Share
Loonbeleid

Later lezen?

De loonbonus als brug tussen je onderneming en je werknemers

Geëngageerde medewerkers aantrekken en behouden is voor veel bedrijven een grote uitdaging. In een arbeidsmarkt waar werknemers de touwtjes steeds meer in handen hebben, probeer je als werkgever een evenwicht te vinden tussen aantrekkelijke voordelen en een minimale loonkost. Maar waarom zou je niet op de loonbonus rekenen voor wat welgekomen hulp? Daarmee kan je jouw werknemers jaarlijks tot 2.996,48 euro netto belonen. De loonbonus als brug tussen je onderneming en je werknemers


Een loonbonus — ofwel een “niet-recurrent resultaatgebonden voordeel” — is een premie voor jouw medewerkers. Ze hangt af van de mate waarin je hele team samen tegemoetkomt aan een aantal vooraf bepaalde doelen. Omdat de loonbonus rechtstreeks verbonden is aan concrete doelstellingen, is deze tool de ideale manier om betrokken personeelsleden aan je onderneming te binden. Dat betekent niet alleen een extraatje voor hen, maar heeft ook belangrijke voordelen voor jou.

Beloon je team en help het groeien

De loonbonus dient natuurlijk in de eerste plaats om betrokken werknemers een financieel schouderklopje te geven. Het exacte bedrag bepaal je als werkgever volledig zelf, zolang je onder de maximale bruto-waarde van 3.447 euro blijft.

Daarnaast kan je de loonbonus ook gebruiken om jouw teamleden te stimuleren en professioneel te helpen groeien. Daarvoor moet je in de eerste plaats concrete doelen vooropstellen, zoals bijvoorbeeld de omzet met 10% verhogen of samen 10% minder afval produceren.

Vervolgens doe je er goed aan om die doelstellingen regelmatig te evalueren en daarover te communiceren om je medewerkers te betrekken. Zo spoor je hen niet alleen aan om het beste van zichzelf te geven, maar ook om actief mee te denken over manieren om de bedrijfsdoelstellingen te behalen.

Win-win(st)

Finaal heeft elke onderneming één einddoel, namelijk haar omzet verhogen om zo haar voortbestaan te verzekeren. De loonbonus invoeren heeft dan ook rechtstreekse voordelen voor de financiële groei van jouw bedrijf. Omdat deze premie collectieve inspanningen, innovatie en coöperatie stimuleert, zorgt de loonbonus er ook voor dat omzetdoelen alsmaar vlotter worden bereikt. Zo creëer je met deze bonus een echte win-winsituatie voor zowel het bedrijf al de mensen erachter.

Eén voor allen, allen voor één

De loonbonus moedigt niet alleen individuele werknemers aan om hun beste beentje voor te zetten, maar bevordert ook de onderlinge samenwerking. Hoe vlotter jouw personeel samenwerkt, hoe sneller er resultaten geboekt worden. Dat brengt de onderneming opnieuw dichter bij de vooropgestelde doelstellingen. Op die manier wakkert het vooruitzicht van de loonbonus ook de teamgeest aan, wat dan weer bijdraagt tot het algemene welzijn van jouw team. En weet dat een toffe sfeer een niet te onderschatten voordeel is om nieuwe medewerkers aan te werven.

Vul je knelpuntvacatures in

Enkele jaren geleden lagen nieuwe werknemers nog voor het rapen. Vandaag zijn de rollen echter omgekeerd en voeren bedrijven een ware strijd om de juiste profielen te vinden. Naast een aangename sfeer, maakt een aantrekkelijke maandwedde het verschil tussen een kandidaat aanwerven of verliezen. Bovendien ruilen steeds meer mensen een vast maandloon in voor een variabele variant, die rekening houdt met hun eigen verdiensten en prestaties. Als onderdeel van zo’n intelligent loonpakket geeft de loonbonus waardevolle kandidaten een duwtje in de rug bij hun keuze voor een (nieuwe) werkgever.

Hou je loonkost in de hand

Als werkgever kan je er niet omheen: ook bij bestaande werknemers speelt een correcte verloning een belangrijke rol in hun algemene werktevredenheid. Maar in een klassieke netto-bruto verhouding is de loonkost voor jou als werkgever vaak meer dan het dubbele van wat jouw personeel netto overhoudt. Door zijn gunstig fiscaal regime, helpt de loonbonus jou om de loonkosten voor jouw onderneming verlagen, terwijl je het loonpakket meer op maat snijdt van jouw werknemers. Bovendien is de loonbonus variabel van aard en kan deze dus elke termijn worden aangepast, al naargelang de groei van het bedrijf.

Fiscale voordelen voor beide partijen

De loonbonus heeft tot slot ook fiscale voordelen voor zowel werkgever als werknemer. Als werkgever betaal je een solidariteitsbijdrage op het brutobedrag, maar de totale kost van de premie kan je als werkgever fiscaal weer inbrengen.

Ook jouw werknemers betalen een solidariteitsbijdrage, maar verder wordt de loonbonus volledig vrijgesteld van belastingen. Aan het einde van de rit houden jouw medewerkers daardoor een stuk meer over aan deze bonus, dan aan hun gebruikelijke loon.

De loonbonus is dus waarschijnlijk iets voor jou, of je nu op zoek bent:
  • naar een slimmere verloning.
  • naar die beslissende factor om interessante profielen aan te trekken.
  • of naar een manier om je personeel achter je bedrijf te scharen.

Jouw medewerkers zijn je belangrijkste troef, een interessante verloning hoort daarbij!

Ontdek deze fiscaal interessante beloning
Anne Hallez
Door Anne Hallez
04 januari 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.