Share
Klantenadviseur

Later lezen?

Er was eens… een teamcoördinator die ooit eens klantenadviseur was (het verhaal van Caroline Hubregtse)

Interne mobiliteit. Hoe soepel het begrip ook in de mond wordt genomen, hoe moeilijk het in bepaalde bedrijven soms valt. Niet zo bij Liantis, want voor mij zit het levende bewijs. Caroline Hubregtse. In 2018 begonnen als klantenadviseur, intussen doorgegroeid naar teamcoördinator. Vandaag laat ze haar licht schijnen over hoe dat precies ging.

Over roeping en goesting

Het parcours van Caroline is, in haar eigen woorden, ‘best wel heftig’ te noemen. Zeker toen ze na 13 jaar dienst – waarvan 5 jaar personeelsdienst – bij het gemeentebestuur van Knokke, plots besliste om een gooi te doen naar een job bij Liantis.

“Er was een zoektocht naar klantenadviseurs aan de gang. Iets wat vandaag de dag trouwens nog altijd het geval is. Ik voelde me meteen geroepen. Door met recruitment bezig te zijn, had ik bij het gemeentebestuur geproefd van soft HR. En dat smaakte naar meer. Ik wilde breder gaan, en waagde me aan een bachelor Human Resources Management in afstandsonderwijs. Toen de goesting om ook alles omtrent loonadministratie onder de knie te krijgen de kop opstak, begon het mij pas echt te dagen welke richting ik wilde inslaan. ‘Klantenadviseur sociaal secretariaat’. ‘Payroll’, zoals men het ook pleegt te noemen.”

 

“Veel mensen laten zich afschrikken door het inhoudelijke aspect. Ten onrechte. Er is te veel onduidelijkheid over wat een ‘klantenadviseur sociaal secretariaat’ nu eigenlijk moet doen. Het gaat natuurlijk niet alleen om louter loonberekening. De job is zoveel meer dan dat. Klanten begeleiden en bijstaan vanuit een menselijke aanpak, dat is de kern van de zaak.”

 

Wanted: klantenadviseurs

In tegenstelling tot de startende ‘klantenadviseurs payroll’ van nu, begon Caroline eraan zonder noemenswaardige opleiding.

“Training on the job en een buddy, zo ging het er in mijn tijd aan toe. Lastig soms, want het is en blijft een knelpuntberoep. Eentje dat heel veel vraagt van een mens: expertise, maar ook het vermogen om zowel boekhouder, psycholoog als jurist te zijn. Gelukkig wordt niemand bij Liantis zomaar voor de leeuwen geworpen. Anno 2022 al zeker niet, met het invoeren van de kick-off startersklassen. Een schitterend concept, waarin Liantis de nieuwe krachten op sleeptouw neemt en hen volledig inwerkt in de materie, vooraleer hen te laten meedraaien op kantoor. Die sturing en begeleiding verlagen de drempel drastisch en geven de job de uitstraling die hij eigenlijk verdient.”

Toch heerst er nog altijd een nijpend tekort aan ‘klantenadviseurs payroll’, dat is uiteraard ook Caroline niet ontgaan.

“Veel mensen laten zich afschrikken door het inhoudelijke aspect. Ten onrechte. Er is te veel onduidelijkheid over wat een ‘klantenadviseur sociaal secretariaat’ nu eigenlijk moet doen. Het gaat natuurlijk niet alleen om louter loonberekening. De job is zoveel meer dan dat. Klanten begeleiden en bijstaan vanuit een menselijke aanpak, dat is de kern van de zaak.”

Blijf groeien

De appreciatie die ze daarvoor van haar klanten kreeg, was voor Caroline meteen ook haar belangrijkste drive.

“Mensen willen in de eerste plaats dat je geleverde werk correct is. De nadruk ligt dus sowieso op efficiëntie. Maar eens je dat vertrouwen hebt gewonnen, slaan de deuren van de dankbaarheid open. Je wordt hun compagnon, die hen informeert en adviseert.”

Caroline denkt met veel liefde terug aan haar job als klantenadviseur, ook al maakte ze recent de switch naar teamcoördinator. Een overstap die ze niet echt had zien aankomen.

“Leidinggevende ervaring heb ik niet, maar toch gaf Liantis mij de kans om dit te doen. Zo zie je maar dat er aan carrière- en doorgroeimogelijkheden geen gebrek is hier. En dat is leuk, zeker in tijden van job crafting.”

Of dit nu een eindstation is voor de kersverse teamcoördinator, dat moet de toekomst uitwijzen. Maar elke stap tot dusver bleek voor Caroline de moeite waard.

“Persoonlijke groei moet altijd het streefdoel zijn. Dat is ook mijn raad aan beginnende klantenadviseurs. Laat je niet afschrikken en durf je verder te ontwikkelen. Je bouwt er maturiteit en professionaliteit mee op. Twee mooie troeven die mooi staan op elk cv.”

Blink jij uit in klangerichtheid en wil je ondernemers vooral laten ondernemen?Kickstart je carrière bij Liantis.

Vacatures ontdekken
Florence Van Coillie
Door Florence Van Coillie
Oct 5, 2022 12:52:25 PM

Lire plus tard ?

Cet article vous intéresse, mais vous n’avez pas le temps de le lire maintenant ?
Saisissez votre adresse e-mail ci-dessous, et nous vous enverrons un lien pratique qui vous permettra de le retrouver rapidement.
Nous vous envoyons uniquement le lien, pas de spam.