Van employability tot vitaliteitsmanagement: wie spreekt over welzijn op het werk, hanteert vaak een eigen vaktaal of specifieke termen. Een gezonde werkomgeving creëren voor je werknemers begint bij het jargon onder de knie krijgen. Deze bondige woordenlijst en best practices helpen je op weg.
Employability
Wat? Je personeel optimaal inzetten, daar draait het om bij ‘employability’. Het heeft alles te maken met hoe je medewerkers aanwerft én behoudt, bijvoorbeeld door je personeel op tijd en stond de juiste opleidingen aan te bieden. Zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen.
De voordelen? Door medewerkers te stimuleren om mee te groeien met nieuwe ontwikkelingen in hun vakgebied, stel je hen in staat om te voldoen aan de veranderlijke vereisten in je bedrijf en sector. Daarnaast vergroot je door te investeren in je personeel ook je aantrekkingskracht als werkgever.
Duurzame inzetbaarheid
Wat? Bedrijven die inzetten op duurzame inzetbaarheid, maken werk maken van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers. Daar plukken ze vaak de vruchten van. Zo heeft aandacht voor duurzame inzetbaarheid mogelijk een positieve impact op het vlak van absenteïsme en arbeidsproductiviteit.
De voordelen? Inzetten op duurzame inzetbaarheid levert voordelen op voor zowel werkgever als werknemer. Voor jou als werkgever kan een duurzame denkwijze resulteren in werknemers die graag komen werken en minder vaak afwezig zijn.
Wist je dat een werknemer in 2018 gemiddeld 12,6 dagen afwezig was omwille van ziekte? En dat je voor een bediende met een brutoloon van 2.500 euro als werkgever al gauw 200 euro per ziektedag betaalt. Dit stijgt nog indien extra voordelen en kosten zoals een dertiende maand meerekent. En vergeet ook niet dat je afwezige medewerker die dag niet bijdraagt en zijn of haar collega’s die de afwezigheid moeten opvangen.
Investeren in de gezondheid van je werknemers, helpt je dus heel wat kosten voorkomen.
Bovendien is het doel van duurzame inzetbaarheid ook dat je werknemers zich goed voelen en meer voldoening uit hun werk halen. Zo vergroot ook de kans dat ze gezond kunnen doorwerken tot aan hun pensioen.
Vitaliteitsmanagement
Wat? Vitaliteitsmanagement omvat zoveel meer dan je werknemers naar de gym sturen. Waken over de energie, motivatie en veerkracht van je personeel vormt de essentie. Energie heeft je team nodig om taken en verantwoordelijkheden met goesting aan te pakken. Motivatie gaat over doelen opstellen en de juiste inspanningen leveren om die te behalen. Je team veerkrachtig maken, leert hen dan weer omgaan met dagelijkse problemen en uitdagingen.
Best practice? De Nederlandse dienstverlener Pon besteedt veel aandacht aan vitaliteit en heeft de ambitie om het fitste bedrijf van Nederland te worden. Zo heeft het een eigen gezondheidsmanagementprogramma. Pon Fit zorgt ervoor dat werknemers op een gezonde manier werken en actief bezig zijn met hun gezondheid. Een team van professionals staat klaar om daarbij te helpen. Dat is al heel verregaand, maar een goed stap in de juiste richting is je als bedrijf te laten begeleiden door de experten van Liantis.
Optimale productiviteit
Wat? Optimale productiviteit betekent dat je medewerkers hun tijd nuttig gebruiken om zo efficiënt mogelijk naar welbepaalde doelen toe te werken. Op die manier kan er zo veel mogelijk werk verricht worden en verlies je zo weinig mogelijk tijd en resources.
Hoe? Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding als je wil dat je team productief werkt. Steek bijvoorbeeld niet té veel mensen in één kantoor samen te steken, want dan is er veel afleiding en/of geluidsoverlast. Een oplossing hiervoor is je kantoor dynamisch inrichten. Lees hier verder over de voordelen van zo’n kantoorinrichting, of spring meteen naar enkele praktische tips.
Een belangrijke bouwsteen voor optimale productiviteit is een goed georganiseerde werkplaats, zonder visuele ‘clutter’. Het ‘clean desk’-principe introduceren, kan wonderen doen: als alleen dat wat je medewerkers echt nodig hebben in het gezichtsveld ligt, dan zijn ze minder snel afgeleid en concentreren ze zich makkelijker. Klinkt goed? Lees hier 5 concrete tips om afleidingen te vermijden en je productiviteit te verhogen.
