Share
Starten als zelfstandige

Later lezen?

Afschaffing basiskennis bedrijfsbeheer: wat betekent dat voor jou?

In Vlaanderen hoef je geen basiskennis bedrijfsbeheer meer aan te tonen als je een eigen zaak wil starten. De regels zijn echter niet overal hetzelfde. In Brussel en Wallonië heb je als starter andere verplichtingen. Kom te weten waar jij rekening moet mee houden.
afschaffing bedrijfsbeheer

Basiskennis bedrijfsbeheer bewijzen bij je opstart: de algemene regels

Start je als ondernemer, dan moet je langsgaan bij een erkend ondernemingsloket en daar aantonen dat je over de kennis beschikt om een bedrijf te kunnen opstarten en het dagelijks beheer erover kan uitoefenen. Dat kan:

  • via een getuigschrift over de basiskennis van het bedrijfsbeheer of een gelijkwaardig diploma. Elk diploma afgeleverd door een in België erkende hogeschool of universiteit, volstaat om jouw kennis te bewijzen.
  • via relevante ervaring.

Het ondernemingsloket oordeelt op basis van je bewijsstukken of je over de nodige kennis beschikt. 

Kan je de basiskennis bedrijfsbeheer niet zelf bewijzen? Dan kan je een beroep doen op een aangestelde (je echtgenoot of partner, een familielid, werknemer…) die de kennis in jouw plaats aantoont. Een beroep doen op een aangestelde is echter niet altijd evident en brengt soms ook wat ongemakken met zich mee.

Uitzondering: geen bedrijfsbeheer meer aantonen in Vlaanderen

Startende ondernemers uit het Vlaamse gewest moeten geen bedrijfsbeheer meer aantonen. Het criterium hiervoor is de zetel of je domicilie. Als die gelegen is in het Vlaamse Gewest mag je dus je eigen zaak starten zonder dat je een diploma of attest moet voorleggen. 

→ Wist je dat in sommige gevallen ook je beroepskennis niet meer hoeft te bewijzen? Kom er alles over te weten.

Daarnaast is een goed financieel plan essentieel bij de opstart van je onderneming. Daarmee toon je aan dat je voldoende nagedacht hebt over de haalbaarheid van je zaak en de eventuele risico’s die ermee gepaard gaan. Bij de opstart van een vennootschap zijn de regels voor een financieel plan alvast wat strikter geworden.

 

Brussel en Wallonië: wel bedrijfsbeheer aantonen

Ondernemers met hun domicilie of zetel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of in het Waalse Gewest, moeten nog steeds de basiskennis bedrijfsbeheer bewijzen. Daar wijzigt de reglementering voorlopig niet.

Alles over een eigen zaak starten in één gids

Download de startersgids
Quentin Hamoir
Door Quentin Hamoir
26 november 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.