Share
Actualiteit

Later lezen?

Ook in VZW’s straks vaste vertegenwoordiger verplicht

Voor heel wat ondernemingen staat 1 januari 2020 met stip genoteerd. Wie dan nog een oude vennootschap of vereniging heeft (d.w.z. opgericht vóór 1 mei 2019 en nog niet met de nieuwe wetgeving in overeenstemming gebracht), moet er immers rekening mee houden dat een aantal dwingende regels van het nieuwe vennootschaps- en verenigingsrecht vanaf die dag onherroepelijk van toepassing worden.

Ook in VZW’s straks vaste vertegenwoordiger verplichtEén van de zaken die dan bijvoorbeeld veranderen, zijn de regels rond de benoeming van een bestuurder-rechtspersoon. De theorie van dat onderwerp lichtten we al toe in een eerdere blogpost. Vandaag gaan we dieper in op de praktische gevolgen ervan voor (I)VZW’s en stichtingen.

Even herhalen: waarover gaat het?

Wanneer een rechtspersoon als bestuurder of dagelijks bestuurder van een andere rechtspersoon wordt benoemd, moet ze iemand aanduiden die dit bestuursmandaat voor haar zal uitvoeren. Dit wordt de ‘vaste vertegenwoordiger’ van die (dagelijks) bestuurder-rechtspersoon genoemd.

Op vandaag geldt dit echter niet voor (dagelijks) bestuurders-rechtspersonen van een (I)VZW of stichting. In heel wat ‘oude’ (I)VZW’s en stichtingen hebben één of meerdere (dagelijks) bestuurders-rechtspersonen vandaag dus nog geen vaste vertegenwoordiger aangeduid.

Dat dit problemen oplevert voor de toegang tot het UBO-register, is reeds gebleken. Een VZW met 2 bestuurders-rechtspersonen zal bijvoorbeeld geen toegang hebben tot het UBO-register als er geen vaste vertegenwoordiger werd aangeduid. Enkel een natuurlijk persoon die onder ‘functies’ in de KBO is opgenomen, kan immers in naam van de (I)VZW of stichting in het UBO-register inloggen of hiervoor een mandaat verlenen.


Wat verandert er vanaf 1 januari 2020?

In nieuwe (I)VZW’s en stichtingen (opgericht vanaf 1 mei 2019) waren (dagelijks) bestuurders-rechtspersonen al meteen verplicht om een vaste vertegenwoordiger te benoemen. Omdat de bepalingen over de benoeming van bestuurders-rechtspersonen van dwingend recht zijn, geldt die verplichting vanaf 1 januari 2020 echter ook voor (dagelijks) bestuurders-rechtspersonen van oude (I)VZW’s en stichtingen.

Concreet

Heeft je klant een oude (I)VZW of stichting waarin één of meerdere bestuurders of dagelijks bestuurders rechtspersonen zijn? Zorg er dan voor dat er vanaf volgend jaar voor elk van die (dagelijks) bestuurders-rechtspersonen iemand als vaste vertegenwoordiger is benoemd. Let er bovendien op dat het om een natuurlijk persoon gaat die daarnaast nog niet in een andere hoedanigheid in hetzelfde bestuursorgaan zetelt.
Vergeet ook de nodige publicatie in het Belgisch Staatsblad niet. Om kosten te sparen doe je er goed aan om alle vaste vertegenwoordigers in één keer onder het ondernemingsnummer van de (I)VZW of stichting in kwestie laten publiceren.

Besteed je dit liever uit? Liantis ondernemingsloket helpt je graag verder. Zo is je klant niet alleen in orde met deze nieuwe regels, ook eventuele inlogproblemen voor het UBO-register zijn daarmee in één publicatie van de baan.

Het dossier van je klant in orde brengen?

Contacteer het ondernemingsloket
Gerd Van Bergen
Door Gerd Van Bergen
11 december 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.