Share
Starten als zelfstandige

Later lezen?

Student-zelfstandige: de fiscale impact in 5 vragen en antwoorden

Ben je student en zoek je een bijverdienste? Als student-zelfstandige kan je rekenen op een voordelige bijdrageregeling. Maar ben je dan nog wel fiscaal ten laste van je ouders? En wat met je belastingen? In deze blog schetsen we de fiscale gevolgen van het statuut van student-zelfstandige in 5 vragen en antwoorden.Student-zelfstandige: de fiscale impact

1. Wat houdt het statuut van student-zelfstandige in?

Studenten die actief zijn als zelfstandige betalen geen of verminderde sociale bijdragen. Verdien je als student-zelfstandige minder dan 13.993,78 euro netto op jaarbasis: 

  • dan betaal je een verminderde bijdrage – of zelfs geen als je onder de 6.996,88 euro netto blijft;
  • blijf je in de ziekteverzekering ten laste van je ouders;
  • behoud je je kinderbijslag (of groeipakket); 
  • bouw je geen persoonlijke sociale rechten op;

Opgelet: verdien je meer dan 6.996,88 euro per jaar, dan kan je in Brussel of Franstalig België wél je kinderbijslag verliezen. Check zeker ook of er een impact is op je studietoelage.  

→ Kom nog meer te weten over de sociale aandachtspunten.

 

2. Hoe bereken ik mijn netto belastbaar inkomen?

Hiervoor is het onderscheid tussen zelfstandigen met een eenmanszaak en bedrijfsleiders – werkende vennoten en bestuurders van een vennootschap – van belang:

  • Eenmanszaak: je netto belastbaar inkomen is gelijk aan de winst. Die bereken je door je omzet (exclusief btw) te verminderen met je beroepskosten en de betaalde sociale bijdragen.
  • Bedrijfsleider: de vennootschap betaalt je een bezoldiging uit. Je netto belastbaar inkomen is wat er overblijft na aftrek van de beroepskosten en de betaalde sociale bijdragen. 
 

3. Welke kosten kan ik inbrengen als beroepskosten?

Beroepskosten zijn fiscaal aftrekbaar, waardoor je minder belastingen betaalt. De spelregels zijn wel strikt: de kosten moeten als doel hebben om beroepsinkomsten te verkrijgen of te behouden én ze moeten verband houden met de uitoefening van je beroepsactiviteit. De fiscus aanvaardt dus niet zomaar elke kost als beroepskost. 

Belangrijk: naast vennootschappen kunnen vanaf dit jaar ook bijna alle zelfstandigen met een eenmanszaak forfaitaire beroepskosten aftrekken. Zeker voor zelfstandigen met bescheiden inkomsten – zoals veel student-zelfstandigen – is dit goed nieuws. De forfaitaire aftrek bedraagt 30% van je brutowinst met een maximum van 4.720 euro in 2019. Bedrijfsleiders mogen 3% aftrekken van hun bruto beroepsinkomsten, met een maximum van 2.540 euro in 2019. Let wel: ofwel kies je voor forfaitaire aftrek, ofwel voor aftrek van bewezen kosten. Ga je voor het forfait, dan mag je alleen je sociale bijdragen nog afzonderlijk aftrekken.

 

4. Moet ik belastingen betalen als student-zelfstandige?

In principe betaalt iedereen belastingen op zijn beroepsinkomsten, dus ook student-zelfstandigen. Maar in ons belastingstelsel betaal je verhoudingsgewijs meer belastingen als je meer verdient. Dus wie heel weinig verdient, hoeft geen belastingen te betalen.

Verdien je 8.860 euro netto of minder, dan betaal je geen belastingen. Ga je daarover, dan blijft de inkomstenschijf tot 8.860 euro nog altijd vrijgesteld. Op de tweede schijf tot 13.250 euro betaal je 25% belastingen. Vanaf de daarvolgende schijven betaal je 40% of 50%.

Moet ik ook een belastingaangifte indienen?

Elke meerderjarige Belg is verplicht om een belastingaangifte in te dienen, zelfs al verdien je niets. Als student-zelfstandige moet je hoe dan ook het tweede deel van de aangifte invullen.

 

5. Wat betekent mijn zelfstandige activiteit voor mijn ouders?

Je ouders genieten belastingvoordelen zolang je fiscaal ten laste blijft. Oefen je een zelfstandige activiteit uit, dan bepaalt vooral je inkomstenniveau of je fiscaal ten laste blijft. 

Verder is de band tussen je ouders en je onderneming van belang:

  1. Betalen je ouders je een inkomen uit, dan ben je nooit fiscaal ten laste. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je helper bent in de eenmanszaak van je ouders.

  2. Oefenen je ouders controle uit over de vennootschap waarin je werkt, dan mag je meestal niet meer dan 2.000 euro bruto op jaarbasis verdienen om fiscaal ten laste te blijven. Onder controle verstaan we bijvoorbeeld dat je ouders de meerderheid van de aandelen bezitten, de meerderheid van de bestuurders mogen aanstellen of in de praktijk de meerderheid van de stemmen leverden om de bestuurders aan te stellen.

  3. Je bestaansmiddelen mogen niet hoger liggen dan 3.300 euro netto. Dit specifieke nettobedrag voor de bestaansmiddelen bereken je als volgt: een eerste inkomstenschijf van 2.780 euro telt niet mee, van de rest van je beroepsinkomsten mag je 20% forfaitaire beroepskosten aftrekken of de volledige bewezen beroepskosten. In 2019 komt 3.300 euro netto bestaansmiddelen overeen met een bruto beroepsinkomen als zelfstandige van 6.605 euro, op voorwaarde dat er rekening wordt gehouden met forfaitaire beroepskosten. Let op: al je bestaansmiddelen tellen mee, niet alleen je beroepsinkomsten.

In onderstaande tabel rekenden we enkele bedragen om naar brutobedragen, rekening houdend met forfaitaire beroepskosten en in de veronderstelling dat je enkel inkomsten hebt uit je activiteiten als student-zelfstandige.

 

 

Netto belastbaar

 Brutobedrag

Drempel fiscaal ten laste:

   
Bezoldiging betaald door je ouders  

€ 0

Je ouders controleren de vennootschap  

€ 2.000

Andere  

€ 6.605

Vrijstelling van bijdragen

6.996,88 euro

 

Bedrijfsleider

 

€ 7.137,81

Eenmanszaak

 

€ 9.890,97

Belastingvrijstelling

€ 8.860,00  

Bedrijfsleider

 

€ 9.538,44

Eenmanszaak

 

€ 11.930,64

 

Tot slot nog deze belangrijke kanttekening: in deze blog wijzen we je op een aantal fiscale aandachtspunten en geven we je een basisinzicht in de fiscaliteit bij een activiteit als student-zelfstandige. We houden dus alleen rekening met de standaardsituatie waarbij je deel uitmaakt van een klassiek gezin en alleen over een inkomen beschikt uit je activiteiten als student-zelfstandige. Maar elke individuele situatie is anders. Daarom raden we je aan om je licht op te steken bij een boekhouder of fiscalist voor meer info.

Wil je een plan op maat voor je opstart als student-zelfstandige?

Vul de Starters GPS in
Hye-Sook Vijls
Door Hye-Sook Vijls
18 november 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.