Share
Gezondheid

Later lezen?

Blijf werken aan bewustzijn rond de coronamaatregelen

Je bedrijf aanpassen aan de nieuwe realiteit sinds COVID-19 vraagt om heel wat flexibiliteit. Bekijk ons opstartdossier en uitleg rond alle coronamaatregelen. Roger Collier, preventieadviseur arbeidsveiligheid en arbeidshygiëne bij Liantis, maakte ook zijn opwachting in de externe podcastreeks ‘De 1,5 Meter Sessies’ om de luisteraars nuttige tips te geven over werken in coronatijden.

De 1,5 Meter Sessies is een podcast- en whitepaperreeks ontstaan uit de samenwerking tussen contentmarketingbureau SPYKE en radio & music agency Studio Helsinki. Deze podcasts analyseren de impact van corona op verschillende sectoren en in de derde episode onderzocht SPYKE de impact op de HR-markt. Dat deden ze onder meer samen met Roger Collier, die bedrijven tips geeft over hoe het veilig aan te pakken.

Weersta de verleiding

Zicht krijgen op de plaatsten waar het risico op inbreuken en besmettingen het grootst zijn, is immers niet zo eenvoudig als het lijkt. Maar social distancing moet gegarandeerd worden. “Voor KMO’s is het relatief eenvoudig om pijnpunten vast te stellen”, begint Roger Collier. “Deze bedrijven zijn qua omvang heel overzichtelijk en er bestaan gidsen en checklists. Het probleem ligt voornamelijk bij de grote bedrijven. Zij kunnen wel beroep doen op gidsen, maar dat is niet voldoende. Zij zullen gedeeltelijk moeten terugvallen op een planmatige aanpak die afgestemd moet worden met de verschillende afdelingen van het bedrijf.”

Ook op het belang van social distancing hamert Collier nogmaals. “Beide typen bedrijven gaan soms in de verleiding komen om werknemers op minder dan 1,5 meter van elkaar te laten werken. Doe dat alstublieft niet! Enkel mondmaskers uitdelen zijn nooit een voldoende alternatief.”

Krijg je mensen mee

Maar maatregelen zijn moeilijk te garanderen als je de werknemers van je bedrijf er niet in meehebt. Daarom pleit Roger Collier voor een dubbele aanpak. “Enerzijds is het noodzakelijk om posters op te hangen. Het is belangrijk dat mensen het nut van de maatregels gaan inzien. Maar anderzijds moet je er ook duidelijk over communiceren. Werknemers moeten, nog voor ze op de werkvloer verschijnen, er vertrouwen in hebben dat hun veiligheid gegarandeerd wordt. Stel realistische regels op en sta open voor het aanbrengen van verbeterpunten. Als iedereen doordrongen is van de ernst zal je ervoor zorgen dat maatregelen correct worden opgevolgd.”

Handhaven is de boodschap

Toch is het geen evidentie om maatregelen te handhaven. Als een politieagent patrouilleren is niet de juist oplossing. “Als je merkt dat er op een bepaalde plek veel overtredingen zijn, dan is het belangrijk om na te gaan in welke mate je werknemers doordrongen zijn van de ernst van de situatie. Ga ook steeds na of de maatregelen goed zijn afgestemd op de effectieve werkplek en durf aanpassingen doen”, verduidelijkt Roger Collier. “Verder is het ook belangrijk dat je als leidinggevende het goede voorbeeld geeft door je aan alle maatregelen te houden."

Ben jij je activiteiten al opnieuw aan het opstarten? Of ben je volop aan het plannen om binnenkort weer aan de slag te gaan? Liantis verzamelde alle to do’s voor een vlotte heropstart, zodat je probleemloos weer van start kan gaan. 

Werken in coronatijden?

Ontdek alle tips & aanbevelingen
Inge Logghe
Door Inge Logghe
19 juni 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.