Student-zelfstandige. Het is een statuut dat de overheid nog maar een kleine 5 jaar geleden boven de doopvont hield en dat ondernemen aantrekkelijker moet maken voor de studerende jeugd. Nicolas Baeke voelde zich geroepen en sprong op de kar. “Ik merk een duidelijke groei in ondernemingszin bij mijn generatiegenoten. We vormen een nieuwe lichting, die dit voordelige statuut aangrijpt om te proberen en te springen."
Nooit te oud om te leren
Nicolas rondde een paar maanden geleden zijn bachelor af in de Toegepaste Informatica (afstudeerrichting Cyber Security Professional). Een studie die hem naar eigen zeggen nog altijd oprecht interesseert. Noem het een passie zelfs, die hang naar informatietechnologie.
“Puur technisch kan er ook na die bachelor nog wel wat kennis bij. Vandaar dat ik me tijdens de twee volgende academiejaren aan een masteropleiding waag. De keuze daarvoor viel op Industriële Wetenschappen, met Informatica als logische afstudeerrichting. Na één jaar schakelen en één jaar master hoop ik voldoende onderlegd te zijn om mijn ambities verder waar te maken.”
ITube, YouTube
Hoe ver die ambities reiken en wat hun precieze invulling wordt, daar is op dit moment minder duidelijkheid over. Nicolas blijkt namelijk ook nog door een andere microbe gebeten.
“Communicatie. Mijn tweede passie, en iets wat je misschien niet meteen met IT’ers associeert. Mij begon het te begeesteren door een uit de hand gelopen hobby. Ik ben een youtuber, en dat heeft me noodgedwongen communicatiever gemaakt. Al van in 2016 maak ik filmpjes. Eerst als grap, met een nieuwskanaal dat vandaag nog altijd actief is, maar gaandeweg werd dat serieuzer.”
Nicolas heeft samenwerkingen lopen met onder meer Proximus, O’Tacos en JBL en mag onder zijn YouTube-naam ‘JustNicolas’ intussen al 75.000 abonnees tot de zijne rekenen.
“Voor België is dat heel wat, maar van mij mogen dat gerust ook 6 cijfertjes worden. Schatrijk ga ik er niet van worden. Dat is ook niet mijn voornaamste doelstelling. Maar rondkomen ermee lijkt me een meer dan valabel en aangenaam alternatief. Zolang ik het doorzettingsvermogen aan de dag kan leggen om mijn opdrachtgevers een zekere vorm van continuïteit te garanderen, dan zie ik het wel goed komen.”
De Nieuwe Lichting weet/geeft raad
Met zijn 21 jaar past Nicolas Baeke perfect in het plaatje van de jonge, startende ondernemer. Een levenswijze die hem nochtans niet met de paplepel is ingegeven.
“Mijn ouders onthaalden mijn plan om voor student-zelfstandige te gaan met een bezorgde ‘moet dat?’, uit schrik voor de karrevracht aan administratie die deze stap in het onbekende volgens hen sowieso met zich mee zou brengen. Een reflex die ik perfect kan plaatsen, want eigenlijk hadden ze – jazeker, dat kan – wel een heel klein beetje gelijk. Zelfs voor mijn boekhouder voelt een statuut zoals het mijne minder vertrouwd en daardoor ook ingewikkelder aan dan dat van een ‘gewone’ zelfstandige. Toch zou ik aan alle studenten die deze praktische rompslomp als excuus inroepen om de sprong niet te wagen de gouden raad willen geven van het toch gewoon te doen.”
Met de slagzin ‘I’m just gonna do it’ vastberaden in het achterhoofd, zette Nicolas op prille leeftijd al de inspirerende stap richting ondernemerschap.
“Ik herinner me dat ik 186 euro heb betaald voor de opstart van mijn eenmanszaak. De prijzen kunnen intussen wat veranderd zijn, maar nooit in die mate dat het nu onoverkomelijk is. Voor mij was het in ieder geval money very well spent, als ik zie tot wat het vandaag allemaal heeft geleid. Mijn eenmanszaak van bij de opstart evolueerde vorig jaar naar een vennootschap (Baeke Media), maar dat mag op voorhand niet de insteek zijn. Winstbejag stond nooit helemaal bovenaan mijn prioriteitenlijst. Mijn advies is trouwens om gewoon met je activiteiten te beginnen, en dan pas je bedrijf op te starten.”
Toekomstdromen
Het was dan ook pas op het moment dat Nicolas wat geld begon te verdienen, dat hij besefte dat er een financieel en administratief kader moest komen.
“Ergens online vond ik een lijstje van alle mogelijke to do’s waar een beginnende zelfstandige mee te maken krijgt. Naar de bank gaan om een rekening te openen bijvoorbeeld. En je inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. Een paar klikken verder in mijn zoektocht besliste ik om Liantis hiervoor als compagnon de route onder de arm te nemen. De deskundigheid van de contactpersoon die mij werd toegewezen zorgde ervoor dat de complexe materie me niet van bij de start al boven het hoofd begon te groeien. Ik kreeg alle info die ik nodig had om stapsgewijs mijn ondernemingszin in de praktijk om te zetten.”
Nicolas’ startschot is tot op vandaag dus een echt schot in de roos gebleken. Al houdt hij nog altijd een slag om de arm.
“Met stellige zekerheid uitsluiten dat ik ooit nog in loondienst ga werken, dat ga je mij nooit horen doen. Ik acht de kansen daarop nog altijd fiftyfifty. Net daarom studeer ik nog verder. Om die keuze wat voor me uit te schuiven, en er mij intussen maar al te vaak het hoofd over te breken. Hoe dan ook prijs ik me nu al gelukkig met de richting die ik tot dusver ben ingeslagen. Ik praat geregeld met leeftijdsgenoten die dromen van een eigen onderneming, maar die het idee om daaraan gestalte te geven maar niet kunnen vinden. Met Baeke Media doe ik wat ik graag doe, en beleef ik mijn droom dus al een beetje in het nu. Realistisch en bescheiden, maar met vertrouwen in wat komt.”