Share

Later lezen?

Zijn loonbonussen de manier om optimaal te verlonen?

De loonkosten stijgen, dus is het een goed idee om als werkgever te kijken naar alternatieve verloning. Enkel zo kan je de loonkost optimaliseren. Maar hoe pak je dat precies aan? En is de loonbonus een goede optie?

sociale verkiezingen faq

Heel wat opties

Er bestaan heel wat extralegale voordelen waaruit je als werkgever kan kiezen. Afhankelijk van jouw situatie vind je dus zeker de gepaste optie voor jouw bedrijf of organisatie. Voorbeelden zijn maaltijdcheques of een hospitalisatieverzekering, maar ook een bedrijfsfiets valt onder de mogelijkheden. 

Extralegale verloning is een goede manier om nieuwe talenten aan te trekken, medewerkers te motiveren en hun prestaties te verbeteren, maar zeker ook om de retentie te verhogen. Niet onbelangrijk in tijden van arbeidsmarktkrapte. 

Win-winsituatie

Een belangrijke optie om als werkgever te overwegen, is de loonbonus. Een loonbonus (cao 90) is een extra beloning die je als werkgever kan toekennen aan een groep medewerkers als ze samen bepaalde doelen behalen. 
Omdat deze premie collectieve inspanningen en innovatie stimuleert, zorgt de loonbonus er voor dat je bedrijfsdoelen vlotter bereikt worden. Zo creëer je met deze bonus een echte win-winsituatie voor zowel je bedrijf als je medewerkers.

Uit Liantis-onderzoek blijkt dat bedienden vaker een loonbonus krijgen dan arbeiders. Toch kan je zeker ook je arbeiders motiveren om bepaalde doelen te behalen aan de hand van de loonbonus. 

Loonbonusplan: doelen goed doordenken

Als werkgever is het belangrijk dat je goed nadenkt wanneer je zo’n loonbonusplan opstelt. De doelstellingen mogen niet té makkelijk of net onhaalbaar zijn. Er zijn ook enkele regels rond het bedrag dat je als loonbonus kan toekennen.

“In 2022 kregen bedienden gemiddeld 1.426,31 euro, wat hoger is dan in 2021. Maar eigenlijk kan je als werkgever meer toekennen. Het plafondbedrag wordt jaarlijks geïndexeerd. Tot dat bedrag kunnen werkgevers en werknemers genieten van de fiscaalvriendelijke behandeling. Maar als werkgever kan je zelf kiezen hoeveel je precies toekent. Het hoeft dus zeker niet dat maximumbedrag te zijn”, aldus Matthias Debruyckere, juridisch expert bij Liantis.

E-book over optimaal verlonen 

Bij Liantis geloven we dat optimaal verlonen een essentieel onderdeel is van een gezonde en duurzame arbeidsrelatie. Daarom bieden we je een uitgebreid e-book aan met de meest recente inzichten en best practices op het gebied van optimaal verlonen. 

Wil je meer te weten komen over hoe je het beste uit jouw hr-beleid kan halen dankzij extralegale voordelen? 

Download dan nu ons e-book ‘Optimaal Verlonen’ en ontdek alle mogelijkheden!

Ontdek onze formules
Door Martijn Vanhinsberg
02 maart 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.