Strakke werkuren, daar doen freelancers niet aan mee. Ze werken in hun eigen tempo, op het uur en de plaats die hen het best past. De kwaliteit van hun werk is het allerbelangrijkste. Dat zijn enkele principes die we zien terugkomen in het concept van Het Nieuwe Werken. Toeval of niet? Laten we eerst eens kijken wat dat nu precies is, Het Nieuwe Werken.
Wat verstaan we onder Het Nieuwe Werken?
Bij Het Nieuwe Werken, ook wel afgekort tot HNW, draait alles om hoe bureauwerk anders kan worden georganiseerd. Denk dan vooral aan telewerk, flexdesks en een andere stijl van leidinggeven. Een woordje uitleg.
- Telewerk: HNW houdt in dat je kan werken waar en wanneer je wil. Dat biedt wel wat flexibiliteit. Als je thuiswerkt, hoef je niet te pendelen. Je kan tussendoor al eens een pakje ontvangen of je doet snel een huishoudelijk taakje. Er is veel minder sprake van een strakke ‘9 to 5’.
- Flexdesks: Door telewerk zijn er minder mensen (tegelijk) op kantoor. Het klassieke kantoor waar iedereen zijn eigen plaatsje heeft, inclusief koffietas en foto van het favoriete huisdier, wordt stilaan vervangen door open werkruimtes met flexdesks. Je kan dus elke dag een ander bureau hebben.
- Coachend leidinggeven: Doordat medewerkers minder fysiek bij elkaar zitten, is het voor een leidinggevende moeilijker om hen op hun aanwezigheid te beoordelen. Hij of zij gaat dus vooral focussen op resultaten en zal medewerkers daarin ondersteunen en coachen.
Wat heeft Het Nieuwe Werken met freelancers te maken?
Het lijkt wel alsof iedereen op de arbeidsmarkt op zoek is naar meer flexibiliteit. Sollicitanten zoeken bedrijven waar telewerk ingeburgerd is en jaar na jaar stijgt ook het aantal freelancers. Want dat is toch hét flexibele beroep bij uitstek.
Flexibiliteit is net waar HNW op wil inspelen. De meeste freelancers passen die manier van werken eigenlijk sowieso toe, misschien zelfs zonder het door te hebben. Als freelancer werk je al vaak van thuis uit. Ga je ter plaatse bij je klant, dan hoef je geen eigen bureau te hebben. Bovendien is al jouw werk op resultaat gericht. Het maakt jouw opdrachtgever niet uit hoe en hoelang je aan iets werkt, zolang je de deadline haalt en de offerteprijs maar respecteert. Een freelancer zou Het Nieuwe Werken dus eerder Het Normale Werken noemen.
Conclusie: Is freelancen nu Het Nieuwe Werken?
Als freelancer word je vaak ingehuurd voor je expertise. Je doet kleine en grote opdrachten voor verschillende opdrachtgevers. Je moet je werk wel op een flexibele manier organiseren. Tijds- en plaatsonafhankelijk werken, gericht op resultaat, is voor freelancers dagelijkse kost. Het Nieuwe Werken ten voeten uit!
Maar is HNW daarom enkel voor freelancers weggelegd? Nee, ook heel wat werknemers zien dat flexibele werken wel zitten. Bedrijven en overheden willen aan die vraag beantwoorden en passen vandaag ook al de principes van HNW toe. Het is wel zo dat je als freelancer meer controle hebt over je eigen manier van werken dan in een organisatie. Daar moet je vaak nog rekening houden met interne regels of kan je bijvoorbeeld niet kiezen met welke softewareprogramma’s je werkt.
Het Nieuwe Werken is dus een principe dat in veel beroepen kan worden toegepast, maar als freelancer heb je alvast een voetje voor.