Share
Ondernemers aan het woord

Later lezen?

Starten als zelfstandig verpleger tijdens de coronacrisis

Hervé Boedri startte op 6 april 2020 als zelfstandig verpleger. Midden in de coronacrisis dus, maar dat hield hem niet tegen. Het was voor Hervé zelfs een extra motivatie om op te starten. Hij vertelt over zijn opstart tijdens de coronacrisis, de moeilijkheden en zijn drijfveren.

Hervé Boedri zelfstandig verpleger

De coronacrisis: dé drijfveer om te starten als zelfstandige

De coronacrisis brengt voor heel wat zelfstandigen veel onzekerheid met zich mee. Is het dan wel een goed moment om als zelfstandige te starten? Hervé twijfelde al langer om zelfstandige te worden, maar heel wat mensen raadden hem dat af. Toen het coronavirus in het land kwam, was de beslissing echter snel gemaakt.

“Ik droomde er al een tijdje van om zelf de regie in handen te nemen en om een kwalitatieve, persoonlijke zorg aan te bieden. Heel wat mensen maakten mij bang voor de onzekerheid die bij zelfstandig zijn komt kijken. Maar de coronacrisis is voor mij een uitnodiging geweest om na te denken over wat ik wou doen met mijn leven.”

Sinds 6 april 2020 is Hervé dan ook aan de slag als zelfstandig verpleger. Hij gaat als verpleger aan huis bij patiënten en is ook actief als zelfstandig operatieverpleegkundige voor plastische en reconstructieve heelkunde. Voor hem de perfecte wisselwerking tussen sociaal contact met mensen én de technische kant van verpleging op de operatietafel.

Van zijn beslissing om te starten als zelfstandige heeft hij nog geen seconde spijt gehad. Hij kijkt uit naar een toekomst waarin hij steeds meer persoonlijke zorg kan verlenen en ook andere verplegers kan overtuigen om hetzelfde te doen.

 

Steun tijdens een hectische opstart

De motivatie was groot, maar toch was opstarten midden in de coronacrisis een hele uitdaging. Zo moest alles digitaal gebeuren en kon hij niet even bij iemand binnenspringen om raad te vragen.

Hervé was daarom heel dankbaar voor de digitale ondersteuning van Liantis.

“De thuisgestuurde informatie, zoals het welkomstpakket voor starters en de checklist, waren voor mij heel nuttig. Alles voor mijn opstart verliep ook heel vlot en alle nodige informatie kwam mooi op tijd in mijn brievenbus terecht.”

 

Verpleger aan huis: de impact van de coronacrisis

Als zelfstandig verpleger gaat Hervé van huis tot huis om patiënten te verzorgen. De grootste moeilijkheid voor hem is dat heel wat patiënten niet de nodige zorgverlening krijgen, omdat ze angst hebben voor een besmetting met het coronavirus.

“Heel wat ernstige ziektes, zoals kanker of hartproblemen, worden nu misschien niet tijdig opgemerkt omdat mensen niet willen besmet worden met het coronavirus. Om die angst weg te halen, probeer ik zoveel mogelijk mensen ervan te overtuigen dat wij alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen treffen.”

Hervé - en alle andere thuisverplegers - nemen alle mogelijke maatregelen om een veilige zorg te garanderen. Zo worden de handen ontsmet voor én na het betreden van de woning. Bij het huisbezoek wordt ook het nodige veiligheidsmateriaal (mondmasker, handschoenen) gedragen. Aan patiënten die hoesten wordt gevraagd om een mondmasker te dragen ter bescherming van de zorgverleners.

 

Het belang van een goede boekhouder

Toen Hervé beslist had dat hij wou starten als zelfstandige, ging hij meteen op zoek naar een boekhouder. Hij polste bij collega’s en kwam zo terecht bij de vader van zijn beste vriend.

“Mijn boekhouder en ik zaten meteen op dezelfde golflengte. Ik merkte dat hij geloofde in mijn verhaal en daar graag deel van wou uitmaken. Hij geeft me het gevoel dat ik belangrijk ben, zonder te veel te focussen op de cijfers. Hij heeft alles in handen genomen om mijn opstart zo vlot mogelijk te laten verlopen.”

Hij raadt een goede boekhouder dan ook ten zeerste aan, voor alle starters en zelfstandigen.

“Zie je boekhouder als een cijfervriend. Iemand die je kan ondersteunen met alle cijfers en een goede belastingaangifte. Je boekhouder moet je bondgenoot zijn, je ‘partner in legal crime’. Bovendien kan je zijn hulp volledig fiscaal inbrengen, dus ik kan het meer dan aanraden."

Zijn boekhouder hielp hem niet alleen met de administratieve zaken, maar ook met zijn businessplan. Toen zijn boekhouder hem de vraag stelde bij welk sociaal secretariaat hij zich wou aansluiten, liet hij weten dat hij enkel met Liantis in zee wou.

“Ik koos voor Liantis omdat er een grote transparantie is over wat ze aanbieden. Het is een bureau vol inspirerende mensen. Ik voelde dat hun visie echt paste bij mijn visie, er was meteen een klik.”

En dat het paars in het Liantis-logo nu net z’n lievelingskleur is, dat was mooi meegenomen.

 

Corona-community

Werken tijdens de coronacrisis is niet altijd eenvoudig. Buiten zijn intrinsieke motivatie om een kwalitatieve zorgverlening aan te bieden, haalt Hervé ook heel wat motivatie uit de ‘corona-community’. In Runkst, het dorp waar hij woont, is die samenhorigheid ook duidelijk zichtbaar. De dankbaarheid die hij daar merkt, spoort hem extra aan.

“Ik merk dagelijks in mijn dorp dat mensen veel dankbaarder zijn. Als ik uit mijn appartement kijk en alle witte doeken zie hangen of mensen hoor klappen, dat doet mij wel iets. Het blijft een echt kippenvelmoment. Een samenleving die echt samenwerkt, dat vind ik mooi."

 

Lokale ondernemers steunen: koop Belgisch

Hervé probeert ook zelf zijn steentje bij te dragen door zoveel mogelijk kleine zelfstandigen en familiezaken te ondersteunen. Hij kiest dan ook steeds voor de plaatselijke boer, bakker of elektrozaak in plaats van voor de grote ketens.

“De plaatselijke bakker die heerlijk brood maakt én mij ook persoonlijk begroet, dat vind ik zo belangrijk."

Volgens hem is het, nu meer dan ooit, belangrijk om zoveel mogelijk Belgisch te kopen:

“Als je Belgisch koopt, ben je zeker van de kwaliteit, het is goed voor de ecologie én de binnenlandse economie.”


De sprong wagen als starter

Aan alle starters die twijfelen om nu op te starten, geeft Hervé de raad om niet bang te zijn voor het onzekere en gewoon de sprong te wagen.

“Je mag niet bang zijn om uit je comfortzone te treden, want daar zitten de meest innovatieve ideeën om je leven fleur te geven.”

Volgens hem is zelfstandig zijn ook dé manier om iets te betekenen in de wereld. Dus maak van dit moment gebruik om, net zoals Hervé, na te denken over je doelen en wat je echt wil verwezenlijken. En waag de sprong.

Net zoals Hervé de sprong wagen als starter?

Download de startersgids
Anne Hallez
Door Anne Hallez
27 mei 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.