De man van Linde Jacobs kreeg een werkbeurs in Denemarken. Een verhuis naar het buitenland, klinkt best spannend! Maar hoe zit het dan met mijn carrière, dacht Linde. Het was voor haar het duwtje dat ze nodig had om haar freelancecarrière te lanceren.
Foto door filmfolie.be
“Op het moment dat mijn wederhelft de kans kreeg om twee jaar in het buitenland aan de slag te gaan, was ik vast in loondienst als communicatiemedewerker. Ik had het gevoel dat ik daar echt mijn ding in had gevonden en ik zat net in een goede flow. Ik wou dat dus niet zomaar laten vallen. Maar om in communicatie een job te vinden in een ander land waarvan je de taal niet spreekt … Dat zou heel moeilijk worden. Twee jaar niks doen, dat zag ik ook niet zitten. De keuze om te beginnen freelancen vanuit Denemarken was dus snel gemaakt.”
De zoektocht naar informatie
“Ik vond online maar heel weinig info over werken als zelfstandige in het buitenland. Ik heb dan eerst en vooral een accountant aangesproken. Samen hebben we nagedacht over de aanpak en ik heb hem toen al mijn vragen gesteld. De vragen die hij niet kon beantwoorden, speelde hij door aan Liantis. Het kenniscentrum heeft ons toen veel informatie kunnen geven. Dat was echt een grote hulp.”
“Gelukkig was starten in Denemarken zelf helemaal niet zo moeilijk. Heel veel wordt daar efficiënt vanuit de overheid georganiseerd, en alle informatie is beschikbaar in het Engels. Om zeker met alles in orde te zijn heb ik daar ter plaatse ook wel een accountant gezocht. Dat is zeker een aanrader.”
Tijd voor het echte werk
“Een mooie website, sociale media … Ik heb er vooral voor gezorgd dat mijn online aanwezigheid goed zat. Stilletjes aan kreeg ik klanten, eerst via via, maar later was dat niet meer zo duidelijk te traceren. Mijn klanten merkten eigenlijk niet dat ik in het buitenland zat. Ik had nog altijd een Belgisch telefoonnummer en een Belgische bankrekening. Ik wilde het klanten niet moeilijk maken door in Deense Kronen te moeten betalen. Bovendien zijn ze in Denemarken erg streng op wie er een bankrekening mag openen.”
“Als het dan toch ter sprake kwam dat ik in Denemarken woonde, vonden mijn klanten dat wel tof, exotisch zelfs. Ook nu ik al een tijd terug in België woon, heb ik vooral via telefoon of mail contact met mijn klanten. Het was dus helemaal geen struikelblok dat we elkaar niet live konden spreken. Ik zorgde er wel voor dat ik, op de momenten dat ik terug in België was, meetings inplande met klanten. Dat waren telkens heel toffe weken met veel goeie vibes, koffie en lunches op leuke adresjes.”
Tips van Linde
“Ik heb een en ander opgestoken van mijn verhuis naar het buitenland. Je moet eerst en vooral goed nadenken over de praktische dingen. Reken bijvoorbeeld uit wat het zal kosten om in een ander land te leven. Wij zijn verhuisd met onze twee kindjes, dus zochten we vooraf uit hoe hoog de huurprijs van een gezinsappartement was en hoeveel kinderopvang kostte. Verwacht ook niet dat je meteen fulltime aan de slag zal kunnen. Zo’n verhuis neemt wel wat tijd in beslag, dus je hebt gewoon geen tijd om te werken.”
“Omdat we twee jaar lang officieel inwoners van Denemarken werden, moest ik een Deense eenmanszaak starten met een Deens ondernemingsnummer. Als je voor een korte periode in het buitenland gaat werken, kan je je adres in België behouden. Je zaak kan dan ook in België geregistreerd blijven en dan blijf je ook rechten opbouwen. Dat scheelt een pak administratie, en is perfect haalbaar als je enkele maanden als digital nomad door het leven wil gaan. Op Facebookgroepen voor expats vind je trouwens veel info en tips over wonen en werken in het specifieke land waar je naartoe wil.”
“Ten slotte moet je niet te veel twijfelen. Check de feiten en maak een realistische afweging of het lukt. Klanten vinden het geen probleem, dus ga er gewoon voor! Het is absoluut een onvergetelijke en verrijkende ervaring.”