Share
Bedrijf overnemen of overlaten

Later lezen?

Vlot een bedrijf overnemen via ondernemerscoaching

Geert Touchant begon meer dan tien jaar geleden als zelfstandige en slaagde erin een bloeiende zaak uit te bouwen: Touchant. En dan kwam die ene vraag. Of hij een bedrijf wilde overnemen. Een bezoek aan de bank en een nieuw businessplan later, zat hij toch nog met enkele vragen. Daarover sprak hij met Marianne, ondernemerscoach bij Liantis.Visuele reclame van Geert Touchant via touchant.be

Waarom een overname?

Hoe Geert op het idee kwam om een bedrijf over te nemen? Niet. Hij werd gevraagd. Degene die de vraag stelde, de huidige eigenaar, is dan ook geen onbekende. Geert liep ooit zelf stage in het bedrijf en hij hield door de jaren heen contact met de zaakvoerder. De vraag kwam dus niet geheel onverwacht. “Hij had het ooit eens laten vallen, maar ik was toch erg verrast toen hij het me vroeg.”, aldus een gevleide Geert.

Geert werkte een aantal jaren in loondienst in dezelfde sector: visuele reclame en belettering. Hij besloot echter zijn eigen weg te gaan als zelfstandige. Hij is gespecialiseerd in prints op groot formaat en doet ook renovaties van ruimtes door middel van stickering. Voorlopig heeft hij nog geen vast personeel in dienst, maar hij werkt wel met interims en zelfstandigen in onderaanneming.

De huidige zaakvoerder wordt volgend jaar zestig en heeft een aantal medewerkers, die hij niet zomaar in de steek wil laten. Zijn wens? Nog een aantal jaren meedraaien en Geert wegwijs maken, alvorens met pensioen te gaan. Geerts vrouw zou op termijn ook in het bedrijf aan de slag gaan. Dat zal veel veranderen in het bedrijf. Voor alle betrokkenen.

“In eerste instantie vroeg ik me af of het financieel haalbaar zou zijn. Maar ik dacht dat het met een goed businessplan wel zou lukken. Eigenlijk dacht ik enkel aan de financiële kant van de zaak”, vertelt Geert. Al omvat een zaak overnemen meer dan alleen zorgen dat het rekenplaatje klopt.


Hoe ondernemerscoaching helpt bij een overname

Geert volgde ondernemerscoaching bij Liantis, maar was eerst erg sceptisch. “Je vrijdagnamiddagen vrijmaken als zelfstandige en een halve dag inkomsten missen...niet evident. Maar vanaf het eerste gesprek was dat eigenlijk voorbij. Ik vond het meteen nuttig.”

Het was Geerts vrouw die hem wist te overtuigen om de coaching te volgen. “Als je samen in een zaak stapt, moet je als koppel nagaan of je in grote lijnen dezelfde visie deelt. En ook daarin heeft Marianne ons goed geholpen.”, vertelt Geert.

“Bij een overname denk je voornamelijk aan het financiële. Zal ik dat wel kunnen betalen? Zeker omdat er enkele werknemers in dienst zijn. De coaching ging over iets totaal anders. De andere kant van het verhaal, de ‘softere’ kant. Maar eigenlijk is dat veel belangrijker dan het financiële aspect. Marianne stelde de juiste vragen.”, aldus Geert.

Er werd veel aandacht besteed aan de nieuwe rollen van de betrokken partijen, maar ook hoe het nieuws zou onthaald worden door de medewerkers. Marianne wees er ook op dat het voor de medewerkers niet simpel zal zijn om hun leidinggevende in een nieuwe rol te zien, eenmaal dat Geert het bedrijf overneemt. “Ik ken die mensen ook, dus het is niet de bedoeling dat ze bijvoorbeeld schrik krijgen als ze het nieuws vernemen.”, vertelt Geert.

Tip van Marianne: “Bereid je goed voor, en niet alleen op financieel vlak. Tijdens een overname is communicatie heel belangrijk. Denk aan je 'nieuw' personeel, maar ook aan leveranciers en klanten. Maak dus zeker tijd vrij om hierover na te denken en stel een plan op: wat communiceer je naar wie, op welke manier en wanneer. Zorg dat je eerst intern communiceert, daarna met partners zoals leveranciers en informeer tot slot je klanten en het algemene publiek.”


De toekomst

Momenteel lopen de onderhandelingen nog verder. Tegen 2020 zouden die afgerond worden, maar Geert heeft nu al een visie. Hij wil graag groeien en het bedrijf verder uitbouwen zodat hij meer personeel kan aanwerven. Het doel is om zijn stempel op de markt te zetten en grotere klanten aantrekken. “Al mag je de kleintjes ook niet vergeten.”, zegt Geert snel.

Geert kijkt er erg tevreden op terug. Van erg sceptisch tot grote voorstander van de ondernemerscoaching. Of hij Marianne zou aanbevelen? Dat is volmondig ‘ja’. “Zet daar zelfs maar een uitroepteken achter!”, voegt Geert toe.

Van plan om een bedrijf over te nemen?

Laat je begeleiden
Florence Van Coillie
Door Florence Van Coillie
22 oktober 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.