Share
Freelancen

Later lezen?

Kies je als freelancer voor korte of lange opdrachten?

Als freelancer kan je op twee manieren werken: je kiest voor de vrijheid en flexibiliteit van korte jobs of voor de relatieve stabiliteit en zekerheid van langdurige opdrachten. Elke keuze heeft z’n voor- en nadelen. Wat kies jij?

freelance opdrachten

Kortetermijnopdrachten: van job naar job

Als je pas start als freelancer, zal je werk grotendeels bestaan uit korte opdrachten voor verschillende klanten. Bij afloop van de opdracht, stopt ook je relatie met je klant. Je hebt als startende freelancer nog geen naamsbekendheid, dus zullen klanten je minder snel meteen een ‘vast’ contract aanbieden.

Zulke korte opdrachten zijn de perfecte manier om ervaring op te doen en zo je portfolio als freelancer op te bouwen. Bovendien heb je veel variatie in je opdrachten. En verandering van spijs doet eten, toch?

Minder ideaal is dat je veel tijd spendeert aan het zoeken naar nieuwe klanten. Tijd die je misschien liever aan iets anders besteedt. Doordat je ook niet zeker bent van binnenkomende opdrachten, heb je geen financiële stabiliteit: de ene maand verdien je misschien zo goed als niets, de andere maand dan wat meer. Je moet ook flexibel kunnen omspringen met lastminute annulaties of nieuwe opdrachten die snel af moeten.

Kortom: deze manier van werken is dé manier om de nodige ervaring op te doen, maar je hebt weinig jobzekerheid en dus geen financiële stabiliteit.

 

Langetermijnopdrachten

Zodra je naamsbekendheid hebt opgebouwd als freelancer, zal je meer langetermijncontracten aangeboden krijgen. Zulke opdrachten bieden de zekerheid die veel freelancers missen. Door op deze manier te werken, krijg je ook de kans om een vertrouwensrelatie op te bouwen met een klant én om het bedrijf beter te leren kennen. Dat vergroot dan weer je kans om meer projecten bij hen in de wacht te slepen.

Maar dat heeft een keerzijde: het vergt veel tijd, waardoor je minder gemakkelijk nieuwe opdrachten kan inplannen. Dat betekent meteen ook minder variatie. En wat als blijkt dat een opdracht toch niet zo boeiend is als gedacht? Of als het niet klikt met je klant? Dan is het plots een pak minder leuk om langer aan die klant ‘vast’ te zitten.

Doordat lange opdrachten vaak iets meer ‘9-to-5’ zijn en je meer werk uitvoert voor dezelfde klant, kan de grens met schijnzelfstandigheid vervagen. Let hier dus zeker voor op en herken tijdig de alarmsignalen.

 

Wat is de beste keuze voor jou?

Waar kies je dan voor als freelancer? Ga je voor jobzekerheid en financiële stabiliteit? Of heb je echt wel nood aan variatie?

De keuze zal uiteindelijk worden bepaald door:

  • de omstandigheden: ben je een startende freelancer of niet?
  • je persoonlijke voorkeur.
  • wat belangrijk is voor je zaak: zit je in een situatie waar je nood hebt aan financiële stabiliteit? Of kan je het je ‘permitteren’ om verschillende kleine jobs aan te nemen?

Beide opties hebben voor- en nadelen, dus je weegt het best zorgvuldig alles af. We vatten alles nog eens samen in deze handige tabel:

  Voordelen Nadelen
Korte opdrachten Veel flexibiliteit Netwerken: nieuwe klanten zoeken vergt veel tijd
  Uitgebreide ervaring opbouwen Geen financiële stabiliteit
  Veel variatie in opdrachten Geen jobzekerheid
    Snel inspelen op nieuwe opdrachten of annulaties
     
Lange opdrachten Jobzekerheid Minder flexibel
  Financiële stabiliteit Tijdsintensief, meer 9-to-5
  Vertrouwensrelatie met klant Opgepast voor schijnzelfstandigheid
    'Vast' zitten bij een minder toffe opdracht of klant met wie het niet klikt

 

Starten als freelancer?

Download de whitepaper
Anne Hallez
Door Anne Hallez
08 april 2021

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.