Share
Handelspand huren

Later lezen?

4 gouden huurregels voor pop-up-stores

Je voelt het kriebelen om je als zelfstandige te vestigen? Of je wilt als gevestigde zelfstandige een nieuw concept uitproberen? Dan is de ‘pop-up-store’ de ideale gelegenheid om je idee uit te testen bij het grote publiek! Hiervoor moet je natuurlijk een geschikt pand vinden en een huurovereenkomst afsluiten en dat blijkt in praktijk niet zo eenvoudig.

Gouden huurregels pop-up stores

Wil je als zelfstandig ondernemer vandaag een pand huren, dan moet je een handelshuurovereenkomst afsluiten. Zo ben je meteen voor een aantal jaren gebonden aan dit contract. Dit geeft namelijk zekerheid aan de eigenaar om voldoende inkomsten uit de huur te verwerven.

Voor jou als ondernemer met pop-up-ambities kan dit echter een belemmering zijn. Pop-up-stores komen trouwens meer en meer voor: waar vorige maand dat schattige winkeltje met allerlei prullaria terug te vinden was, wordt deze maand leuke kinderkledij verkocht. Daarom heeft de Vlaamse overheid een juridisch kader gecreëerd. 

Ook de Brusselse en Waalse overheid heeft intussen ook regels rond het huren van een handelspand op korte termijn. 

 

De (Vlaamse) huurregels in een notendop

  1. De termijn van de huur mag niet langer dan een jaar zijn. Als een uitbater een contract afsluit voor een maand en de winkel heeft succes, dan kan hij het contract in samenspraak met de eigenaar verlengen voor zover het de totale termijn van een jaar niet overschrijdt.

  2. Bovendien kan je gemakkelijk je huurovereenkomst opzeggen.  Als huurder moet je dit minstens een maand op voorhand doen via aangetekend schrijven of via deurwaardersexploot.

  3. De verhuurder kan de overeenkomst niet zomaar beëindigen. Zo blijft de activiteit van de handelaar gewaarborgd. Huurder en verhuurder kunnen wel onderling de overeenkomst beëindigen.

  4. De huurder kan steeds werken laten uitvoeren wanneer hij dit schriftelijk bij de verhuurder heeft aangevraagd. De verhuurder kan steeds eisen dat de ondernemer een aansprakelijkheidsverzekering voor de werken afsluit of zelfs dat hij de werken laat stopzetten wanneer die niet volgens de eerder gemaakte afspraken overeenkomen. Na het einde van de overeenkomst kan de verhuurder aan de huurder vragen om het pand in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

Tip! Je kan echter steeds je korte huurcontract omvormen tot een handelshuurovereenkomst. Zo vorm je je pop-up-winkel om tot een permanente winkel.

Klaar voor je eigen pop-up?

Download de startersgids
Door Barbara De Loor
22 november 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.