Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

Wat is offboarding?

De verwelkoming of onboarding van een nieuwe werknemer is even belangrijk als een goed vertrek (offboarding). Je wil niet alleen dat nieuwe werknemers zich welkom voelen, maar ook dat vertrekkend personeel met een positief gevoel weggaat. Schenk dus zeker de nodige aandacht aan offboarding.

Wat is offboarding?

Wat is offboarding?

Officieel omvat offboarding alle (administratieve) zaken die bij het vertrek (ontslag via werkgever of via werknemer) komen kijken. Daaronder vallen niet alleen het regelen van betalingen en het nodige papierwerk, maar bijvoorbeeld ook referenties meegeven, exitinterviews voeren enzovoort.

Waarom is het zo belangrijk?

Als een werknemer vertrekt, is het handig om voorbereid te zijn met een doordacht proces of stappenplan. Zo’n situatie heeft namelijk niet alleen effect op de vertrekkende collega, maar ook op de blijvende collega’s en zelfs op de werking van je bedrijf. Met een duidelijk offboardingproces neem je controle over de situatie en op een verstandige manier afscheid. Ondertussen kan je bedrijf goed blijven draaien en kan je alvast op zoek gaan naar een vervanger.

Een goede offboarding is trouwens ook belangrijk voor je imago als werkgever, ook wel je ‘employer branding’ genoemd. De manier waarop je afscheid neemt van een werknemer die vertrekt, vertelt namelijk veel over jezelf als werkgever. Pak je dit op een goede manier aan, dan is dat niet alleen goed voor het behoud van je huidig personeel, maar ook voor de aanwerving van nieuwe werknemers.

Tips voor een goede offboarding

Hoe pak je offboarding goed aan? Deze tips helpen je alvast op weg:

  • Communiceer over het vertrek: Je medewerkers zullen hoe dan ook ontdekken dat hun collega binnenkort vertrekt. Je neemt daarom als werkgever het best de touwtjes in handen door transparant te zijn. Zo ben je meteen ook eventueel geroddel voor.
  • Wederzijds respect: Wie ook het initiatief voor het ontslag heeft genomen, zorg voor een respectvol afscheid.
  • Neem persoonlijk afscheid: Zorg dat je op de laatste dag nog even persoonlijk afscheid kan nemen van je werknemer. Zo toon je dat je om hem geeft.
  • Voer een exitgesprek: Ga in dialoog met je vertrekkende werknemer via een exitgesprek. Zo kan je werknemer, in een veilige omgeving, zijn (positieve en negatieve) ervaringen nog eens delen.
  • Breng alle administratie in orde: bij een ontslag komt heel wat kijken. Zorg dat alle administratie in orde is, zodat je werknemer met een gerust hart kan vertrekken. Neem hiervoor contact op met je sociaal secretariaat, zo ben je zeker dat alles goed is afgehandeld.
  • Gun je werknemer een goed vertrek: Je werknemer zal worden gemist, door jou én de collega’s. Zorg daarom voor een leuk afscheidsmoment door met een hapje of een drankje gepast afscheid te nemen.
  • Bedank je werknemer: Laat nog even aan je werknemer weten dat je hem graag wil bedanken voor al z’n werk de voorbije periode. Zo toon je nog eens je appreciatie en wie weet zorgt die positieve feedback ook voor een boost bij je andere personeel.

Nood aan ondersteuning bij je offboardingproces?

Neem contact op met een expert van Liantis
Anne Hallez
Door Anne Hallez
14 februari 2022

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.