Het Instituut Gezond Leven nodigde iedereen uit om een maand lang 10.000 stappen te zetten per dag. Iedere gemeente, elk bedrijf en elke sportclub of school kon zich inschrijven om de uitdaging aan te gaan. Biostoom Oostende was één van de bedrijven die zich inschreef. Wat is het geheim van hun succes en hoe hebben ze de uitdaging ervaren?
10.000 stappen
Bewegen op kantoor is niet altijd eenvoudig. Mensen met een bureaujob zitten maar liefst 8 uur per dag. Dat is de helft van de tijd dat ze wakker zijn. Om gezond te zijn, moeten we minder zitten en meer bewegen. Hoog tijd om daar iets aan te veranderen. Stappen is een laagdrempelige manier om dat te doen: het kan altijd en overal. Ideaal dus om bewuster te leven en bewegen.
Biostoom: energie te over
Biostoom Oostende is letterlijk een energiek bedrijf. Het produceert groene stroom uit restafval, afkomstig van bedrijfsafval of huisvuil. De onderneming telt 25 werknemers, waarvan een groot deel in ploegen werkt. Het bedrijf maakt werk van haar gezondheidsbeleid en koos daarom om deel te nemen aan de 10.000-stappenclash. Het doel? Alle werknemers ervan bewust maken dat ze te veel zitten en hen aanmoedigen om dagelijks elk 10.000 stappen te zetten.
“We wilden iedereen bewust maken dat we te veel zitten, zowel tijdens de werkdag als thuis. Daar wilden we iets aan doen met meer beweging”, vertelt Ellen Rau van Biostoom.
Hoe motiveer je werknemers om meer te bewegen?
Ellen Rau werkt op de hr-afdeling van Biostoom en is verantwoordelijk voor het gezondheidsbeleid binnen het bedrijf, samen met de interne preventieadviseur. Het moeilijkste? Iedereen overtuigen om deel te nemen.
“De meerderheid van het personeel werkt in ploeg, waardoor het niet evident is om iedereen te laten meedoen met een actie. Uiteindelijk heeft 80% van het personeel zich toch geregistreerd, een mooie prestatie”, getuigt Ellen Rau.
Wat deden ze dan precies om mensen te motiveren? “We stuurden wekelijks een mail om onze medewerkers eraan te herinneren dat ze hun stappen konden registreren. In die mail stond ook hoeveel stappen er al gezet waren en hoever ze van het doel verwijderd waren. De posters van de actie hingen ook overal op, zodat mensen er overal op kantoor aan herinnerd werden.
Ook het visualiseren van de doelstelling werkt goed. “We gaan met zijn allen naar Istanboel” blijft beter hangen dan “we zullen de komende maand proberen om elk minimum 10.000 stappen per dag te doen. .. ”
Wat was het resultaat?
Uiteindelijk heeft Biostoom met gemak het doel gehaald. Maar wat ze vooral gewonnen hebben, is een gezamenlijk bewustzijn rond bewegen.
“Werknemers met administratieve jobs zitten veel. Je zet dus weinig stappen als je er niet bewust op let. Er wél op letten stimuleert om meer te bewegen of om dit te compenseren door met de fiets te komen werken. Sommige mensen blijven sinds de actie ook hun stappen bijhouden.”
Doordat het bedrijf met een ploegensysteem werkt, was het moeilijker om bijvoorbeeld samen te wandelen of om echt iedereen over de streep te trekken. Toch waren het kleine dingen die hielpen om het doel te halen. Regelmatig eens rechtstaan, de trap nemen en met de fiets naar het werk komen. Het geheim om meer te bewegen? Elke stap telt.
Het belang van een goede ergonomie op kantoor
Buiten acties rond meer bewegen, focust Biostoom zich ook op een betere ergonomie op kantoor. Werknemers kunnen bijvoorbeeld kiezen tussen twee verschillende ergonomische bureaustoelen:
- Stoelen zonder rugleuning met een veersysteem zodat je je spieren meer moet gebruiken.
- Stoelen met leuning die je volledig kan aanpassen aan je lichaam.
De computerschermen kunnen de medewerkers ook volledig aanpassen zodat ze comfortabeler naar hun scherm kijken. Verder staat er ook een verhoogde statafel in de vergaderruimte. “Zo staan we tijdens vergaderingen toch eventjes recht en hebben we afwisseling”, aldus Ellen Rau.
Wil jij net zoals Biostoom een comfortabele werkomgeving creëren? Download dan onze gratis brochure boordevol tips om beeldschermwerk aangenamer te maken.