Share
Ondernemers aan het woord

Later lezen?

Studio Wasabi breekt een lans voor werken met freelancers

Stefan Tilburgs richtte in 2013 Studio Wasabi op. Met zijn onderneming bouwt hij aan een netwerk van freelancers die bedrijven en andere organisaties van a tot z ondersteunen bij marketing- en communicatieprojecten. Liantis sprak met Stefan over Studio Wasabi en vroeg hem waarom werken met freelancers volgens hem de toekomst is.

werken met freelancers-studio wasabi

Hoe het begon

Vóór Stefan aan zijn avontuur als zelfstandige begon, zette hij zijn schouders onder de opstart van een marketing- en communicatiebureau. Daar was hij 10 jaar aan de slag als Creative Director en kreeg hij de smaak te pakken om een eigen zaak te beginnen.

Stefan: “Klanten vroegen me weleens of ik voor hen wou werken en het is daardoor dat ik de sprong heb gewaagd om mijn eigen bedrijf op te richten. Zo kon ik vanaf het begin bouwen op een goed netwerk en verliep de opstart vlot.”

Al snel zag Studio Wasabi het levenslicht en groeide de onderneming uit tot een behendig platform dat de krachten bundelt van ervaren en gespecialiseerde freelancers. Ondertussen telt Studio Wasabi maar liefst 100 freelancers: een netwerk om u tegen te zeggen.

 

Plug & Play

Studio Wasabi hanteert het zogeheten ‘Plug & Play’-principe. Klanten kloppen aan met een project en laten het volledig over aan een team freelancers met een grote verzameling aan kennis en expertise. Zo bieden de teamleden een volledige service voor elk mogelijk marketingproject.

Stefan: “Voor een marketingtraject kunnen we de volledige scope en service aanbieden. Dat gaat van strategie, branding en design tot concrete uitvoering, tools ontwikkelen, websites bouwen, brochures en salesmateriaal uitwerken of zelfs workshops geven.”

Doordat Studio Wasabi niet de loonkost van vaste werknemers moet dragen, kan het hoge kwaliteit aanbieden tegen een strakke prijs. Stefan: “We zijn goedkoper dan een marketingbureau, maar bieden evenwaardige kwaliteit en zijn even flexibel.”

 

Hoe werkt dat, een freelancebureau?

Stefan kiest voor elk project een ploeg freelancers uit op basis van de benodigde expertise. Met dit team werkt hij vervolgens de opdracht volledig uit. Gedurende het hele traject, blijft Stefan het vaste aanspreekpunt voor de klant.

Door een netwerk van ervaren freelancers op te bouwen, valt de onderlinge concurrentie tussen freelancers weg. Zo komt veelzijdig talent samen in een sfeer van wederzijds vertrouwen.

Stefan: “De rode draad is dat we allemaal in dezelfde visie geloven en die samen uitdragen en versterken. Het is niet de bedoeling dat freelancers zich aansluiten puur voor het extra werk. Ze moeten onze visie delen: door samen te werken, bereik je meer dan alleen.”

 

Waarom je als freelancer aansluiten bij een netwerk?

Als freelancer heb je er baat bij om deel uit te maken van een netwerk. Het verzekert je niet alleen van opdrachten die aansluiten bij je eigen specialiteiten, maar zorgt er ook voor dat je de krachten kan bundelen met personen die aanvullende expertise hebben. De freelancers bij Studio Wasabi staan verder zelf deels in voor sales en worden aangemoedigd om klanten mee te brengen in het verhaal van Studio Wasabi. Zo draagt iedereen zijn steentje bij voor een goede klantenbasis.

Zeker als beginnend freelancer kan het interessant zijn om te starten binnen een vaste groep van ervaren mensen. Stefan gaf 5 jaar lang les in UX-design en begeleidt nu studenten bij hun stage en bachelorproef. Die studenten hoopt hij ook te ondersteunen in hun opstart als freelancer. Stefan: “Jonge mensen moeten de kans krijgen om zichzelf te bewijzen en te groeien. Door in het netwerk van Studio Wasabi te stappen, kan afstuderend talent werken met én leren van ervaren freelancers.”

