Je bent er helemaal klaar voor: jij start je eigen zaak! Je hebt alles gecheckt en je voldoet aan de startvoorwaarden. Maar heb je ook al nagedacht over welke ondernemingsvorm je gaat kiezen? Wordt het een eenmanszaak of een vennootschap? Welke andere ondernemingsvormen bestaan er? Elke vorm heeft zijn specifieke kenmerken. We loodsen jou door enkele van de meest voorkomende.
Wat is een ondernemingsvorm?
De ondernemingsvorm is de juridische vorm waarin jouw zaak georganiseerd is. Ofwel ga je voor een eenmanszaak, ofwel richt je een vennootschap op. Kies je voor een vennootschap, dan moet je beslissen onder welke vennootschapsvorm dat zal zijn.
De ondernemingsvorm die je kiest, heeft rechtstreeks invloed op je boekhouding, hoeveel belasting je moet betalen, in hoeverre je persoonlijk aansprakelijk bent enzovoort. Het is dus heel belangrijk dat je een goed geïnformeerde keuze maakt.
De meest voorkomende vennootschapsvormen
Elke vennootschapsvorm heeft zijn voor- en nadelen. In het beknopte overzicht hieronder krijg je alvast de basiskenmerken mee van de meest voorkomende.
CommV: Een CommV of een commanditaire vennootschap is een van de meest eenvoudige vennootschapsvormen. Het is een maatschap met rechtspersoonlijkheid die door minstens twee vennoten wordt opgericht. De CommV bestaat uit beherende (of gecommanditeerde) vennoten en stille (of commanditaire) vennoten. Het verschil is dat de stille vennoten enkel aansprakelijk zijn voor hun inbreng. De beherende vennoten daarentegen kunnen onbeperkt worden aangesproken door de schuldeisers van de CommV.
Je bent bij deze vennootschapsvorm niet gebonden aan een minimumstartkapitaal en je hoeft ook niet bij een notaris langs te gaan. Een onderhandse akte volstaat dus voor de oprichting.
Besloten vennootschap: Een BV of besloten vennootschap is de vennootschapsvorm bij uitstek voor kmo-ondernemers. De BV vervangt de vroegere BVBA, starters-BVBA en EBVBA en biedt een pak meer vrijheid en flexibiliteit. Zo heb je bijvoorbeeld niet langer een minimumstartkapitaal nodig en kan je in je eentje je eigen BV oprichten.
Daarnaast is het een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. De aandeelhouders kunnen dus enkel worden aangesproken voor hun inbreng. Je moet wel een stevig financieel plan hebben en bij de notaris langsgaan voor de oprichting.
Naamloze vennootschap: Een NV of naamloze vennootschap is de vennootschapsvorm op maat van middelgrote tot grote ondernemingen. Wil je een NV oprichten, dan heb je een aanzienlijk startkapitaal nodig en krijg je af te rekenen met een vrij complexe regelgeving. In tegenstelling tot vroeger, kan je dit voortaan wel in je eentje doen.
Net als bij de BV zijn de aandeelhouders enkel aansprakelijk voor hun inbreng. En ook hier zijn een financieel plan en een bezoek aan de notaris vereist.
In mei van vorig jaar werd de wetgeving rond vennootschappen trouwens aangepast. Om jouw keuze als ondernemer eenvoudiger te maken, werd het aantal vennootschapsvormen beperkt tot vier basisvormen.
Welke ondernemingsvorm kies je voor jouw zaak?
Maar welke ondernemingsvorm past nu het best bij wat jij wil ondernemen? Voor je er één kiest, stel je jezelf het best een aantal vragen.
- Ga je alleen werken of onderneem je samen met één of meerdere partners?
- In welke mate wil je aansprakelijk zijn als er iets fout loopt?
- Vereist de ondernemingsvorm een startkapitaal? Heb je dat kapitaal?
- Kan je onmiddellijk starten of moet je eerst investeren?
- Hoe zit het met de administratieve en boekhoudkundige vereisten?
- Wil je in een latere fase extra partners aantrekken?
Zodra je op deze vragen het antwoord weet, wordt het kiezen van de meest passende ondernemingsvorm alweer wat makkelijker. Weet je het nog niet helemaal zeker? Maak dan gebruik van onze starters GPS en krijg een gepersonaliseerd stappenplan om correct te starten.
Kies je een ondernemingsvorm waarvoor je niet naar de notaris moet? Het Liantis online ondernemingsloket helpt je om je opstart eenvoudig te regelen.