Share
Ergonomie

Later lezen?

Te veel zitten: waarom is het zo slecht?

Even zitten doet deugd, toch? Het vermindert stress en helpt je lichaam bekomen van bijvoorbeeld een zware sportsessie. Toch zit vandaag de dag een groot deel van de werkpopulatie té veel. Veel te veel. Op het werk, thuis of in de auto. Nochtans is ons lichaam niet gemaakt voor zo’n sedentair bestaan. Het is slecht voor je gezondheid én verlaagt de productiviteit bij jezelf én je werknemers. Tijd om daar verandering in te brengen.

Te veel zitten: waarom is het zo slecht?

Gemaakt om te bewegen

Lange tijd zitten is niet goed voor ons lichaam. Alles aan ons lijf is gemaakt om te bewegen. Het zit vol spieren en beenderen die perfect afgestemd zijn om flexibel en dynamisch te zijn. Buiten onze lichaamsbouw, rekent ook ons bloed erop dat we veel bewegen, zodat het beter circuleert en onze organen van voldoende zuurstof voorziet. Werken jij en je collega’s in een kantooromgeving, dan is de kans groot dat jullie veel neerzitten. Doe hier de ‘Start to stand’ test en ontdek hoeveel jij en je werknemers zitten, en hoe je dit kan veranderen.

 

Wat gebeurt er als je te veel neerzit?

We brengen gemiddeld 8 uur per dag al zittend door. Zoals Het Vlaams Instituut Gezond Leven ook duidelijk uitlegt, is sporten geen oplossing voor de negatieve gevolgen van te veel zitten. Een gezonde mix van zitten, staan én bewegen is eigenlijk ideaal!

Over welke negatieve gevolgen gaat het dan?  Ze zijn niet op één hand te tellen, dus we sommen de 5 belangrijkste op.

 

1. Negatief effect op de ruggengraat

We zitten vaak in een houding met een gebogen rug en gekromde schouders. Een houding die voor veel mensen natuurlijk voelt, want met een rechte rug zitten vereist heel wat focus en kracht.

Deze gekromde houding zorgt voor een ongelijke druk op tussenwervelschijven, de volledige ruggengraat en de omliggende spieren. Dit onevenwicht veroorzaakt op lange termijn heel wat schade en zorgt voor vaak onomkeerbare rug-en nekklachten

 

2. Slecht voor de spieren en de ledematen

Bij het zitten leg je ook druk op je ledematen, vooral dan de spieren in je onderlichaam. Die druk snijdt je zenuwen en (slag)aders af waardoor het bloed niet voldoende circuleert. De spieren missen dus bloedtoevoer, voelen verdoofd en kunnen zelfs opzwellen.

Als we onze spieren niet gebruiken, worden ze ook zwakker. Spieren dienen om je gewrichten en je skelet te ondersteunen. Zwakkere spieren bieden dus minder ondersteuning, wat voor lichamelijke klachten zorgt zoals rug-, bekken-, en kniepijn.

 

3. Onvoldoende bloedcirculatie en zuurstof

Te veel zitten zorgt ervoor dat er niet voldoende bloed in het lichaam circuleert. Het bloed voorziet naast zuurstof ook heel wat nuttige voedingsstoffen voor alle organen. Onvoldoende beweging veroorzaakt een verminderde toevoer van zuurstof, één van de redenen waardoor je je na lang zitten suf begint te voelen.

De gebogen houding bij het zitten, verkleint ook de grootte van je borstholte. Je longen hebben daardoor minder ruimte om uit te zetten, en zullen dus minder zuurstof opnemen. Dat vele zitten zorgt dus algemeen voor een grote vermindering van zuurstof in het lichaam.

 

4. Lagere vetverbranding

In ons bloed zit een stof genaamd ‘lipoproteïnelipase (LPL)’. Dit enzym breekt vetten af in het bloed. Als we te veel zitten, maakt ons lichaam deze stof minder aan, waardoor we dus veel minder vet verbranden. Met al die kantoortraktaties, niet de ideale situatie.

 

5. De negatieve gevolgen op de hersenen

Ondertussen weten we al dat onvoldoende bewegen voor een verminderde toevoer van zuurstof in ons lichaam zorgt. Dit wil zeggen dat er dus ook minder bloed en zuurstof naar de hersenen gaat.

Doorwerken om dat werk af te krijgen, kan dus een averechts effect hebben. Het zorgt er net voor dat je hersenen minder goed zullen werken met concentratiestoornissen en een verlaagde productiviteit tot gevolg.

Wil je productief doorwerken? Ga even wandelen om er later weer helemaal gefocust in te vliegen.

 

Zijn er gezondheidsgevolgen op lange termijn?

Het is bizar dat een gewoonte die zo onschuldig lijkt, toch onze gezondheid zo kan aantasten. Buiten de kortetermijngevolgen zijn er ook heel wat negatieve klachten die op lange termijn kunnen opduiken.

Een sedentaire levensstijl vergroot de kans op kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, lever- én nierproblemen. Lichamelijke klachten zoals rugpijn en nekpijn behoren ook tot dit lijstje.

 

Help! Ik zit veel, wat nu?

Zit je vaak vastgeketend aan je bureau? Dan is het waarschijnlijk moeilijk om voldoende te bewegen. Toch zijn er een aantal kleine aanpassingen die je gezondheid al deugd zullen doen. Probeer bijvoorbeeld bewust te zijn van je houding en zit steeds met een rechte rug. Sta ook elk halfuur eens recht of beloon jezelf met een wandeling. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Heb je al werknemers in dienst? Nodig ze dan uit om mee te werken aan een beter houding. Doe je dagelijkse wandeling bijvoorbeeld samen. Je zal merken dat het je werknemer(s) ook ten goede komt.

Download de gratis brochure vol nuttige tips voor een betere ergonomie op het werk

Ik zie het zitten!
Anne Hallez
Door Anne Hallez
20 september 2021

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.