Tips en tricks van een ondernemerscoach
Liantis biedt al 18 jaar ondernemerscoaching aan, en dat is mede dankzij de sterke schouders van hr consultant Marianne van der Wielen. Er klopten ondertussen al heel wat ondernemers bij haar aan, en dat blijken meestal gepassioneerde doorzetters te zijn die op een bepaald moment tegen hun limieten aanlopen. En dan doen tips en tricks van een ervaren coach wonderen, want, zo weet Marianne: “Ondernemerschap leer je nu eenmaal niet op school.”
Vanwaar de nood aan ondernemerscoaching?
“Als gastdocent in enkele kunstrichtingen zag ik erg gepassioneerde studenten passeren, die vaak – door de aard van hun vak - niet anders kunnen dan zich als zelfstandige te vestigen. Maar dat bleek niet voor iedereen vanzelfsprekend: sommigen studeerden af met grote onderscheiding, maar hadden het toch moeilijk om hun carrière vorm te geven. Als je dan een getalenteerde edelsmid, fotograaf of ontwerper aan de kassa van de supermarkt ziet zitten, dan kan je alleen maar concluderen dat het vak ‘ondernemerschap’ niet zou misstaan in veel opleidingen.”
Welk type ondernemers komt bij jou terecht?
“In de begindagen zagen we vooral veel (pre-)starters, die op zoek waren naar informatie om hun eigen zaak te lanceren. Ondertussen is er voor die groep een heel ruim aanbod aan opleidingen en ondersteuning te vinden. Het merendeel van de zelfstandigen die we vandaag coachen, zijn al even bezig. Het zijn vaak ondernemers die zich op een kruispunt bevinden in hun loopbaan en op een of andere manier op hun grenzen stoten. Ze zijn vaak op zoek naar antwoorden op vragen als: Hoe krijg ik mijn (veranderende) zaak georganiseerd? Hoe ga ik om met personeel? Hoe blijf ik baas over mijn boekhouding? Ze zien zich vaak plots geconfronteerd met nieuwe aspecten van ondernemerschap, waar ze minder beslagen in zijn. Ik maak dikwijls de vergelijking met een bakker. Die mag nog zo goed zijn in brood bakken, toch zal 40 % van de tijd naar andere taken gaan: klanten vinden en binden, prijzen bepalen, administratie, boekhouding en nog zoveel meer. En dat kan best overweldigend zijn.”
Bestaat de ‘typische zelfstandige’?
“Uiteraard is het een heel diverse groep, maar toch zijn het van nature vaak echte doorbijters. Ze werken bovendien vaak vanuit een grote passie en er zitten heel wat perfectionisten bij. We zien ook dat ze vaak conflictvermijdend zijn, maar evengoed sturend en ongeduldig. Het is die combinatie die het voor hen extra moeilijk maakt om grenzen te stellen. Iets waar veel zelfstandige ondernemers tegenaan lopen.”
Welke struikelblokken zie je vaak terugkomen?
“Of ze nu in de bouw of de horeca, in accountancy of IT aan de slag zijn: ondernemers worstelen vaak met dezelfde issues. En die zijn meestal verbonden aan bepaalde fases of sleutelmomenten in hun ondernemerschap. Het aanwerven van je eerste medewerker, je personeelsbeleid uit handen geven of een ingrijpende gebeurtenis in je privéleven: het zijn allemaal stresspieken die nieuwe uitdagingen met zich meebrengen.
Daarnaast zien we ook dat bepaalde sectoren specifieke problemen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het grote personeelstekort in de accountancysector dat voor extra druk zorgt. Maar ook maatschappelijke trends hebben een impact. Medewerkers zijn vandaag bijvoorbeeld een pak kritischer dan vroeger. Ze staan erop om gehoord en gezien, en vooral ook gewaardeerd te worden. Op zich een positieve evolutie, maar tegelijk een nieuwe realiteit waar werkgevers mee moeten omgaan. Denk bijvoorbeeld ook aan de toename van online recensies in de horeca, of nieuwe milieuvereisten in de bouw. Je ziet het: er komen heel wat extra spanningsvelden op het pad van de ondernemer. Als je dan al stress hebt, kan het al eens te veel worden.”
Nood aan een klankbord?
Als ondernemer sta je er niet alleen voor! Tijdens een individueel coachingstraject bekijken we samen jouw aanpak en maken we een concreet plan op voor jouw zaak.
- Op maat van jouw vragen en behoeftes
- In totaal 8 uur verspreid over verschillende gesprekken
- Fysiek of digitaal
- Slechts 300 euro (excl. btw)
Hoe ziet een coachingstraject eruit?
“In eerste instantie is het onze taak om ondernemers duidelijk te maken dat het normaal is dat ze soms het spoor bijster raken. Dat het net heel logisch is dat een nieuwe fase in hun loopbaan heel veel van hen vraagt. Tijdens zo’n traject proberen we het ondernemerschap wat inzichtelijk te maken: Wat is ondernemerschap? Wat betekent leiderschap voor jou? Wat brengt het werkgeverschap met zich mee? Met daarbij de geruststelling dat het dingen zijn die je kan leren.
We starten altijd met een verkennend gesprek, dat volledig vrijblijvend is. Net omdat het heel belangrijk is dat de verwachtingen goed zitten. Financiële of juridische kwesties kunnen we bijvoorbeeld niet oplossen. En ook voor relatietherapie ben je bij ons aan het verkeerde adres (lacht). Na het eerste gesprek leggen we de inhoud van het traject vast van maximum vijf gesprekken. Door de tussenkomst van Vlaio blijft de prijs trouwens zeer beperkt – 300 euro excl. btw voor 6 tot 8 uur coaching – en wij brengen ook nog eens al het papierwerk voor de subsidie in orde.”
Welke tips en tricks geef je mee aan ondernemers?
“Voor alle duidelijkheid: er is geen toverformule. Iedereen heeft zijn eigen stijl en dat respecteren we ook. De ene ondernemer heeft er baat bij om er ’s morgens stevig in te vliegen en de eerder repetitieve taken in de namiddag te doen, de andere doet net het omgekeerde. Ons advies is dan: ontdek wat de juiste aanpak voor jou is en vergeet vooral de mens achter de ondernemer niet.
Tijdens een coaching krijgen ze heel wat tips en tricks mee, op maat van hun specifieke noden. En daar hebben ze vaak veel aan. Je mag niet vergeten dat de meeste ondernemers het ondernemerschap al doende geleerd hebben, met vallen en opstaan. Ze zijn er zich niet altijd van bewust dat ze een aantal dingen anders en beter kunnen aanpakken. Het zijn vaak kleine aanpassingen, die achteraf heel nuttig blijken. Velen hebben bijvoorbeeld het gevoel dat ze altijd bereikbaar moeten zijn. In sommige gevallen kan het dan helpen om helder te leren communiceren naar klanten wanneer ze wel of niet bereikbaar zijn. Een kleinigheid op het eerste gezicht, maar zulke ingrepen kunnen echt een wereld van verschil maken.”
Tevreden ondernemers aan het woord
Accountant Olivier Van Damme denkt strategischer na over zijn onderneming: “Ondernemerscoaching was voor mij de spiegel die ik nodig had.”
Lees zijn verhaal hier.
IT-ondernemer Ignace De Coster deed een beroep op een ondernemerscoach: “Met de nieuwe inzichten werk ik nu actief aan mijn zaak én aan mezelf.”
Lees zijn verhaal hier.