Naast studenten ondersteunt Stefan ook de vaste freelancers in zijn team: “Ik probeer iedereen uit te dagen om uit zijn comfortzone te gaan, iets anders uit te proberen, meer te experimenteren … Freelancers zijn doorgaans heel creatieve mensen die uitblinken in hun job, maar ze worden niet altijd even goed ondersteund. Daarom probeer ik hen zoveel mogelijk te coachen.”

 banner Blog

 

De voor- en nadelen afwegen

We vroegen Stefan ook om terug te blikken op de voor- en nadelen van zelfstandig zijn. Het grootste voordeel volgens hem, is dat hij zijn passie kan volgen en zich kan focussen op opdrachten en projecten die hij het liefste doet. “Klanten voelen dat”, aldus Stefan. “En ze appreciëren het als je die passie ook met hen deelt.”

“Wel is het leven van een freelancer soms eenzaam”, voegt Stefan toe. “Werknemers maken doorgaans deel uit van een vast team, wat je als freelancer niet hebt. Ik deel mijn bureau wel met een paar collega’s, maar ik merk dat de meeste freelancers in hun eentje werken. Om de teamspirit te versterken, organiseren we regelmatig groepsactiviteiten, gaan we samen iets eten enzovoort.”

Bovendien zette Stefan mee het ‘Hoe doe jij dat nu’-concept op poten: workshops voor en door freelancers, waarbij gepraat wordt over de kansen en uitdagingen van zelfstandig werken. Stefan: “Je merkt dat freelancers uit verschillende disciplines vaak op dezelfde problemen stoten. Erover praten met concullega’s kan verhelderend zijn. Momenteel ligt het project jammer genoeg stil. De drukke zelfstandige bereiken, blijft moeilijk. Al hoop ik het initiatief binnenkort nieuw leven in te blazen.”

 

Balans tussen werk en privé

Dat je als freelancer je dagen naar believen kan inplannen, is een voordeel. Al is het wel een mes dat aan twee kanten snijdt. Weekendwerk is bijvoorbeeld niet uitgesloten, met een moeilijke balans tussen werk en privé als gevolg.

Ook Stefan probeert al een tijd een evenwicht te vinden: “Dat gaat met vallen en opstaan, en hangt enorm af van de pieken en dalen in je sector of eigen business. Soms is het een tijd superdruk en dan is het moeilijk om tijd te maken voor je familie en vrienden. Vroeger dacht ik dat thuiswerken daarvoor een oplossing kon bieden, maar daar ben ik van afgestapt. Zo probeerde ik eerst minstens één dag per week thuis te werken om bij mijn dochter te zijn. Maar na een poos begon ik te beseffen dat ik dan wel fysiek aanwezig was, maar niet mentaal.”

Om kwaliteitsvoller tijd te maken voor zijn dochter, probeert Stefan dan ook een mentale switch te maken: “Bij het thuiskomen laat ik het werk aan de voordeur achter. Belt een klant toch na mijn uren, dan stuur ik een sms- met de vraag of het dringend is, en of ik hem morgen mag terugbellen.”

 

Creatieve toekomst

Stefan gelooft in de vernieuwende aanpak van Studio Wasabi: “Onze manier van werken zal meer en meer voorkomen, daar ben ik van overtuigd. Ik zie in iedereen wel potentieel om als freelancer te werken, maar de overheid moet betere ondersteuning bieden om van België een ondernemersland te maken. Er zijn nog te veel drempels, terwijl het risico op falen er niet kleiner op wordt.”

Een belangrijk focuspunt voor de toekomst is creativiteit. Stefan: “Ik ben ervan overtuigd dat veel repetitieve jobs zullen verdwijnen door de stijgende automatisatie en digitalisering. Maar wat robots en computers nog niet kunnen, is creatief denken. Met creatieve jobs zullen we in de toekomst dus almaar meer het verschil maken, en dat is een kolfje naar de hand van freelancers!”

 

Tips voor starters

Als afsluiter vroegen we Stefan om enkele tips voor een goede start als zelfstandige. Stefan: “Je uitgebreid informeren bij ervaringsdeskundigen, is essentieel. Als freelancer moet je immers van veel markten thuis zijn: boekhouding, sales, klantenrelaties, projectbeheer …  Denk goed na over wat je wel en niet kan, en welke ondersteuning je nodig hebt. Ik raad ook aan om te praten met ervaren concullega’s. Wacht niet te lang en vraag feedback aan een doorwinterde freelancer!”

Wil je net als Stefan je passie volgen?

Download de startersgids
Anne Hallez
Door Anne Hallez
17 mei 2021

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.