Share
Loonbeleid

Later lezen?

Een groepsverzekering: wat is het en hoeveel betaal je als werkgever?

Maaltijdcheques, ecocheques, een loonbonus of bedrijfswagen … Het zijn populaire loonvoordelen of ‘employee benefits’ die je als werkgever kan aanbieden. Wist je dat een groepsverzekering daar ook bij hoort? Een groepsverzekering is bovendien voordelig voor werkgever én werknemer. Maar hoeveel kost zo’n pensioenpremie nu voor jou als werkgever? We vroegen het aan expert Henk Sanders.

Een groepsverzekering voor je medewerkers

Wat is een groepsverzekering of pensioenpremie?

Als je een groepsverzekering afsluit voor een deel (of categorie) van of al je medewerkers, bouw je mee aan een aanvullend pensioen voor hen. Je draagt als werkgever de bijdragen over naar de verzekeraar. Die zet de gestorte spaarpremies op zijn beurt om in een kapitaal dat je medewerkers ontvangen zodra ze hun pensioenleeftijd hebben bereikt. Het is dus een vorm van pensioensparen. De verzekeraar kan er ook voor zorgen dat de risicowaarborgen verzekerd zijn:

  • premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid
  • arbeidsongeschiktheidsrente
  • overlijdenskapitaal

Een categorie kan bestaan uit een of meerdere werknemers. Alle medewerkers binnen eenzelfde categorie moet je volgens dezelfde voorwaarden aansluiten. Gebruikelijke vormen van werknemerscategorieën zijn:

  • werknemers
  • kaderleden
  • directieleden

Het is niet mogelijk om een onderscheid te maken tussen arbeiders en bedienden.

Een groepsverzekering aanbieden als werkgever: de voordelen

Een groepsverzekering aanbieden aan je medewerkers heeft verschillende voordelen: 

  • Medewerkers vinden het een meerwaarde. 
  • Werknemers zijn loyaler. Het is voor hen namelijk interessant dat jij als werkgever helpt investeren in de opbouw van een aanvullend pensioen. 
  • Het zijn fiscaal aftrekbare kosten voor jou als werkgever. 
  • Het is een kostenefficiënte manier van verlonen. Je medewerkers houden er meer aan over dan dat je een gewone loonsverhoging geeft.  
  • Een loonsverhoging onder de vorm van een groepsverzekering betekent ook dat je als werkgever minder sociale bijdragen moet betalen.  
  • Als werkgever kies je zelf hoeveel budget je wil spenderen. Vaak gaat het om ongeveer 3 à 5 procent op het loon, maar je kan ook meer toekennen als je dat wilt. 

Zo begin je als werkgever aan een groepsverzekering

Ben je overtuigd en wil je jouw medewerkers belonen met een pensioenpremie? Dan kan enkel jij als werkgever initiatiefnemer zijn en zo’n aanvullend pensioenspaarplan voor je medewerkers opstarten.

Dat kan met de hulp van enkele andere partijen:

  • Een verzekeringstussenpersoon informeert je over de mogelijkheden en begeleidt je bij de opstart en het verdere verloop van de groepsverzekering. Neem contact op met een gespecialiseerde makelaar vooraleer je jouw verzekeraar kiest. Liantis kan je hierin begeleiden. Zo ben je zeker dat je goed wordt bijgestaan.
  • Een verzekeraar of pensioenfonds beheert voor jou de groepsverzekering, dat kan je niet zelf.. Je kiest je verzekeraar in samenspraak met je verzekeringstussenpersoon.
  • Een payrollbeheerder staat in voor een efficiënte gegevensuitwisseling met de verzekeraar. De gegevens die nodig zijn voor de groepsverzekering lijken in grote mate op de gegevens voor de loonberekening.

Duidelijke afspraken en een goede communicatie tussen de verschillende partijen zijn belangrijk. Zo vermijd je achteraf misverstanden en kunnen jij en jouw medewerkers volop genieten van de voordelen van deze interessante verloningsmethode.

Je verloningsbeleid slim aan de noden van je bedrijf aanpassen?

Ontdek de mogelijkheden
Henk Sanders
Door Henk Sanders
19 februari 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.