Share
Actualiteit

Later lezen?

IT-ondernemer Ignace deed een beroep op een ondernemerscoach

“Met de nieuwe inzichten werk ik nu actief aan mijn zaak én aan mezelf”

Soms groeit een bedrijf organisch. En snel. Voor je het goed en wel beseft, is de business die je eerst vanuit je garage runde, getransformeerd tot een uit de kluiten gewassen onderneming met 13 medewerkers. Het overkwam Ignace De Coster (49) van IT-bedrijf IZIT uit het Oost-Vlaamse Zele. Toen hij als zaakvoerder vele slapeloze nachten aan mekaar breidde door de toenemende werkdruk, besloot hij een beroep te doen op een ondernemerscoach van Liantis. “Mijn doel? Ervoor zorgen dat mijn zaak in de toekomst vlot blijft draaien, zelfs als ik er eens drie weken niet ben.”

Pippi Langkous

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het wel kunnen.” Die quote van Pippi Langkous staat in een groot zwart kader op de bureautafel van de 49-jarige Ignace De Coster in zijn kantoor. Het is een quote die nieuwsgierigheid illustreert, maar ook durf. En ergens zelfs een tikkeltje gezonde angst. Ignace toont trots het kader. “Toffe quote hé (lacht)!”

Voor Ignace is het citaat van de jongedame met haar kenmerkende vlechtjes en sproetjes een ware mindset. “De meesten hebben per definitie angst voor nieuwe dingen. Ik ben daarin het tegenovergestelde. Als het nieuw is, wil ik er alles van weten.” Terugblikken zit daarom niet meteen in zijn aard. “Mijn vrouw zegt vaak: wees toch eens trots op wat je al bereikt hebt! Maar ik ben altijd op zoek naar beter, hoger, sneller… Zowel op professioneel als op sportief vlak.”

Bloed kruipt

Ignace was begin de jaren 2000 aan de slag als IT’er bij een groot bedrijf toen hij besloot om in bijberoep te starten als ondernemer. “Ik deed eerst wat kleinere IT-opdrachten, maar toen de vraag te groot werd, heb ik op een gegeven moment beslist om de stap naar zelfstandige in hoofdberoep te wagen. Mijn ouders hadden daar hun twijfels over. Je gaat toch geen zekerheid weggooien? En je toffe collega’s? En een vast inkomen? Ja, die typische behoudsgezindheid. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan.”

De man startte zoals vele ondernemers vanuit zijn garage, maar ging - op aangeven van wie anders dan zijn vrouw, die ook verder in dit verhaal een cruciale rol speelt – op zoek naar een kantoor. Uiteindelijk bouwde hij zijn zaak IZIT verder uit in het centrum van Zele. Ondertussen werkt Ignace daar samen met 13 collega’s en mag de man zichzelf een succesvolle ondernemer noemen.

To the rescue

De focus van IZIT ligt op twee zaken: enerzijds IT-ondersteuning op alle vlakken voor kmo’s en anderzijds op de softwaretool MIRA Software die ze ontwikkelden voor materiaalbeheer. Twee zaken die beide goed lopen, maar waardoor er qua organisatiestructuur wel wat werk op de plank ligt.

“Ik ga graag werken wanneer ik weet dat alles goed gepland is en iedereen weet wat te doen. Maar door de snelle groei van beide takken, was de structuur zoek. Dat bezorgde me stress en slapeloze nachten. Ik was continu bezig met brandjes te blussen en nam enkel kortetermijnbeslissingen. Plannen op lange termijn kwamen er niet. Soms had ik een hele dag ontzettend hard gewerkt, maar op het einde kreeg ik het gevoel dat ik niks gedaan had. En zelf ben je zodanig bezig met de waan van de dag, dat je geen tijd hebt om je zaak vanop een afstand te bekijken. Het was mijn vrouw die zei: zo kan het niet verder. Ze ging op zoek en kwam op de proppen met het idee om ondernemerscoaching te volgen.”

Strategisch(er) denken

Ignace schreef zich in via de website van Liantis en had enkele dagen later al telefonisch contact met Liantis-collega en ondernemerscoach Marianne. Daarna volgde een eerste afspraak. “Ik was in het begin sceptisch. Ik ben een rationele mens dus als het te wollig of te zweverig was geweest, was het bij die ene sessie gebleven. Maar dat was het totaal niet. Een van de eerste vragen die Marianne me stelde was: heb je een organogram? Neen dus... Mijn zaak is geleidelijk aan gegroeid zonder dat ik dat goed besefte. In het begin wierf ik mensen aan op basis van twee vragen: kan ik ze betalen en ga ik ermee overeenkomen? Maar als je groter wordt, kan je dat niet meer op die manier blijven doen.”

Ondertussen werkt Ignace in de vervolgsessies samen met Marianne aan een verbeterde structuur van zijn zaak. “We zijn nu volop bezig om structuur aan te brengen in het personeelsbeleid. Teamleads toewijzen bijvoorbeeld, want dat was voordien niet altijd duidelijk. Vaak kwamen alle vragen gewoon bij mij terecht. Door de sessies heb ik ingezien dat 80% soms ook goed is. En dat ik mensen moet laten proberen en ja, soms ook falen. Maar zeker in contacten met klanten vind ik dat zéér moeilijk. Voor mij is klantenservice heilig. Ze zeggen soms dat vertrouwen te voet komt, maar te paard weer vertrekt. Dus daar heb ik wel nog een weg af te leggen.”

Weg met de schroom

Ignace erkent dat het voor veel ondernemers niet makkelijk is om externe hulp in te schakelen. “Nochtans helpt het om iemand te hebben die je zaak vanop een afstand bekijkt. Maar ja, ondernemers zijn soms ijdel. En durven niet altijd toe te geven dat ze met iets zitten. We kunnen vaak nergens terecht op de werkvloer om eens te ventileren. Collega’s doen dat onderling eens, maar wij niet. Dus blijf je met problemen zitten die dan ’s nachts in je hoofd malen. Nochtans is het oké om te zeggen dat het af en toe eens niet gaat. Ook bij mij heeft het jaren geduurd voor ik dat durfde toe te geven aan mezelf.”

Ondertussen werkt Ignace verder aan zijn zaak én aan zichzelf. Hij stelde ook een duidelijk doel. “We gaan nu eerst onze organisatiestructuur op punt zetten en dan komt er tijd vrij om een plan op te stellen op lange termijn. Drie tot vijf jaar. Waar willen we dan professioneel staan met de zaak? Een ander streefdoel is dat het bedrijf blijft draaien als ik er eens drie weken niet ben. Dat de structuur zodanig solide is, dat dat kan. Ik geloof erin dat het mogelijk zal zijn, onder meer dankzij de ondersteuning van Marianne!”

 

Benieuwd hoe ondernemerscoaching jouw zaak naar een hoger niveau tilt? 

Ontdek het hier

Door Jasmien Van Hulle
12 juni 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.