Share
Opstartformaliteiten

Later lezen?

Zelfstandig tuinman worden, iets voor jou?

Een oase van groen creëren en onderhouden vergt inzicht, ervaring en tijd. Daarom doen heel wat mensen een beroep op een tuinman. Weet jij wat je moet aanvangen met een mooie stukje groen en heb je zin om te ondernemen? Dan is zelfstandig tuinman worden misschien wel iets voor jou. Zelfstandig tuinman worden, iets voor jou?

Wat doet een tuinman?

Een tuinman, soms ook wel hovenier genoemd, beschikt over een brede waaier aan kennis en ervaring in de tuinbouw. Het kan zijn dat je hiervoor eerst een opleiding in een tuinbouwschool of een bijkomende cursus volgde.

Over het algemeen houd je je bezig met de aanleg van de tuin en het onderhoud ervan. Maar tuinwerken omvatten zoveel, dat de kans groot is dat je als tuinman een bepaalde specialiteit ontwikkelt. Denk maar aan (vorm-)snoei, de aanleg van waterpartijen en terrassen, het verwijderen van onkruid, beplanting …

Verschil met een tuinarchitect of -aannemer

Een tuinman is niet te verwarren met een tuinarchitect. Die zorgt voor het ontwerp van een tuin. Een tuinaannemer zorgt voor de realisatie van de nodige werken, al kunnen sommige ervaren aannemers ook een concept bedenken. In de praktijk is de tuinarchitect dus vaak ook de tuinaannemer. Deze beroepen zijn niet beschermd, dus in principe kan iedereen zichzelf de titel toekennen. Kijk dus zeker na met wie je eventueel in zee gaat of samenwerkt.

Hoeveel verdien je als tuinman?

Als zelfstandige bepaal je zelf de tarieven die je hanteert. Meestal wordt er gewerkt met een uurtarief, maar niets houdt je tegen om op een andere manier te factureren. Als je bijvoorbeeld een regelmatig onderhoud aanbiedt, kan je eventueel een soort abonnementsformule uitdenken.

Ontdek meer verdienmodellen

Enkele richtprijzen

Gemiddeld wordt er tussen de 30 à 50 euro per uur aangerekend aan de klant. Houd er rekening mee dat je je tarief moet bepalen naargelang je vaste én variabele kosten. Variabele kosten zijn bijvoorbeeld de aard van de werkzaamheden en het materiaal dat je voor de klus gebruikt.

Probeer in ieder geval een financieel plan te maken. Geen idee waar te beginnen? Ga eventueel na wat je concurrenten in je regio vragen voor gelijkaardig werk.

Tip! Houd rekening met bijkomende kosten die niet aan je werk gerelateerd zijn. Bereken hoeveel sociale bijdragen je zal betalen.

Starten als zelfstandig tuinman

Helemaal klaar om de handen uit de mouwen te steken? Regel je opstart via een erkend ondernemingsloket of volledig online.

Het ondernemingsloket brengt de volgende zaken ook voor jou in orde:

  • je ondernemingsnummer en inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)
  • je btw-hoedanigheid
  • de (verplichte) vergunningen, zoals een fytolicentie
  • je aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds, zodat je sociale rechten opbouwt.

Zelfstandig worden, iets voor jou?

Download de startersgids
Veronique Delhaye
Door Veronique Delhaye
17 juli 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.