Share
Zelfstandig statuut

Later lezen?

Als zelfstandige in hoofdberoep naar bijberoep omschakelen: waarop moet je letten?

Ben je al gestart als zelfstandige in hoofdberoep maar denk je eraan om je activiteit verder te zetten in bijberoep? Dat kan zeker, maar dat brengt wel enkele belangrijke veranderingen met zich mee. Denk maar aan je sociale rechten, sociale bijdragen en eventuele uitkeringen. Met enkele tips in het achterhoofd, maak je de juiste beslissingen.Hoofdberoep naar bijberoep

Je start ook een loontrekkende activiteit: ben je dan nog zelfstandige?

Ben je zelfstandige in hoofdberoep maar heb je een werkaanbieding om in loondienst te gaan werken die je interesseert? Vanaf het moment dat je minstens halftijds of meer in vast dienstverband werkt, verandert je sociaal verzekeringsfonds jouw sociaal statuut als zelfstandige in hoofdberoep naar zelfstandige in bijberoep. Je hoeft jouw zelfstandige activiteit dus niet stop te zetten wanneer je in loondienst begint te werken. Breng je sociaal verzekeringsfonds wel zo snel mogelijk op de hoogte van de wijziging. 


Vanaf wanneer ben je dan zelfstandige in bijberoep?

Je omschakeling naar zelfstandige in bijberoep gaat in op de eerste dag van het kwartaal volgend op het kwartaal waarin je met een loontrekkende activiteit start.

Je omschakeling wordt meteen doorgevoerd in je dossier, maar je zal pas vanaf het volgende kwartaal sociale bijdragen als zelfstandige in bijberoep betalen. Je betaalt immers per kwartaal sociale bijdragen om je sociale rechten te waarborgen.

Voorbeeld: op 1 februari ga je aan de slag als voltijdse werknemer. Jouw sociaal statuut wordt op 1 februari aangepast. Vanaf dan ben je dus zelfstandige in bijberoep. Pas vanaf 1 april (het volgende kwartaal) zal je sociale bijdragen betalen als zelfstandige in bijberoep.


Welk effect heeft dit op je sociale bijdrage en jouw sociale rechten?

Veranderen van statuut heeft een invloed op je sociale rechten. Als zelfstandige in bijberoep worden jouw sociale rechten toegekend via je loontrekkende activiteit. Lees hier hoeveel sociale bijdragen je als zelfstandige in bijberoep betaalt. Of bereken je sociale bijdragen zelf!

Tip! Laat Liantis zo snel mogelijk weten dat je gestart bent als loontrekkende. Die informatie is essentieel voor een correcte bijdrageberekening.

Kom alles te weten over je sociaal statuut.

Download hier het e-book
Andy Hens
Door Andy Hens
17 juni 2022

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.