Share
Ergonomie

Later lezen?

Ergonomie in de wagen: vermijd rugpijn en nekpijn dankzij een goede zithouding

We zitten vaker in de auto dan we zouden willen. Het grootste deel van de werkbevolking besteedt elke dag toch minstens 1 à 2 uur achter het stuur. Of je nu een werknemer, werkgever of zelfstandige bent. Spring jij vaak in de auto van de ene klant naar de andere? Is je woon-werk verkeer een heuse tocht? Of heb je sales-personeel die wel wat uren in de auto spenderen? Door een juiste zithouding in de auto, vermijd je heel wat lichamelijke klachten, zoals rug- of nekpijn, bij jezelf én je personeel.

Een goede zithouding in de auto

Een goede ergonomie in de auto: hoe zit je goed?

Heb jij al eens nagedacht over je zithouding achter het stuur? Als je een groot deel van je dag in die autostoel zit, dan is het belangrijk dat je goed zit. Pas je houding daarom zo goed mogelijk aan, zodat je lichaam op de juiste plaatsen ondersteund wordt. Is je personeel vaak op de baan? Geef onderstaande tips dan ook zeker aan hen door. 

 

De hoogte van de autostoel

Weinig mensen passen de hoogte van hun autostoel aan. Toch kan te hoog of te laag zitten, heel belastend zijn voor je knieën, nek, rug en de rest van je lichaam. Maar wat is dan de perfecte hoogte voor een goede ergonomie?

Verplaats je stoel tot je heupen zich op dezelfde hoogte bevinden van je knieën. Zorg dat de bovenbenen zo horizontaal mogelijk zijn. Zorg dat je niet té hoog zit zodat je de weg nog kan zien, of je nek niet naar beneden moet buigen.

Zit je toch nog te laag? Gebruik dan een kussen om toch hoger te zitten. Een kussen verlaagt ook de vibraties van de weg, wat ook voor minder lichaamsletsels zoals rug- en nekpijn zorgt.

 

Hoe dicht moet je bij je stuur zitten?

Om kniepijn te vermijden en comfortabel te zitten, is je positie ten opzichte van het stuur heel belangrijk.

Verplaats je zetel zodat je met je voeten aan de pedalen kan, zonder dat je je rug van je stoel moet verwijderen. Zorg dat je een kleine buiging in je knieën hebt van 20 tot 30 graden. Je knieën te recht houden kan namelijk voor kniepijn en voor een asymmetrische houding in de rug zorgen.

Belangrijk: zorg dat je knieën het einde van de stoel niet raken. Dit is slecht voor je knieën en de bloedcirculatie in je benen. Er moet minimum een vuistbreedte tussen de knieholte en voorkant van de zetel zitten.

 

Staan je voeten goed?

Heb je al eens aan de houding van je voeten gedacht tijdens het rijden? Je voeten moeten relaxed op de pedalen steunen, met de hielen op de vloer van de auto en de bal van je voet moet met gemak het pedaal kunnen indrukken. Je rechtervoet moet ook gemakkelijk kunnen bewegen tussen het gaspedaal en de rem. Je linkervoet moet rusten op de voetsteun, links van de pedalen, als je de ontkoppeling niet gebruikt. Dit verhoogt de steun voor je bekken en je rug en zorgt algemeen voor een veel betere ergonomie.

 

Rugleuning: zit in de juiste hoek

Hoe meer de rugleuning naar achter staat geheld, hoe lager de druk op de tussenwervelschijven. De zithouding in de auto is niet voor niks een houding die we (te) lang kunnen volhouden zonder veel rugpijn. Aan de bureau doe je dat door met het bekken hoger dan de knieën te zitten. In de auto doe je dat dus door je rugleuning naar achter te plaatsen.

Voor een goede ergonomie in de wagen pas je rugleuning aan zodat het iets naar achter staat in een hoek van 100°tot 110°.  Als je lichtjes naar achter leunt in je stoel, verlaag je de druk op je onderrug en zit je dus beter. Hoe weet je dat je niet té ver zit? Je schouders mogen niet van de rugleuning afwijken als je aan je stuur draait. Is dat wel het geval, dan leun je net iets te veel naar achter. Als je rugleuning in de juiste houding staat, zou je met de polsen op het stuur moeten kunnen liggen en zijn je ellebogen licht gebogen.

 

Voorkom nek- en rugpijn: pas je hoofdsteun aan

Om nekpijn en rugpijn te vermijden, moet je hoofd juist kunnen rusten op je hoofdsteun. Je past best de hoogte van je steun aan: als je hoofd zich boven je hoofdsteun bevindt, verhoog het dan. Idealiter zou de bovenkant van je hoofd gelijk moeten zijn met de hoogte van je hoofdsteun.

 

Vermijdt rugpijn en onderbreek het zitten voldoende

Staat er een lange rit op de planning (meer dan 1,5 uur)? Ontbreek het dan even en kom uit de wagen. Doe enkele minuten stretchoefeningen om je lichaam terug beweging te gunnen:

  • Beweeg je kin omhoog en omlaag.
  • Draai met je hoofd van links naar rechts en omgekeerd.
  • Beweeg met het hoofd van oor naar schouder en omgekeerd.
  • Ga op de tenen staan en strek de armen zo hoog mogelijk.
  • Maak cirkelvormige bewegingen met de schouders.

 

Ergonomie: meer tips

We gaan van de wagen naar kantoor, en brengen onze tijd daar weer al zittend door. Belangrijk dus om daar het beste van te maken en pijnklachten te vermijden. Een goede ergonomie is de omgeving aanpassen aan je lichaam. Wil je graag weten hoe je kantoor scoort op vlak van ergonomie? Doe dan nu de test en krijg advies op maat.

 

Ga voor een goede houding in de wagen

Download de checklist
Door Laurence Vanparys
25 januari 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.