Share
Freelancen

Later lezen?

Is freelancen iets voor mij? Test jezelf!

Freelancen heeft veel voordelen, maar er kan ook een minder leuke kant aan zitten. Heb je een expertise die je verder wil uitbouwen als freelancer, maar twijfel je nog? Wij leggen je vier stellingen voor. Aan de hand van jouw antwoorden, wordt het al iets makkelijker om de knoop door te hakken. Klaar? Aan de slag!

Stelling 1: Ik wil vrijheid in mijn job

Het woord ‘free’ zit letterlijk in freelancen. Als je op zoek bent naar vrijheid, de mogelijkheid om zelf de inhoud van je job te bepalen, dan zit je goed op dit carrièrepad. En dat is ook wat mensen het meest aantrekt in freelancen.

Het nadeel van deze vrijheid is dat je ook een pak zelfdiscipline moet hebben. Jij, en jij alleen, zorgt ervoor dat je opdrachten op tijd klaar zijn én dat ze de verwachte kwaliteit hebben. Het beeld van een freelancer die de hele dag maar wat rondhangt in een hippe koffiebar, klopt dus zeker niet (of toch niet helemaal).

Ook op je vrijheid gesteld? Zeker! / Niet zo eigenlijk

 

Stelling 2: Een onzeker inkomen schrikt mij niet af

Dit is dan weer het deeltje dat kandidaat-freelancers het meest doet twijfelen: het inkomen. Want ja, je kan zelf bepalen in welke branche je aan de slag gaat, maar dan nog zal je hard moeten werken om een constante stroom van opdrachten te hebben. Dat betekent dat je heel vruchtbare periodes zal hebben waarin je inkomen hoog ligt. Maar je kan ook magere jaren meemaken waarin je weinig verdient. Je kan niet rekenen op een vast loon (laat staan extralegale voordelen) zoals iemand in dienstverband.

Daar staat tegenover dat je als zelfstandige je beroepskosten kan inbrengen in je belastingen. Zo hou je je belastbaar inkomen laag en dat betekent dat je minder belasting moet betalen. Een boekhouder kan op dat vlak bijna letterlijk goud betekenen voor je zaak.

Niet onder de indruk van een onzeker inkomen? Helemaal niet / Toch wel

 

Stelling 3: Ik werk graag waar en wanneer ik wil

Hier komt het beeld van de freelancer in de koffiebar opnieuw naar boven. Of misschien zie je jezelf al liggen luieren in een hangmat aan een wit strand. Dat zijn natuurlijk clichés, maar het is wel zo dat je als freelancer niet aan een kantoor of vaste werkuren gebonden bent. Zolang je de deadline haalt, zal het jouw opdrachtgever worst wezen dat je het grootste deel van de opdracht ’s nachts hebt afgewerkt.

Maar dat werken wanneer je wil, kan ook een donker kantje krijgen. Voor je het weet werk je zeven dagen op zeven. Veel freelancers worstelen met de grens tussen werk en privé en dat is precies waar het burn-outmonster op de loer ligt. Een duidelijke planning en op tijd een pauze of vakantie inlassen, kan helpen om de batterijen opgeladen te houden.

Geen probleem met hard werken? Nee hoor / Liever niet

 

Stelling 4: Ik wil meer verantwoordelijkheid

Als freelancer heb je alle verantwoordelijkheid. Je zorgt er zelf voor dat je opdrachten binnenhaalt, je voert ze uit tegen de afgesproken datum, je maakt de facturen op en je bezorgt je boekhouder de nodige documenten. Daarnaast werk je misschien ook aan je naamsbekendheid op sociale media … Kortom, je bent sales, productie, administratie en marketing in één. Jij hebt de volledige controle over je eigen merk.

Je kan daar natuurlijk veel voldoening uit halen, maar het kan ook de beste duizendpoot te veel worden. Verantwoordelijk zijn wil natuurlijk niet zeggen dat je echt alles zelf moet doen. Je kan er ook voor kiezen om sommige dingen uit te besteden, je administratie bijvoorbeeld. Delegeren is eren!

Een extra portie verantwoordelijkheid? Graag / Nee, bedankt

 

Resultaat?

Koos je vaak het eerste antwoord? Dan schuilt er een echte freelancer in jou. Je omarmt alle voor- en nadelen van het beroep. Als je nog niet gestart bent, dan heb je nu geen reden meer om er nog langer mee te wachten. Ga ervoor!

Heb je een mengeling van antwoorden gekozen? Je bent misschien nog op zoek naar een manier om je het freelancen eigen te maken. Elke freelancer moet voor zichzelf ontdekken welke manier van werken het best bij hem past. Maar dat betekent zeker niet dat freelancen niet voor jou is weggelegd.

Bekijk de stellingen waar je het tweede antwoord gekozen hebt eens beter. Misschien ligt de oplossing voor de hand. Om je te helpen bij planning en zelfdiscipline, bestaan er heel wat apps en softwareprogramma’s. Wil je toch liever een vast inkomen? Dan kan je ook starten in bijberoep. Lijkt de opsplitsing tussen werk en privé jou moeilijk? Ga na of je ergens een plaatsje in een co-workingkantoor kan vinden. Of werk samen met andere freelancers als je niet alles alleen wil doen. Als je echt wil freelancen, valt er aan alles een mouw te passen. Probeer het gewoon!

De freelanceknoop doorgehakt?

Start vandaag nog
Anne Hallez
Door Anne Hallez
08 april 2022

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.