Share

Later lezen?

Student-ondernemers: jong, innovatief en vernieuwend

“DO! en Liantis kunnen veel voor jonge ondernemers betekenen”

DO! (Durf Ondernemen) UGent en Liantis: een geslaagd huwelijk! Maar wat betekenen beide organisaties voor elkaar? En hoe ondersteunen ze student-ondernemers precies? Recent ontmoetten beide partijen elkaar voor een terugblik op mooie projecten én de vooruitblik naar de toekomst.

sociale verkiezingen faq

Succesverhalen

Dripl: een innovatieve start-up die een ware ‘Refillution’ lanceerde in de frisdrankindustrie en gaat voor gezondere dranken, zonder verpakking. SCARAB sports, een jong bedrijf dat de sportindustrie wil vernieuwen door innovatieve tools en technologie te ontwikkelen om atleten beter te maken. Of Gutsy: het bedrijf dat hybride hondenvoer ontwikkelt om de ‘pootafdruk’ zo klein mogelijk te houden en zo duurzaam mogelijk te zijn zonder afbreuk te doen aan de smaak (dit hebben we zelf niet getest, nvdr.).

Stuk voor stuk succesverhalen van student-ondernemers die hun vliegende start kenden onder de vleugels van DO! aan de Universiteit Gent. Tom Van Damme, één van de bezielers, staat de jonge entrepreneurs bij met raad en daad. “Dit zijn inderdaad voorbeelden van succesverhalen, maar zoals dat altijd het geval is in het ondernemerslandschap zijn er ook concepten die niet slagen. Toch krijgen de student-ondernemers een basis waar ze mee verder kunnen. Ze bouwen op jonge leeftijd een netwerk uit dat ook in hun verdere carrière enorm van pas komt.”

Durf Ondernemen

DO! is dan ook hét ondersteuningscentrum voor student-ondernemers aan de Universiteit Gent. Ze bieden student-ondernemers de mogelijkheid om in contact te komen met mentoren, investeerders en andere ondernemers. Vorig jaar begeleidde DO! meer dan 200 student-ondernemers en organiseerden ze meer dan 800 coachingsessies.

Bovendien creëren ze een forum waar jonge ondernemers kennis en ervaringen uitwisselen. “En dát is mooi om te zien. Meer dan vroeger willen ze dingen delen met elkaar. Het is tof dat ze veel van elkaar opsteken. Ook wij proberen hen zoveel mogelijk te inspireren.”

Veel van de nieuwe projecten waarmee de innovatieve jongeren op de proppen komen, draaien bovendien rond duurzaamheid, circulariteit en energie. Maar dat is geen toeval. “We stimuleren dit soort verhalen. We zijn op zoek naar schaalbare, innovatieve ideeën met maatschappelijke meerwaarde”, aldus Van Damme.

Samen werkt

DO! werkt samen met verschillende partners in een uitgewerkt ecosysteem. Ook Liantis mag zich een trotse steunpilaar van deze dienst noemen. Zo biedt Liantis de nodige ondersteuning, bijvoorbeeld op het vlak van coaching, de opstart van hun zelfstandige activiteit, de nodige bescherming tegen risico’s … En als ze op een bepaald moment groeien, ondersteunen we hen bij de opstart van hun personeels- en welzijnsbeleid.

“Samen kunnen we de interesse voor het ondernemerschap aanwakkeren en hun ideeën helpen scherpstellen. Zo willen we er mee voor zorgen dat ze goed gewapend van start gaan én na hun studies misschien kiezen voor een zelfstandige activiteit in hoofdberoep met een grondig uitgewerkt concept”, verduidelijkt Philip Van Eeckhoute, gedelegeerd bestuurder bij Liantis. “We geloven in de meerwaarde van DO!. Het is onze missie om ondernemerschap te ondersteunen in dit land, en dat begint bij het prille begin: een student met een innovatief idee. Maar als ik de voorbeelden hoor, zie en lees, dan kan zo’n idee al snel uitgroeien tot een bedrijf met meerdere medewerkers dat bovendien de maatschappij positief probeert te beïnvloeden. En laat net dat iets zijn waar we met Liantis ontzettend graag onze schouders onder zetten.”

Op zoek naar een gids die het ondernemerschap als student beantwoordt?

Ontdek onze formules
Door Martijn Vanhinsberg
23 februari 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.