Share
Accountancy en boekhouding

Later lezen?

Handige tools om zelf je boekhouding te doen

Als zelfstandige ben je niet verplicht om een boekhouder onder te arm te nemen, maar wel om een correcte boekhouding bij te houden. Zo kan je de fiscus de nodige informatie voorleggen, en heb je ook zelf een goed zicht op de financiële gezondheid van je zaak. Je kan daarvoor een accountant inschakelen, maar heel wat ondernemers kiezen ervoor om zelf hun boekhouding te doen. Gelukkig kunnen ze daarbij rekenen op handige tools als Dexxter en Accountable.

Optimaliseer je loon als bedrijfsleider met extralegale voordelen

Boekhouden voor dummies 

Starters laten zich vaak afschrikken door het aspect boekhouden, terwijl ze eigenlijk heel wat zelf kunnen doen. Maar wat houdt een boekhouding nu precies in? De basisregels van een degelijke boekhouding kan je hier nog eens nalezen.  

Zelf je boekhouding doen is in de eerste plaats een pak goedkoper dan een accountant inschakelen. En dat is meteen dé reden waarom starters, zelfstandigen in bijberoep en student-zelfstandigen er in eerste instantie voor kiezen om alles zelf te doen. Benieuwd naar nog meer voordelen?  

Ontdek nog meer troeven

De ideale boekhoudtools 

Er zijn gelukkig heel wat tools die je kan gebruiken om zelf je cijfers te verwerken. Zo bewijst onder meer Dexxter dat zelf je boekhouding doen, niet moeilijk hoeft te zijn. Ze ontwikkelden een programma waarmee je zelf eenvoudig je eenmanszaak kan opvolgen. Op hun digitale platform kan je je volledige boekhouding bijhouden: van facturatie tot aangiftes. Dankzij een tijdlijn en reminders mis je bovendien geen enkele deadline.  

Zelf eens uittesten? Registreer je op hun website voor een gratis proefperiode van 30 dagen.  

Ontdek Dexxter

Ook Accountable biedt je heel wat mogelijkheden om zelf je zaak onder controle te houden. Met de facturatie- en belastingapp kan je facturen maken, kosten beheren en zelfs je bankrekening koppelen. Zo krijg je een overzicht van je volledige cashflow, zodat je betere beslissingen kan maken voor je zaak. Ook je btw- en belastingaangiftes doe je helemaal zelf. Je kan kiezen uit verschillende pakketten, waaronder een gratis versie.  

Toch een accountant inschakelen? 

 Groeit je zaak en heb je minder tijd om zelf je boekhouding te doen? Of wordt het te complex en heb je nood aan begeleiding? Dan wordt het tijd om op zoek te gaan naar een accountant. Maar hoe start je je zoektocht en wat mag je allemaal verwachten van je nieuwe adviseur? Op onze blog vind je alle antwoorden: 

Lees meer

Door Sharon Vandenbossche
17 oktober 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.