten er zorgvuldig én ecologisch opgekweekt. Planten water geven en verpotten doen Klaas en Hanne allemaal zelf. Dat is voor hen van cruciaal belang, omdat ze zo zeker de gegarandeerde kwaliteit aan hun klanten kunnen bieden waar ze om bekend staan.

Het persoonlijk contact met de klanten is voor het koppel zeer belangrijk, legt Klaas uit: “Al heel mijn professionele carrière lang vind ik advies heel belangrijk. Ook in onze zaak wilden we dicht bij de klant staan en tijd vrijmaken voor persoonlijk advies en een babbeltje.” En dat werkt. “We merken dat onze aanpak in de smaak valt en dat onze klanten net door die persoonlijke aanpak blijven terugkomen”, bevestigt Hanne.

Hart voor ecologisch

In De Knotwilg is over alles nagedacht. “We denken altijd kritisch na over de keuzes die we maken voor de zaak. Alles moet bijdragen tot het verhaal dat we willen brengen”, zegt Hanne daarover. Ze focussen zich op het ecologische aspect van hun zaak en kijken met een kritische blik naar de wereld en hoe die op vandaag draait. Maar dat bewustzijn leeft ook erg bij hun klanten. “Er is bijvoorbeeld een groeiende vraag naar bijvriendelijke planten, turfvrije potgrond en lokaal gekweekte planten. Onze klanten zijn vaak op zoek naar advies over hoe ze hun tuin aantrekkelijk kunnen maken voor vogels en bijen. We merken echt dat mensen opnieuw meer in harmonie met de natuur willen leven”, zegt Klaas.

“Dat we onze planten zelf ecologisch opkweken vinden klanten ook positief. Doordat we alles zelf doen, hebben we geen grote hoeveelheden van dezelfde soort plant, maar dat maken we goed door veel afwisseling te brengen in het aanbod en onze klanten regelmatig nieuwe producten aan te bieden,” verklaart Hanne.

DSC00824

Geloof in je eigen verhaal

De familiale en persoonlijke sfeer, planten zelf kweken, werken met lokale handelaars … Het past allemaal perfect binnen de filosofie van De Knotwilg. Als klant valt meteen op dat alle stukjes van het verhaal kloppen.

Zo werkt Hanne uitsluitend met eerlijke en lokale merken. Bloempotten worden besteld bij merken die werken met gerecycleerde materialen of die hun producten in België maken. Voor de planten die ze zelf niet kweken, werken ze bij voorkeur samen met familiebedrijven.

"Wanneer je volledig staat achter wat je doet, straal je die visie ook uit en overtuig je andere mensen van jouw verhaal. Je moet je weten te onderscheiden van andere tuincentra. Dat doen we met onze waarden, visie en filosofie waar we beiden 100% achter staan", verklaart Hanne. 

In De Knotwilg gaat kwaliteit dan ook steeds boven kwantiteit: "We krijgen vaak te horen dat onze planten precies toch sterker zijn dan de planten die je kan kopen in grotere tuincentra. Dat doet toch altijd deugd om te horen", aldus Klaas. "In de toekomst willen we dus vooral blijven doen waar we zelf in geloven", besluit Hanne. 

Door Barbara De Loor
03 juni 2022

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.