Share
Loonbeleid

Later lezen?

Een groepsverzekering voor jouw medewerkers. Hoe begin je eraan?

Maaltijdcheques, ecocheques, loonbonus, bedrijfswagen, smartphone … Het zijn voorbeelden van hoe je als werkgever bijkomende (loon)voordelen kan bieden aan jouw werknemers. Samengevat noemen we deze voordelen ‘employee benefits’. Een groepsverzekering is eveneens zo’n employee benefit dat steeds meer ingang vindt. Een groepsverzekering maakt deel uit van het totale loonpakket en biedt voor zowel werkgever als medewerker voordelen. Van een win-win gesproken!

Een groepsverzekering voor je medewerkers

Wat is een groepsverzekering?

Laten we eerst de term eens uit elkaar halen:

 • Groepsverzekering: het gaat om een verzekering, afgesloten bij een verzekeraar. Deze zet de gestorte spaarpremies om in een kapitaal op pensioenleeftijd. Dit is een vorm van pensioensparen binnen de tweede pensioenpijler. De verzekeraar kan er ook voor zorgen dat er risicowaarborgen verzekerd zijn:
 • Groepsverzekering: het gaat om een verzekering voor een groep van medewerkers. Een groep, ook wel categorie genoemd, kan bestaan uit één of meerdere werknemers. De wetgever heeft er voor gezorgd dat je geen onderling verschil in de behandeling van individuele werknemers kan maken. Dit wil zeggen dat je  alle werknemers binnen eenzelfde categorie verplicht aan moet sluiten. Gebruikelijke vormen van werknemerscategorieën zijn:
  • werknemers
  • kaderleden
  • directieleden

 

Wie neemt het initiatief?

Hoewel een groepsverzekering op vraag van de medewerkers kan, blijf je als werkgever de initiatiefnemer.  In het jargon noemen we je dan 'de inrichter'.

 

Waarom zou je een groepsverzekering aanbieden aan jouw medewerkers?

Er zijn verschillende voordelen:

 • Medewerkers vinden het een meerwaarde als hun loonpakket een groepsverzekering inhoudt.
 • Werknemers zijn loyaler ten opzichte van hun werkgever als er een groepsverzekering voorzien wordt. Het is voor hen immers interessant als hun werkgever helpt investeren in de opbouw van een aanvullend pensioen.
 • Een groepsverzekering is een fiscaal aftrekbare kost voor je als werkgever.
 • Naast het gunstige fiscale aspect, is het ook een meer kostenefficiënte manier van verlonen: € 1 gewoon loon heeft binnen een groepsverzekering een hogere waarde.
 • je neemt een sociale rol op voor jouw werknemers: je bouwt enerzijds mee aan een aanvullend pensioen en anderzijds voorzie je een financiële tussenkomst bij arbeidsongeschiktheid en overlijden.

 

Hoe begin je aan een groepsverzekering?

Wil je als werkgever jouw medewerkers belonen met een loonsverhoging? Dan is de groepsverzekering een duurzame en kostenefficiënte verloningswijze, zelfs als je beschikt over een klein(er) budget.

Om een groepsverzekering op te starten heb je andere partijen nodig:

 • Een verzekeringsmakelaar die je informeert als werkgever over de mogelijkheden, advies geeft over de invulling en - wanneer je dit wenst - je begeleidt bij de opstart en het verdere verloop van de groepsverzekering. Je contacteert dus het beste eerst een gespecialiseerde makelaar vooraleer je jouw verzekeraar kiest. 
 • Een verzekeraar of pensioenfonds omdat je een groepsverzekering niet zelf kan beheren. De keuze van verzekeraar maak je in samenspraak met je makelaar.
 • De payroll-beheerder die instaat voor een efficiënte gegevensuitwisseling met de verzekeraar. De gegevens die nodig zijn voor de groepsverzekering lijken in verregaande mate op de gegevens voor de loonberekening. 

Duidelijke afspraken en een goede communicatie tussen de verschillende partijen zijn belangrijk. Zo vermijd je achteraf misverstanden en kunnen je en jouw medewerkers volop genieten van de voordelen van deze interessante verloningsmethode.

Is groepsverzekering voordelig voor jou en je werknemers? Cijfers liegen niet

Download het gratis rapport
Henk Sanders
Door Henk Sanders
23 juli 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.