Share
Ondernemers aan het woord

Later lezen?

Je eerste werknemer aanwerven? “Niet twijfelen, gewoon doen”

Liantis sprak met Gunther Willems, eigenaar van de alpacaboerderij ‘Alpaca Tumulus’, over zijn eerste aanwerving. Hoewel hij heel wat schrik had om de stap te wagen, bleek een eerste werknemer aanwerven een fantastische beslissing te zijn. “Als je iemand vindt met wie het klikt, moet je niet twijfelen: gewoon doen!”

Alpaca Tumulus: meer dan een alpacaboerderij

Gunthers vrouw Els droomde al een tijdje van haar eigen alpaca’s. Toen Els in 2012 ziek werd, kocht Gunther twee alpaca’s om haar op te beuren. Over het perfecte cadeau gesproken. De twee alpaca’s werden er al snel drie, dan vier en ondertussen hebben ze zo’n veertig dieren.

Al is Alpaca Tumulus meer dan gewoon een alpacaboerderij. Onder de naam ‘Tumulus Fiber Mill’ doet het bedrijf aan ecologische wolverwerking. Alpacaliefhebbers kunnen ook naar hartenlust shoppen op hun webshop, opleidingen volgen en meer. Wat dacht je van een drankje tussen de alpaca’s of een toffe alpacawandeling? Al steekt de coronacrisis daar momenteel een stokje voor. Door hartproblemen is Gunther namelijk een risicopatiënt en spelen ze het liever op veilig.

“Het terras en de wandelingen staan momenteel on hold door de coronacrisis. We hopen snel alles opnieuw op te starten. We hebben ook nog heel wat nieuwe plannen voor de toekomst”, vertelt Gunther enthousiast.

Met klanten in heel Europa doet het bedrijf het heel goed. Het geheim? Tevreden klanten.

Gunther: “Zelfstandig worden was een sprong in het onbekende, maar het was een goede sprong. Dankzij mond-tot-mondreclame blijven we steeds meer klanten krijgen.”

 

Een gelukkig toeval

Gunther en Els speelden al een tijdje met het idee om een eerste werknemer aan te werven. Al was de angst om iemand aan te werven groter dan de nood aan extra hulp.

“Wij werkten zo’n veertien uur per dag, zeven op zeven. Je probeert om alles zelf te doen, al weet je dat het niet haalbaar is”, vertelt Gunther.

Wat hem dan tegenhield? “We hadden vooral schrik voor de grote kosten die een aanwerving met zich meebrengt. Je moet ook iemand vreemd in je bedrijf toelaten en je weet niet of die persoon jouw werkwijze zal hanteren. Voor ons komt er dan nog bij dat een werknemer respectvol met de dieren moet omgaan.”

Maar alle schrik viel weg toen Annelien toevallig op hun pad kwam.

Gunther: “Annelien kwam af en toe langs om de alpaca’s eten te geven. Ze was geweldig met de dieren en het klikte meteen. We hebben haar uiteindelijk een job aangeboden en die heeft ze dolenthousiast aangenomen.”

 

De perfecte eerste werknemer

Annelien blijkt een droomwerknemer te zijn. “Annelien is een enorme aanwinst voor het bedrijf. Het is echt een super werkkracht. Mocht ik een kloonmachine hebben, dan had ik haar al een paar keer gekloond”, lacht Gunther.

De timing kon ook niet beter zijn, want twee weken na haar opstart kreeg Gunther hartfalen. Annelien werd zo al van bij haar start voor de leeuwen (of alpaca’s) gegooid.

“Het was een geluk bij een ongeluk dat Annelien er net was. Doordat ik in het ziekenhuis lag, moest ze meteen heel veel van mijn taken overnemen. Dat was met vallen en opstaan, maar ze heeft dat fantastisch gedaan”, vertelt Gunther trots.

Ondertussen is Annelien een halfjaar aan de slag en weet ze perfect wat ze moet doen. Voor Gunther en Els is ze een deel van de familie.

 

Een vlotte opstart dankzij Liantis

Ook al hadden ze de perfecte persoon gevonden, toch deed Gunther het nodige opzoekingswerk voor haar opstart. Gunther vertelt ons over zijn ervaring:

“Ik vroeg raad aan mijn vroegere sociaal verzekeringsfonds, maar kreeg daar niet de informatie die ik zocht. Na een gesprek met iemand van UNIZO kwam ik bij Liantis terecht. Het sociaal secretariaat gaf me meteen alle nodige uitleg en ik werd goed voortgeholpen. Daarom heb ik besloten om naar Liantis over te stappen.”

 

“Niet twijfelen, gewoon doen”

Zijn nieuwe rol als werkgever was voor Gunther wel even aanpassen, vertelt hij:

“In het begin voelt het raar om iemand te zeggen wat ze moet doen. Je bent het als zelfstandige gewoon om alles zelf te doen. Nu kan Annelien perfect haar plan trekken en laat ze het mij gewoon weten als iets niet lukt.”

Op de vraag of Gunther iets anders zou hebben aangepakt, antwoordt hij:

“Achteraf bekeken zou ik veel sneller iemand hebben aangenomen. En zeker haar sneller hebben aangenomen (lacht). Omdat het echt zoveel beter meeviel dan verwacht.”

Zijn advies voor medezelfstandigen die twijfelen om iemand aan te werven? “Als je iemand vindt met wie het klikt moet je niet twijfelen, gewoon doen!”

alpacatumulus-interviewFoto's: Rafaël Balrak

Dit gratis e-book beantwoordt al je vragen

Download het e-book
Anne Hallez
Door Anne Hallez
13 juli 2021

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.