Share
Ondernemers aan het woord

Later lezen?

Coacon: het verhaal van Sigrid D’hont, coach van/voor het leven

‘Hoe komt het dat het mij zo raakt als iemand met mij in discussie gaat? Waarom voel ik me altijd meteen persoonlijk aangepakt?’

Het zijn de hoofdbrekens van heel wat mensen vandaag, en in lang vervlogen tijden ook die van Sigrid D’hont. Ze zetten haar aan te graven in haar verleden. Op zoek te gaan naar wie ze werkelijk is. Via het pad van de persoonlijke ontwikkeling. Tot ze genoeg inzichten vergaarde om ook voor andere zoekende zielen een helpende gids te zijn.

Empathie verzekerd

Sigrid heeft een verleden in de financiële diensten en verzekeringen, maar voelt zich al geruime tijd geen ‘bank-wezen’ meer. Meer zelfs, het was daar dat ze voor het eerst de noodzaak voelde om zichzelf eens serieus onder de loep te nemen.

“In de bank- en verzekeringswereld kwam ik in contact met mensen van alle rangen en standen. Allemaal met hun eigen, persoonlijk verhaal. Dingen die me echt raakten, en die me vaak binnen de seconde omtoverden van een onvervalste babbelkous tot een meevoelende luisteraar.”

Van zodra Sigrid merkt dat iemand met iets zit, dan schakelt ze. Dan stelt ze vragen, biedt ze een luisterend oor, of probeert ze er gewoon te zijn voor die persoon. Het maakte haar ook erg benieuwd naar haar eigen voorgeschiedenis. Want iedereen is kind van, en iedereen draagt ook een rugzak mee. Ze wou de hare binnenstebuiten keren, het startsein meteen voor een heel arsenaal aan opleidingen.

“Een nooit eindigende studie is het eigenlijk, waarin iedereen gaandeweg wel voelt wat hem of haar het meeste ligt. In mijn geval is dat inzichten en kennis verwerven, om die dan te delen met mensen die daar gebaat bij zijn.”

Iedereen content

Intussen mag Sigrid zich officieel coach noemen. Eentje die de talenten van haar gesprekspartners – zij het nu kinderen of volwassenen – altijd vooropstelt. Wat de hulpvraag ook is.

“Aan de hand van een volledig gedigitaliseerd talentenrapport ga ik op zoek naar de sterktes van de mensen. Struikelblokken en zwaktes zijn er altijd in het leven, en jammer genoeg ligt daar meestal de focus op. Ik wil de aandacht daarvan afwenden en resoluut naar het positieve kijken. Wat werkt er wél nog in jouw leven, maar ben je even uit het oog verloren?”

Met deze directe aanpak neemt Sigrid duidelijk afstand van de langlopende trajecten van veel van haar collega’s. Haar doel bestaat erin om relatief vlug to the point te gaan en de knelpunten bloot te leggen, niet om haar klanten onnodig lang aan zich te binden.

In haar logo ontwaar je al snel een vlinder. En op haar kaartje staat: ‘Uit elke cocon komt een prachtige vlinder’. Het lijkt een sluitende verklaring voor haar bedrijfsnaam Coacon. Maar voor Sigrid is die naam gelaagder dan dat.

“De eerste drie letters staan logischerwijs voor coaching. Eerst vanuit een container, maar daarna kwam ik op ‘coaching tot contentement’. Omdat ik zoals gezegd vanuit talenten werk, en die talenten maken een mens nu eenmaal altijd content.”

Eeuwige student 

Naast haar activiteiten als jeugd en life coach, vatte Sigrid in september nog maar eens een nieuwe studie aan. In een totaal andere branche deze keer (leerkracht lager onderwijs), maar ook dit ziet ze als een verrijking.

“Tijdens mijn traject van persoonlijke ontwikkeling kwam ook naar voren dat ik graag voor een groep sta. Dat deel van mezelf wil ik nu wat verder aftasten. Niet noodzakelijk met het oog op een vaste job als leerkracht, maar wel om bijvoorbeeld Nederlands aan anderstaligen te geven. Zo kan ik zelf bepalen hoeveel les ik wil geven en behoud ik dus perfect de controle over mijn eigen agenda, zonder mezelf vast te rijden.”

Een wereldtopper in langetermijnplanning is aan Sigrid duidelijk niet verloren gegaan. Zeker niet als het haar professionele activiteiten aanbelangt.

“Pas op, ik kom mijn afspraken na hé. Maar ik kies er resoluut voor om te doen wat ik graag doe. Ik wil plezier hebben in mijn leven, zonder te piekeren over wat er allemaal fout kan gaan. Kijk maar naar die pandemie. Onverwachts onheil, waarop niet te anticiperen viel.”

YOLO dus. Het acroniem dat lang voor de allerjongsten voorbehouden leek. Maar nu ook door Sigrid wordt gebruikt. Als advies aan ondernemers die nog even in de twijfelende schemerzone gevangen zitten.

“Waarom zou je niet springen? Wat heb je te verliezen? Natuurlijk kijkt mijn omgeving raar op dat ik terug naar de schoolbanken ga, maar wat is het ergste dat er kan gebeuren? Deze open vraag zouden mensen zich veel vaker moeten stellen. Want dan pas krijg je inkijk in wat je echt bezighoudt.”

Perfect match

Eens coach, altijd coach. Zoveel is duidelijk. De woorden van Sigrid, haar lichaamstaal, alles aan haar verklapt haar ware roeping. De tips voor andere zelfstandigen blijven maar komen.

“In het begin had ik het gevoel dat ik alles zelf moest doen. Tot ik erachter kwam dat je eigenlijk beter uitbesteedt wat je zelf niet goed kan. Facturen maken bijvoorbeeld, dat laat ik over aan mijn lief. Hij maakte ook mijn website trouwens.”

Een perfect match dus als het ware, wat volgens haar ook op Liantis van toepassing is.

“Een hele transparante organisatie vind ik dat. Op elke mail krijg ik een antwoord, zonder dat men me daarbij van het kastje naar de muur stuurt. Ook al maakte ik het hen niet gemakkelijk door een paar keer te switchen van statuut.”

Nu is Sigrid student-zelfstandige en geeft ze nog een finale raad mee. “Neem een goede boekhouder. Dat kost je misschien wat geld, maar het kan je nog veel meer geld opleveren. Hij of zij kan je helpen bepalen wat mogelijk is. Hoe ver je kan springen.” En springen is precies wat Sigrid doet. Telkens opnieuw. Vanuit de sterktes die ze ook bij anderen onder de spotlights probeert te brengen.

Anne Hallez
Door Anne Hallez
12 september 2021

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.