Share
Absenteïsme

Later lezen?

Vitaliteit op de werkvloer voor veerkrachtige medewerkers

Vitaliteit op de werkvloer draait om drie kerndimensies: veerkracht, motivatie en energie. Laat dat nu net het ideale recept zijn voor gelukkige medewerkers en een aangename werkplek. Meer dan een eigenschap of ingesteldheid is vitaliteit dus een doel waar je naartoe kan werken. Ontdek hoe je van je personeelsleden vitale medewerkers maakt.veerkrachtige medewerkers

Waarom vitaliteit op het werk belangrijk is

Een vitale werknemer is iemand die met veel goesting komt werken, maar ook tegen stootje kan als het wat minder gaat. In die optiek is vitaliteit op de werkvloer relevanter dan ooit. Het aantal langdurig zieken en medewerkers met een burn-out stijgt immers elk jaar. De gevolgen voor werkgever én werknemer zijn niet te onderschatten. Zo loopt het kostenplaatje al snel op tot 200 à 250 euro aan directe loonkosten per dag afwezigheid (i.e. bij een brutoloon tussen de 2.500 en 3.000 euro).

Daarbovenop komt dat de rechtstreekse collega’s soms de taken van de afwezige medewerker moeten overnemen, wat hen extra stress bezorgt. Houdt deze situatie lang aan, dan riskeer je nog meer uitgebluste medewerkers. Als noodoplossing kan je eventueel een tijdelijke vervanger zoeken, maar dat is vaak een tijdrovende opdracht. Bovendien is het doorgaans moeilijk om een expertfunctie te laten vervangen door een tijdelijke werkkracht.

Kortom, voorkomen is en blijft beter dan genezen. En dat kan met een vitaliteitsbeleid.

De rol van gezonde voeding en sport

Hoe gezonder je lichaam en geest, hoe vitaler je bent. Voeren je medewerkers bijvoorbeeld fysiek belastende taken uit, dan is het belangrijk dat ze ook na het werk zorgdragen voor hun lichaam. Herhaaldelijke fysieke belasting kan immers blessures veroorzaken. Al is een hele dag op kantoor doorbrengen niet veel beter. Hoewel zittende medewerkers minder belasting te verduren krijgen, is ook te veel zitten nefast voor hun gezondheid. Vlaamse volwassenen zitten gemiddeld zo’n 8,3 uur neer: 57% van de dag.  Dit kan ervoor zorgen dat medewerkers ’s avonds uitgeblust thuiskomen en moeilijk de moed vinden om nog te sporten of een voedzame maaltijd te koken.

Dat is problematisch, want gezonde voeding draagt bij tot het (mentale) welzijn van je werknemers. Wist je dat een gezond eetpatroon de concentratie, het probleemoplossend vermogen, de creativiteit en de productiviteit verbetert? Het kan zelfs het risico op stress en depressie inperken. Aan de kennis over gezonde voeding ligt het meestal niet. Het draait eerder om keuzegedrag. Vaak is het dus zaak om je medewerkers aan te moedigen de meest gezonde keuzes te maken.

Daarnaast zijn medewerkers die regelmatig sporten, minder vaak afwezig op het werk. Vallen ze toch uit, dan is dat doorgaans voor een kortere periode dan collega’s die weinig bewegen. Wie sport, voelt zich in het algemeen ook beter in zijn vel en is productiever op kantoor.

Kleine aanpassingen, grote impact

Je medewerkers spenderen ruim een derde van hun tijd op de werkvloer. De werkomgeving heeft dus een aanzienlijke impact op hun gezondheid. Gelukkig maak je met een aantal kleine aanpassingen al een wereld van verschil. Een greep uit de mogelijkheden:

  • Installeer een waterkraantje of -dispenser.
  • Laat regelmatig een fruitmand leveren.
  • Organiseer rechtopstaande meetings.
  • Moedig stretchen aan het bureau aan.
  • Zet gezonde voeding op ooghoogte of goed in het zicht in de cafetaria.
  • Maak de lunchplek een gezellige plaats waar iedereen even kan ontspannen.
  • Hou eens een meeting al wandelend.
  • Ga bij mooi weer buiten lunchen met het hele team.
  • Moedig collega’s aan om in groep deel te aan sportevenementen.

 

Is mijn onderneming er klaar voor?

Laat je niet afschrikken als je medewerkers niet meteen op de kar springen. Voorzie bijvoorbeeld een workshop over gezond eten of voldoende beweging om de initiatieven te kaderen. Of stel een gezondheidsambassadeur aan op kantoor die het goede voorbeeld geeft. Dit kan een draagvlak creëren onder de overige medewerkers. Bovendien kunnen dergelijke initiatieven ook dienstdoen als teambuilding. Kies bijvoorbeeld voor een sportieve teambuildingactiviteit zoals een stadsspel of fietstocht. Of promoot gezonde voeding tijdens een actieve kookworkshop. Stuk voor stuk sfeervolle manieren om de vitaliteit van je personeelsleden een duwtje in de rug te geven

Maak werk van je vitaliteitsbeleid 

Ontdek hier onze toolkit
Door Laurence Vanparys
10 oktober 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.