Share
Bedrijf overnemen of overlaten

Later lezen?

Graag jouw bedrijf overlaten, maar heb je geen idee hoe je daaraan begint?

Op dit moment hebben meer dan 44.000 bedrijven in Vlaanderen een zaakvoerder die 55 jaar of ouder is. Voor hen begint de tijd te dringen om na denken over de toekomst van hun bedrijf. Een overdracht is immers een proces dat al snel enkele jaren in beslag neemt. Maar hoe begin je daar nu precies aan?

Bedrijf overlaten - tuinbouw

Een voorbereid man

Heel wat experts en bedrijfsleiders weten dat je zaak overlaten voor 80% een emotionele kwestie is. Het is als het ware je eigen kind - waar je jaren voor gezorgd hebt - langzaam loslaten.

Daarom is werken aan een bedrijfsoverdracht vaak niet de makkelijkste activiteit en schuiven oudere ondernemers hierover beslissingen vaak voor zich uit. Dat komt de voorbereiding op een mogelijke bedrijfsoverdracht niet ten goede, maar bij een overdracht is net een goede voorbereiding cruciaal.

Overlaters die eerst grondig het denk- en planproces doorlopen, maken nadien betere en meer duurzame keuzes die haalbaar zijn voor hunzelf en het bedrijf. Bovendien zijn ze zelf véél tevredener over hoe alles dan verloopt en uiteindelijk geregeld wordt. Daar zet VLAIO op in, net zoals Liantis talent services.

Tip: zorg dat je eerst weet wat je zelf wil bereiken met een overdracht. Zo weet je beter welke richting je uit wil en wat voor jou belangrijk is, waardoor een deel van de emotionele hindernissen al van de baan zijn. Ook als andere mensen betrokken zijn, zoals een zakenpartner of familieleden, is het belangrijk om iedereen samen rond te tafel te krijgen.

Kantelmoment

Eenmaal je de mentale processen in kaart gebracht hebt, maak je veel gemakkelijker weloverwogen zakelijke keuzes. Hét belangrijkste moment in je hele planning is de uiteindelijk keuze voor een bepaald scenario:

  • Volgt een familielid je op?
  • Verkoop je de onderneming?
  • Kies je voor een andere oplossing?

Tip: vind je niet direct een overnemer, waarom zou je de zaak niet overlaten aan één of meerdere medewerkers?

Week van de bedrijfsoverdracht

VLAIO heeft in het kader van de week van de bedrijfsoverdracht een volledige website gemaakt. Hierop vind je informatie over het overlaten, bijvoorbeeld de vijf stappen die iedere ondernemer doorloopt die een bedrijfsoverdracht voorbereidt:

  • Zorg dankzij een goeie oriëntatie dat je er mentaal klaar voor bent.
  • Informeer je over de verschillende aspecten en overdrachtscenario’s.
  • Maak een overdrachtsplan.
  • Implementeer het overdrachtsplan.
  • Denk na de overdracht aan de continuïteit van de onderneming.

Je vindt op de VLAIO-website ook nog heel wat andere informatie, zoals brochures, om jou te ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes. Bijvoorbeeld deze vijf tips om te zien je klaar bent om je bedrijf over te laten.

Contacteer ons voor meer informatie

Een overdracht in de praktijk

Ontdek in dit filmpje wat Liantis voor Luc Page en zijn bedrijf in Poperinge kon betekenen bij de overdracht van zijn overneming. Luc koos voor de optie waarbij alle medewerkers het bedrijf samen overnamen.

 

Door Marianne van der Wielen
17 oktober 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.