Share
Boekhouding en btw

Later lezen?

Ga ik zelf naar de bank of kies ik voor een waardetransport?

Uit een UNIZO-bevraging van vorig jaar bleek dat de meeste handelaars geen beroep doen op professionele bewakingsfirma’s voor het geldtransport naar de bank. Indien het telkens gaat om kleinere bedragen, bijvoorbeeld omdat uw klanten voornamelijk elektronisch betalen, dan is dit uiteraard geen probleem. Maar wat als u met ettelijke tienduizenden euro’s over straat moet? Mag dat wettelijk gezien wel en staat daar een limiet op?

bank of waardetransport

 

Ik doe het zelf!

Het bedrag dat je zelf naar de bank mag brengen is inderdaad gelimiteerd. Als natuurlijk persoon gaat dit per keer om maximum 30.000 euro in cash. Overschrijd je dit bedrag, dan riskeer je een boete. Bovendien zal jouw (levens)verzekering niet tussenkomen, mocht je onderweg iets overkomen (denk aan overval of zelfs moord!).

 

Ik kies voor een waardetransport 

Beslis je toch om een waardetransport in te schakelen, dan moet het volledige bedrag via dit waardetransport worden vervoerd. Wil je bijvoorbeeld 35.000 euro op je rekening zetten, dan is het niet mogelijk om 25.000 euro zelf naar de bank te brengen en 10.000 euro via het waardetransport te vervoeren. Het volledige bedrag van 35.000 euro moet dan via waardetransport. Uiteindelijk is dit een kwestie van veiligheidszin en gezond verstand, niet?

 

Samengevat

  • Zelf mag je maximum 30.000 euro naar de bank brengen zonder bewakingsfirma.
  • Overschrijd je dit bedrag, dan riskeer je een boete.
  • Overkomt jou iets onderweg, dan betaalt je (levens)verzekering niets
  • Voor je eigen veiligheid: schakel een professionele geldtransportfirma in!

Meer praktische ondernemersvragen worden beantwoord in de maandelijkse ZO Adviesbrief, de Adviespockets en het UNIZO Kennisnet.

 

Download het e-book over btw

Jannick Beyens
Door Jannick Beyens
12 januari 2016

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.