Preventief gezondheidsbeleid
Wat? “Van de gezonde optie de meest voor de hand liggende keuze maken”: dat is waar een preventief gezondheidsbeleid voor gaat. Zo’n beleid maakt deel uit van de dagelijkse praktijk van een onderneming en legt de nadruk op het motiveren en ondersteunen van medewerkers. De focus ligt op gezondheidsthema’s zoals voldoende bewegen, lang stilzitten onderbreken, evenwichtig eten, je goed in je vel voelen op het werk enzovoort – altijd met het doel om problemen te voorkomen.
Hoe? Het is belangrijk om als bedrijf proactief aan de slag te gaan en je personeel goed te informeren. Als werkgever kan je de gezondheid van je medewerkers positief beïnvloeden door ze aan te zetten om gezond te eten en genoeg te bewegen. Fitte medewerkers presteren beter en zijn alerter, wat jou én hen alleen maar ten goede komt. Bijkomend pluspunt: een preventief gezondheidsbeleid is ook goed voor het imago van je bedrijf, wat je dan weer punten kan opleveren voor employer branding.
Arbeidsproductiviteit
Wat? Arbeidsproductiviteit verwijst naar het aantal producten of taken die een werknemer per tijdseenheid weet af te werken. Hoe meer producten of taken binnen een bepaalde tijdspanne, hoe hoger de graad van efficiëntie.
Hoe? Het is niet altijd makkelijk om productief te zijn op het werk. Vaak hebben je medewerkers zoveel aan hun hoofd dat ze moeilijk kunnen focussen. Gelukkig zijn er genoeg tips die je hen kan geven om productief aan de slag te gaan:
- Stop met multitasken. Het kan verleidelijk zijn om meerdere taken op hetzelfde moment af te werken, maar dat werkt gewoonweg niet. Focus je op één taak, en je zal zien dat je die veel sneller afwerkt.
- Neem voldoende pauzes om de baterijen weer op te laden. Vakanties voor werknemers zijn er niet zomaar: ze komen opgeladen weer terug. Win-win, dus!
- Pas de ‘tweeminutenregel’ toe: elke taak die je binnen de twee minuten kan afwerken, voer je ogenblikkelijk uit. Geen excuses!
Ziekteverzuim
Wat? Er zijn verschillende soorten ziekteverzuim. Wit, grijs en zwart verzuim verwijzen, bijvoorbeeld, naar verschillende gradaties qua ernst van de ziekte en duur van de afwezigheid. Roze verzuim klinkt positief, maar is het niet: de werknemer is ziek maar komt toch werken. Dat komt niemand ten goede, want collega’s lopen het risico om besmet te raken en de werknemer in kwestie doet er langer over om te herstellen. Het ziekteverzuim steeg de laatste 10 jaar in België maar liefst 33%. Investeren in een goede gezondheid van je werknemers door griepvaccinaties, gezond eten en voldoende beweging kan je ziekteverzuim serieus doen dalen.
Best practice? Oliemaatschappij Shell wil het ziekteverzuim van haar vergrijzende personeel in de hand houden. Shell organiseert daarom vrijwillige check-ups, helpen de nachtploeg een gezond slaappatroon ontwikkelen, deed mee aan een internationale walking challenge enzovoort. Die aanpak werpt vruchten af: er nestelde zich een nieuwe bedrijfscultuur waarbij werknemers intussen zélf tal van gezonde initiatieven nemen.
Dichter bij huis behaalde het Sint-Jozef ziekenhuis in Izegem een zilveren medaille omdat ze erin slaagden 70% van hun personeel te overtuigen zich tegen griep te laten vaccineren. Zo voorkomen ze besmettingen bij personeel én patiënten. Daarboven zetten ze in op de algemene gezondheid van hun personeel door toffe sportlessen te organiseren en gezond eten te voorzien in de cafetaria. Nood aan inspiratie? Lees hier meer over hun gezonde initiatieven.
Nu je het jargon onder de knie hebt, ben je klaar om zelf een gezonde werkomgeving voor je medewerkers te creëren. Rest je nog één ding om te doen, en dat is actie ondernemen.