Share
Ondernemers aan het woord

Later lezen?

Jan Heyns: van patissier tot zelfstandig thuisverpleger “Volg je hart en durf de stap te wagen”

“In de zorg actief zijn is voor mij zoveel meer dan alleen tegen de tijd werken en centen verdienen”. Jan Heyns (45) besloot in maart 2021 om een eigen thuisverplegingspraktijk op te starten waar sociaal contact centraal staat. Het menselijk aspect van de job is zijn grootste drijfveer. Samen met zijn twee collega’s streeft Jan naar thuiszorg waar de patiënt op de eerste plaats komt.

Carrièreswitch

Wanneer we Jan bellen, komt hij net tot rust tussen twee shifts. Werkdagen tot 22 uur ’s avonds en gemiddelde afstanden tot wel 200 kilometer per dag schrikken hem niet af. “In de zorg werken betekent voor mij tijd nemen. Tijd nemen voor je patiënt en luisteren naar zijn of haar noden, zodat je je werk als verpleger ook echt eer kan aandoen”, aldus Jan.

Dat hij ooit als verpleger aan de slag zou gaan, had Jan nooit durven denken. 12 jaar geleden was hij namelijk nog aan de slag als gepassioneerd bakker-patissier. Een ernstig auto-ongeluk, en de blijvende lichamelijke gevolgen, verplichtten Jan om z’n leven een andere wending te geven. “Ik was op zoek naar een job waar sociaal contact en menselijkheid primeren en koos daarom bewust voor een job in de zorg. Nadat ik mijn diploma als zorgkundige behaalde, besliste ik een drietal jaar later om nog verder te studeren voor verpleegkundige.”

 

De patiënt centraal

Na zijn verpleegkundige studies, een zestal jaar geleden, ging Jan aan de slag als verpleger in loondienst. Al snel merkte hij dat hij niet altijd voldoende tijd kon spenderen bij patiënten dan wat hij nodig vond. Zo begon Jan stilaan met het idee te spelen om zijn eigen praktijk te starten.

“Werken in de zorg geeft mij een goed gevoel. Een gevoel dat ik écht iets voor iemand kan betekenen. Daarom hecht ik ook zoveel belang aan het menselijk en sociaal aspect van de job. De patiënt centraal stellen moet voor mij primeren.”

De stap zetten naar eigen thuisverplegingspraktijk zou voor Jan dan ook betekenen dat hij in de mogelijkheid zou zijn om een werksituatie te creëren waarbij de patiënt altijd bij hem persoonlijk terecht kan. Zo kan hij zelf met een gerust hart en geweten bij de patiënt vertrekken. In maart 2021 twijfelde Jan dan ook niet langer en startte hij als zelfstandig verpleger.

 

Niet twijfelen, gewoon doen

“Onder het motto ‘als je het niet probeert, zal je het nooit weten’, besloot ik in maart vorig jaar om de stap te wagen”, vertelt Jan. “Een stap waar ik allesbehalve spijt van heb. Integendeel, ik had hem vroeger moeten zetten.”

Voor zijn opstart als zelfstandige nam Jan een accountant onder de arm die hem aanraadde om zich te laten ondersteunen en adviseren door Liantis. Een online opstart die volgens Jan vlot en vlekkeloos verliep.

JanHeyns

 

Focus op de toekomst

Ondanks het zware en harde werk ziet Jan de toekomst rooskleurig tegemoet. “Mijn partner, die nu nog als verpleegster in loondienst werkt, zou zich in de toekomst aansluiten bij mijn praktijkJan Heyns uw verpleger aan huis. Samen met mijn collega’s Jef en Asef willen we hierbij uitbreiden en zo goed als mogelijk inspelen op de noden van onze patiënten. Er écht voor hen zijn, zowel fysiek als mentaal.”

“Zoals eerder aangehaald is centen verdienen geen drijfveer voor mij”, lacht Jan. “Je hart volgen en het gevoel hebben dat je écht iets voor iemand kan betekenen, dat is het allerbelangrijkste”.

 

Door Kelly Moris
28 februari 2022

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.