Share
Rechtsvorm kiezen

Later lezen?

Eenmanszaak of BV (voorheen BVBA) : welke ondernemingsvorm kiezen?

Speel je met het idee om je eigen zaak te starten? Dan moet je op een bepaald moment kiezen in welke juridische vorm je je ondernemingsplan onderbrengt. Zowel de eenmanszaak als de BV – de vroegere BVBA – zijn populair bij startende zelfstandigen. Maar de keuze voor een van beide gaat gepaard met andere rechten en plichten. We zetten de verschillen – in mensentaal – op een rij.

Eenmanszaak of bv

1. Natuurlijke persoon vs. rechtspersoon

Het grootste verschil tussen de eenmanszaak enerzijds en de besloten vennootschap of BV anderzijds is de verwevenheid met de oprichter. Een eenmanszaak wordt door een natuurlijke persoon – een mens van vlees en bloed – opgericht, een BV door een rechtspersoon. Dat is een juridische constructie waardoor een organisatie of andere abstracte entiteit kan optreden als een volwaardig persoon. Net zoals een natuurlijk persoon kan die rechtspersoon ook schulden hebben, contracten afsluiten, rechtszaken aanspannen enzovoort.

 

2. Onbeperkte vs. beperkte aansprakelijkheid 

Aangezien je een eenmanszaak als natuurlijk persoon opricht, zijn je persoonlijke en professionele financiën innig verweven. Jij bepaalt volledig zelf hoeveel je van je winst aan jezelf toekent of in je zaak investeert. Je kan zelf ook snel beslissingen nemen over je zaak. In een BV, daarentegen, moet je een aantal regels respecteren en formaliteiten vervullen om grote veranderingen door te voeren. 

Let wel: doordat er geen aparte rechtspersoon is, ben je als zaakvoerder onbeperkt aansprakelijk. Dat betekent concreet dat je hele privévermogen kan worden aangesproken om eventuele kosten of schulden van je zaak te vereffenen. In een BV is dat niet het geval. Privé- en zakelijk vermogen zijn strikt gescheiden; als vennoot ben je louter aansprakelijk voor je eigen inbreng.

 

3. Administratieve en fiscale verschillen

Eenmanszaak

 BV

Je start je eenmanszaak snel en eenvoudig op via een erkend ondernemingsloket.
Voor je naar een erkend ondernemingsloket stapt om je vennootschap in te schrijven in de KBO, moet je langs de notaris. Ook verplicht: aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en jaarlijks vennootschapsbelasting betalen.
Je hebt beperkte verplichtingen qua boekhouding en administratie. 
De boekhoudkundige verplichtingen zijn uitgebreider.
De inkomsten van je eenmanszaak worden belast via de personenbelasting.
De inkomsten van de BV worden belast via de vennootschapsbelasting, die fiscaal voordeliger is dan de personenbelasting.
Een eenmanszaak overnemen of overlaten is moeilijk.  Een BV laat je makkelijker over aan een opvolger.  

 

Geschrapt: het verplichte startkapitaal

Op 1 mei 2019 is het nieuwe vennootschapsrecht in werking getreden, met een kleiner aantal vennootschapsvormen en de versoepeling van een aantal spelregels. Een opvallende verandering is de schrapping van het verplichte startkapitaal voor de besloten vennootschap. Voortaan hoef je niet langer minstens 18.550 euro in te brengen. Als ondernemer schat je voortaan zelf in of je voldoende kapitaal hebt om je zaak op de rails te zetten. Een realistisch financieel plan opstellen is dus meer dan ooit de boodschap.

 

Eenmanszaak of BV: wat is nu de juiste keuze?

Of je nu best kiest voor een eenmanszaak dan wel voor een BV, hangt af van je specifieke ambities en mogelijkheden. Ga met je ondernemingsplan te rade bij een boekhouder. Hij of zij zal je helpen om de knoop door te hakken.  

Speel je met het idee om in het ondernemerschap te stappen?

Download de startersgids
Quentin Hamoir
Door Quentin Hamoir
07 mei 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.