Share
Opstartformaliteiten

Later lezen?

Freelancer worden in 8 stappen

Denk je eraan om te starten als freelancer? Fijn! Hier zijn een achttal belangrijke stappen die je moet volgen om als freelancer te starten. Zo begin je carrière als freelancer met een correcte start.

1. Kies je ondernemingsvorm

Wil je freelancer worden, dan moet je weten of je wil starten als een natuurlijke persoon met een eenmanszaak of als vennoot in een vennootschap. Elke ondernemingsvorm heeft zijn voor- en nadelen, met specifieke voorwaarden. De vennootschapsvorm die voor jouw onderneming ideaal is, geldt misschien niet voor een andere freelancer. Welke keuze je ook maakt, je moet sowieso de volgende administratieve verplichtingen afhandelen voor je start als freelancer.


2. Laat je onderneming registreren in de KBO

Je bent verplicht om je onderneming te registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Hiervoor kan je langsgaan bij een erkend ondernemingsloket, zoals Liantis.

Tip! Doorloop de procedure volledig online. Het is snel, eenvoudig en je vermijdt wachtrijen!

 

3. Bepaal je vestigingsplaats

Elke onderneming heeft minstens één vestigingseenheid. De vestigingseenheid is een plaats met een geografisch adres (en dus geen postbusadres) waar minstens één activiteit van de onderneming wordt uitgeoefend of van waaruit minstens één activiteit wordt uitgeoefend. Wie een vennootschap opricht, heeft ook een zetel. Die moet je ook aangeven.

→ Lees meer over het verschil tussen een zetel en vestigingseenheid.


4. Breng je btw-hoedanigheid in orde

Elke onderneming heeft een ondernemingsnummer nodig, maar niet alle ondernemingen hebben een zogenaamd ‘btw-nummer’ Als je btw-plichtig bent dan ben je verplicht je btw-hoedanigheid aan te vragen en activeren. Eens dat gebeurd is, heb je een ‘btw-nummer’.


Ben ik als freelancer btw-plichtig?

Als je zaak op regelmatige en zelfstandige basis als economische activiteit goederen levert of diensten verstrekt die in het btw-wetboek worden omschreven, dan ben je btw-plichtig. Kom alles te weten over de btw.


5. Aansluiten als zelfstandige bij een sociaal verzekeringsfonds

Een freelancer moet zich vóór de aanvang van zijn zelfstandige activiteit aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Het zorgt voor de berekening en de inning van je sociale bijdragen en voor de doorstorting van je bijdragen naar de overheid. Die bijdragen zorgen ervoor dat je sociaal beschermd bent. Zo bouw je pensioenrechten op, heb je recht op terugbetaling van medische kosten, kan je aanspraak maken op een uitkering bij arbeidsongeschiktheid, enzovoort. Ook hiervoor kan je terecht bij Liantis.


6. Sluit je aan bij een ziekenfonds

Om in orde te zijn met je ziekteverzekering, is ook een aansluiting bij het ziekenfonds nodig. Ben je al lid ben van een ziekenfonds, meld dan zeker de wijziging van je statuut. Weet je nog niet bij welk ziekenfonds je je wil aansluiten? Bekijk het overzicht van de ziekenfondsen in België.


7. Open professionele rekening

Als freelancer moet je een zakelijke zichtrekening hebben bij een in België gevestigde bank. Zo voorkom je dat privé- en beroepstransacties worden gemengd en de fiscus meekijkt in je private rekening.


8. Houd je boekhouding bij

Als zelfstandige moet je een correcte boekhouding voeren. Afhankelijk van je situatie is dat een enkelvoudige of een dubbele boekhouding. Een goede boekhouder is cruciaal: hij adviseert je en geeft je de nodige gemoedsrust voor een succesvolle uitvoering van je beroep.


Conclusie

Met deze stappen in je achterhoofd ben je zeker van een succesvolle start. Is een uitgebreidere versie van deze stappen, aangevuld met advies over bijvoorbeeld je tarief berekenen, ook iets voor jou? Dan is het e-book voor freelancers jou op het lijf geschreven. Het is trouwens helemaal gratis en zit binnen enkele klikken in je mailbox.

Bereid je zaak voor met het startersplatform van Unizo.

Ik laat me coachen
Florence Van Coillie
Door Florence Van Coillie
31 december 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.