Share
Slimmer werken

Later lezen?

De zetel van je vennootschap op je privéadres: wat zijn de risico’s?

Elke vennootschap heeft een officieel adres, de zogenaamde zetel van de vennootschap. Je kan daarvoor het privéadres van een van de vennoten of bestuurders gebruiken, maar dan moet je wel rekening houden met enkele risico’s.

Optimaliseer je loon als bedrijfsleider met extralegale voordelen

Verplicht adres

Heb je een vennootschap? Dan ben je verplicht om een zetel aan te geven. Je onderneming heeft namelijk een officieel adres nodig.

Vóór de hervorming van het vennootschapsrecht in 2019 moest dit de plaats zijn van waaruit de vennootschap werd bestuurd of geleid en waar alle belangrijke beslissingen werden genomen. Sinds de komst van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen is dat niet langer vereist.

Privéadres: niet zonder risico

Als bestuurder of vennoot mag je de zetel van je vennootschap op je privéadres vestigen, maar dat is niet zonder risico.

Zo mogen schuldeisers van de vennootschap ervan uitgaan dat de goederen die zich op het officieel adres (de zetel) van hun schuldenaar (de vennootschap) bevinden, eigendom zijn van die vennootschap. Onder bepaalde voorwaarden hebben diezelfde schuldeisers het recht om (bewarend en/of uitvoerend) beslag te laten leggen op alle goederen die zich op de zetel bevinden. En dat geldt dus ook als de zetel samenvalt met de privéwoning van een van de vennoten of bestuurders. Wil je vervolgens als eigenaar je goederen terug, en zo vermijden dat ze verkocht worden op de verkoopdag? Dan moet je tijdens een revindicatieprocedure voor de rechtbank kunnen bewijzen dat jij de ware eigenaar bent van de in beslag genomen goederen.

In 2013 oordeelde het Hof van Beroep van Gent toch dat de huisraad die zich op de zetel van een vennootschap bevond – op het thuisadres van een van de bestuurders -, tot het privévermogen van de beweerde eigenaar behoorde. Het ging hier weliswaar om een specifiek geval, we kunnen deze uitspraak dus niet veralgemenen.

Maak een doordachte keuze

Denk dus twee keer na voor je de zetel van je vennootschap op je privéadres laat vestigen. Je wil immers niet het risico lopen dat je moet procederen om je eigen goederen terug te krijgen.

Wil je de zetel van je vennootschap verplaatsen? Contacteer ons gerust, we brengen het graag voor jou in orde.

Door Sharon Vandenbossche
07 juli 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.