Share
Subsidies voor starters

Later lezen?

Welke financiële steun kent het Waals Gewest toe?

Tijdens je eerste jaren als startende zelfstandige is de kans groot dat je veel moet investeren in je bedrijf. Gelukkig zijn er verschillende financieringsoplossingen die het je gemakkelijker maken. We stellen hieronder de belangrijkste steunmaatregelen in het Waals Gewest voor.

Mesures de soutien Wallonne

Steunmaatregelen van SOWALFIN

SOWALFIN is de partner van Waalse ondernemers. Het bedrijf biedt verschillende soorten steun voor starters aan, onder meer:

  • Een gemengd product (lening/waarborg) voor een financiering van maximaal 75.000 euro. SOWALFIN biedt een lening tot 25.000 euro aan, en staat borg tot 75% van het bankkrediet.
  • De SOWALFIN-lening. Dit is een cofinancieringssysteem voor hogere bedragen, tot 500.000 euro per project.
  • De ‘Coup de pouce’-lening. Hiermee kunnen je naasten (familie, vrienden, enz.) je kapitaal lenen tegen een verlaagd tarief, met een belastingvoordeel in de vorm van een belastingkrediet van maximaal 4% per jaar.
  • Deelneming in het kapitaal. Door aandeelhouder te worden, versterken investeringsmaatschappijen (Invests) of financieringsmaatschappijen (SOFINEX, Easy Green) het kapitaal van je onderneming.

Dit is slechts een greep uit het dienstenaanbod van SOWALFIN. Ontdek alle financieringsmogelijkheden en de toekenningsvoorwaarden op de website sowalfin.be.Plan Airbag

Het Waals Gewest heeft ook de ‘Airbag’-regeling opgezet. Deze regeling is gericht op ondernemers die zich als zelfstandige in hoofdberoep willen vestigen en die:

  • ofwel al minstens drie jaar aan de slag zijn als zelfstandige in bijberoep;
  • ofwel voor de eerste of tweede keer een activiteit in hoofdberoep starten én een specifieke opleiding hebben gevolgd bij het IFAPME of begeleid worden door een SAACE (structure d’accompagnement à l’autocréation d’emploi - begeleidingsstructuur voor zelftewerkstelling).

Je mag rekenen op een financiële incentive die kan oplopen tot 12.500 euro, gespreid over een periode van twee jaar

Eerste schijf €4.200
Tweede schijf €3.600
Derde schijf €2.700
Vierde schijf

€2.000

Er zijn ook specifieke regels van toepassing:

  • De zelfstandige moet zich domiciliëren in het Waals Gewest of er zijn maatschappelijke zetel hebben;
  • Hij mag geen andere beroepsinkomsten, werkloosheidsuitkeringen, inschakelingsuitkeringen, leefloon of vervangingsinkomsten, of financiële maatschappelijke hulp meer ontvangen;
  • Het geraamde brutoberoepsinkomen voor het eerste jaar van activiteit in hoofdberoep moet lager zijn dan 45.000 euro;
  • Wie al sinds ten minste drie jaar zelfstandige in bijberoep is en zelfstandige in hoofdberoep wordt, moet bovendien een omzetverhoging van 5% kunnen aantonen om de 3de schijf van de vergoeding te ontvangen en van 10% om op de 4de schijf te kunnen rekenen.

Je vindt alle details over deze regeling op de website van de Forem.

 

Patrick Bra Santos
Door Patrick Bra Santos
31 maart 2021

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.