Share
Stress

Later lezen?

Stress tijdens de coronacrisis: hoe ga je ermee om?

Het coronavirus heeft een serieuze invloed op hoe we leven en werken. Veel mensen ervaren daardoor een pak meer stress . Dat is volledig normaal, aangezien het de eerste keer is dat we met zo’n situatie te maken krijgen. Voor alle zelfstandigen en ondernemers ligt die stress nóg hoger, door de impact op hun zaak en inkomsten. Lees hier hoe je fysiek én mentaal gezond blijft in deze stressvolle tijden.

stress

Je reactie op een crisissituatie

We gaan allemaal anders om met stress tijdens een crisissituatie. De ene persoon zal er misschien voor kiezen om zich zoveel mogelijk af te leiden van wat er gaande is, terwijl de andere constant geruststelling zoekt bij vrienden en familie, of net door steeds het nieuws te volgen.

Hoe we reageren op stressvolle situaties, hangt voornamelijk af van onze situatie en persoonlijkheid. Mensen die onzeker zijn of minder vertrouwen hebben in anderen, zullen bijvoorbeeld vaker de neiging hebben om de situatie negatiever in te schatten.

Sowieso ligt de stress als zelfstandige snel hoger, want je bent zelf verantwoordelijk voor je job én je inkomsten. Logisch dat je een negatieve situatie voor je zaak ook veel persoonlijker en stressvol ervaart.

 

De impact van sociale isolatie op je mentale gezondheid

Nog iets dat een invloed heeft op je mentale gezondheid tijdens de coronacrisis, is de sociale isolatie. We zijn allemaal sociale wezens en hebben nood aan regelmatig sociaal contact: met collega’s op de werkvloer, met vrienden en familie. De coronacrisis verplicht ons echter tot sociale isolatie, waardoor heel veel mensen zich eenzamer voelen. Je gedachten aftoetsen of over iets ventileren is ook niet evident in deze situatie. Dat leidt tot een grotere mentale onrust.

 

Een goede mentale gezondheid: stress snel herkennen

Te veel stress heeft een impact op je mentale én fysieke gezondheid. De eerste stap om stress te voorkomen, is door de signalen tijdig te herkennen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, aangezien veel ondernemers stress als iets ‘normaals’ ervaren. In een kleine dosis kan stress je ook helpen om bepaalde taken snel af te werken, maar ons lichaam is niet gemaakt voor aanhoudende stress.

Stress kan zich fysiek op verschillende manieren uiten:

 • Opgespannen spieren.
 • Weinig energie.
 • Slecht slapen, rusteloosheid.
 • Buikpijn, misselijkheid.
 • Snelle hartslag en steken in de borst.

Maar hij heeft ook psychische kenmerken:

 • Snel geïrriteerd en gefrustreerd zijn.
 • Zich overweldigd voelen, alsof je de controle kwijt bent.
 • Moeilijk kunnen ontspannen.
 • Onzekerheid, geen vertrouwen in jezelf.
 • Een gebrek aan motivatie.

Herken je een van die symptomen? Dan is het tijd om aan de alarmbel te trekken en het rustiger aan te doen. Stress tast bovendien ons immuunsysteem aan en zorgt ervoor dat we sneller ziek worden. Een extra reden om nu onze mentale gezondheid in de gaten te houden.

 

Tips voor minder stress en een betere mentale gezondheid

Herken je bij jezelf een hoge dosis stress? Of wil je dat net voorkomen? Probeer dan zeker één of meerdere van deze tips uit:

 • Blijf verbonden met vrienden, familie en collega’s via e-mail, sociale media en de telefoon.
 • Doe activiteiten die je ontspannen: puzzelen, lezen, meditatie, regelmatig pauze nemen, tv kijken enzovoort.
 • Eet gezond: een gezonde geest in een gezond lichaam.
 • Blijf sporten: yoga, wandelen, fietsen, joggen. Allemaal sporten die niet te veel tijd in beslag nemen én wonderen doen voor je fysieke en mentale gezondheid.
 • Zorg voor een goede balans tussen werk en privé door je te houden aan vaste werkuren en door regelmatig pauze te nemen.
 • Wees op de hoogte van de feiten, maar volg het nieuws niet té veel.

Iedereen is natuurlijk anders, dus kijk wat voor jou werkt. Wie weet word jij van yoga en puzzelen extra zenuwachtig en is een wandeling meer jouw ding. Herinner jezelf er vooral aan dat dit een tijdelijke situatie is en neem het dag per dag.

Anne Hallez
Door Anne Hallez
21 april 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.