Iets minder dan drie jaar geleden besloot Karolien Linters haar carrière uit te bouwen als freelancer. Haar motivatie? Een betere werk-privébalans, veel nieuwe gezichten leren kennen en meer variatie. Ze deelt welke voor- en nadelen zij ervaart als freelancer: “Door freelancer te worden, heb ik gewoon heel veel rust gekocht”.
Karolien is freelance product owner in de IT-sector. “Ik heb een soort brugfunctie tussen de ontwikkeling van software en de mensen die de software nodig hebben.” Zo voorziet ze voor lopende projecten de (langetermijn-)planning, beheert ze budgetten en is ze vooral een belangrijke communicatieve schakel bij de aansturing van IT-projecten.
De voordelen van freelancewerk
Hoe het allemaal begon: “Ik werkte als product owner bij VDAB en speelde al even met het idee om freelancer te worden. Toen hoorde ik dat ze bij Liantis een freelancer zochten en is de bal aan het rollen gegaan”, vertelt Karolien. Maar waarom koos ze voor een leven als freelancer?
De ideale werk-privébalans
Karolien miste als werknemer vooral flexibiliteit. De zoektocht naar een evenwichtige werk-privébalans was haar grootste drijfveer om freelancer te worden. “Als freelancer ben je meester van je eigen tijd en kan je beter de indeling van je dag en je leven bepalen. Als ik overdag iets voor mijn privéleven kan inplannen, dan stoort het mij niet om bijvoorbeeld ’s avonds nog door te werken. Mijn vorige job was ook al resultaatgericht en ook daar hoefde ik geen vast aantal uren te presteren. Maar ik moest bijvoorbeeld wel rekening houden met een vast aantal vakantiedagen of kiezen om fulltime of vier vijfde te werken. Dat was ik zo beu. Ik neem nu veertig à vijftig dagen vakantie per jaar. Voor andere zelfstandigen lijkt dat misschien ‘zot’, maar ik ben freelancer geworden om dat mogelijk te maken. Als er op de school van mijn zoon een pedagogische studiedag is, dan bepaal ik zelf dat ik die dag niet werk. Ik hoef me geen zorgen meer te maken over mijn verlofsaldo of hoe ik de zomervakantie moet overbruggen. Zolang mijn werk- en privéleven rustig in elkaar kunnen overvloeien, is dat voor mij een goede balans”, besluit Karolien.
Veel variatie
Als freelancer heb je verschillende opdrachtgevers, verschillende jobs en dus veel variatie. Ook dat was voor Karolien een belangrijke reden om freelancer te worden. “Ik was op zoek naar meer variatie. Als je telkens ontslag moet nemen in een bedrijf en opnieuw moet gaan solliciteren puur omdat je afwisseling nodig hebt, dan wordt dat uiteindelijk jobhopping. Als freelancer is afwisseling een evidentie. Het is misschien ook eigen aan mijn persoonlijkheid, maar continu met nieuwe mensen samenwerken en veranderen van omgeving, geeft me energie”, aldus Karolien.
Weinig investeringen
Heel wat startende zelfstandigen hebben hoge opstartkosten, omdat ze materiaal moeten aankopen en een werkplaats of pand nodig hebben. De kosten om op te starten als freelancer waren voor Karolien echter verwaarloosbaar: “Het enige wat ik nodig heb, zijn een gsm en een laptop. En die heeft vrijwel elke mens in huis, of hij nu zelfstandig is of niet.” Behalve de nieuwe flexibiliteit en vrijheid die ze won en wat bijkomende administratie, veranderde er niet dus niet erg veel voor haar, toen ze besloot om te freelancen.
De nadelen van freelance-jobs
Minder zekerheid
Zelfstandig freelancer zijn, kan onzekerheid met zich meebrengen. Karolien ondervond dat ook. Maar met de hulp van haar verzekeringsmakelaar vond ze de juiste verzekeringen, zodat ze met een gerust hart kan freelancen. De juiste verzekeringen kunnen volgens haar voor het nodige vangnet zorgen, dat je anders als zelfstandige mist: “Als werknemer krijg je bepaalde zekerheden echt cadeau. Je moet het niet onder stoelen of banken steken, er is meer onzekerheid als freelancer. En ik heb die zekerheden moeten kopen.”
Ook de jobzekerheid is volgens haar veel minder: “Als werkgever en werknemer ga je een verbintenis aan vanuit het idee dat je lang met elkaar wil samenwerken. Als freelancer is dat minder het geval. Je opzegtermijn is ook korter, wat wil zeggen dat je mogelijk snel op zoek moet gaan naar iets nieuws. Je moet zorgen dat je een financiële buffer hebt opgebouwd, zodat je altijd een periode zonder opdracht of klant kan overbruggen”, vertelt ze verder.
Extra administratie
Iets waar je volgens Karolien ook zeker rekening mee moet houden, is de extra administratie: “Naast je projecten heb je ook nog je eigen zaak. Elk kwartaal moet je de boekhouding regelen en daarnaast moeten er ook facturen worden betaald en zaken opgevolgd.”
Voor heel wat zelfstandigen is de bijkomende administratie een drempel. Karolien slaagde erin die extra administratie minimaal te houden. Dat heeft ze te danken aan haar digitale boekhouder: “Ik heb specifiek gezocht naar een geautomatiseerd boekhoudsysteem. Als ik een factuur binnenkrijg, kan ik die nu direct betalen via een applicatie op m’n gsm en tegelijk vertrekt die factuur ook naar het digitale boekhoudpakket. Mijn facturen zitten in één beweging in het boekhoudpakket en worden meteen afgeboekt. Dat zorgt ervoor dat ik maar een uurtje per week werk heb aan administratie.”
“Laat je niet afschrikken door de nadelen”
Aan alle mensen die willen starten als freelancer, wil Karolien graag nog een tip geven: “Laat je niet afschrikken door de nadelen, want die zijn overbrugbaar. Kijk naar je businessplan om te bepalen wat haalbaar is en wat niet. Want je moet aan het einde van de maand wel nog je loon kunnen uitbetalen. Ik heb veel aan m’n verzekeringsmakelaar gehad. Die heeft mee de som gemaakt en mij gerustgesteld”.
Eigenlijk komt het voor haar hierop neer: “Zorg dat je precies weet waarom je wil starten als freelancer. Als je zelf weet waarom je het doet, zal het je helpen om doelen, zowel professioneel als privé, te realiseren”, sluit Karolien af.