Share
Stress

Later lezen?

Stéphane Lefèbvre houdt bij het ziekenhuis CHR Verviers hr en welzijn in balans

Sinds januari 2017 neemt Stéphane Lefèbvre de dagelijkse leiding waar van het ziekenhuis CHR in Verviers. Een manager, geen dokter. “Ons ziekenhuis staat de komende jaren voor grote uitdagingen. Niet alleen op medisch vlak, maar ook op het vlak van organisatie, infrastructuur, personeelsbeleid. Daarom is het goed dat iemand met een niet-medische achtergrond de juiste vragen stelt en de bijhorende oplossingen helpt uitwerken.” Daarvoor doet hij ook regelmatig een beroep op de experts van Liantis. Lees hier hoe Stéphane de uitdagingen van de toekomst aanpakt. ziekenhuis CHR Verviers


Nood aan hervorming

“Om levensvatbaar te blijven, moeten we de komende jaren grondig hervormen”, steekt Stéphane Lefèbvre van wal. “Dat geldt niet alleen voor CHR Verviers, maar voor de zorgsector als geheel. De kwaliteit van onze medische dienstverlening is top. Maar qua omkadering zijn we toe aan een stevige sprong voorwaarts.”
Duidelijke taal van een directeur die in het verleden zijn sporen verdiende als manager bij verschillende publieke instellingen. “In de openbare sector leeft het besef dat we voor een inhaalbeweging staan. Private ondernemingen houden er over het algemeen een iets pragmatischere aanpak op na. Ze beschikken over de juiste knowhow en software. Ook met de zorgsector moeten we resoluut die weg op.”


2.000 collega’s

Het ziekenhuis CHR stelt een kleine 2.000 mensen te werk. “Reken ongeveer 300 artsen en 800 verpleegkundigen. De overige 900 zijn zorgkundigen, kinesisten, psychologen, technische en administratieve krachten.”

Het is een publiek geheim dat de ziekenhuissector kampt met een chronisch tekort aan personeel. Toch valt dit voor CHR Verviers nog vrij goed mee. Stéphane Lefèbvre verklaart: “Dankzij onze interessante ligging, hebben we minder last van concurrentie op de arbeidsmarkt. We vinden redelijk vlot nieuwe werknemers binnen de eigen regio. Enkel voor erg gespecialiseerde profielen rekruteren we verderop.”

Veel ziekenhuizen doen een beroep op interimkrachten om hun tekorten aan te vullen. Een valabele piste voor Stéphane, maar dan wel met de nodige omkadering. “Interimkrachten komen bij ons niet zo veel voor. We hebben dit de afgelopen jaren afgebouwd. Een bewuste keuze. De specialisatie is te groot geworden. De vakkennis die we nodig hebben, vind je moeilijk bij uitzendkrachten. En er is onvoldoende tijd om telkens weer opleiding te voorzien.”


Absenteïsme als knelpunt

Begin dit jaar raakte bekend dat het absenteïsmecijfer in België boven de 7% is gestegen. Voor de ziekenhuissector ligt dit cijfer traditioneel nog een paar procenten hoger.

Stéphane Lefèbvre: “CHR Verviers is hierop geen uitzondering. Vooral de kortlopende afwezigheden zien we toenemen. De belangrijkste verklaring hiervoor is de psychische druk op onze werknemers. De zorg voor patiënten kan erg stresserend zijn. Maar niet alleen dat. Ook de sfeer en de werking binnen de verschillende teams spelen een rol. Als 2.000 mensen moeten samenwerken, kan het haast niet anders of er ontstaan interpersoonlijke conflicten. We deden in het verleden al een paar keren een beroep op de psychologen van Liantis om bij dergelijke problemen te bemiddelen.”


Statuut en verloning voor wachtdiensten

Een ziekenhuis slaapt nooit. De klok rond zijn er mensen aan het werk. Dat resulteert onvermijdelijk in een complex personeelsbeleid. “We hebben inderdaad nog enkele harde noten te kraken. Het statuut en de verloning voor mensen die wachtdiensten op zich nemen, bijvoorbeeld. Een dossier dat al lang aansleept en waar onze personeelsdienst snel een sluitend antwoord op moet vinden.”


Infrastructuur moderniseren

Voor Stéphane Lefèbvre is infrastructuur een absolute prioriteit: “Onderschat nooit het belang van goede ziekenhuisarchitectuur. Zowel voor het comfort van de patiënt als voor het welbevinden van het personeel. Voor mij is het de ultieme vorm van preventie.

CHR Verviers mocht intussen al 125 kaarsjes uitblazen. “Ons gebouw raakt langzaamaan verouderd. En hoewel we voortdurend bezig zijn met moderniseren, eist dit zijn tol. Sommige kamers zijn aan de kleine kant, er is te weinig lichtinval en de gangen zijn een echt labyrint. Dat leidt bij iedereen tot frustraties. De komende jaren steken we een tandje bij. Zo komt er een nieuwe spoedafdeling. Over het ontwerp hebben we goed nagedacht. Vanzelfsprekend laten we ons daarin ook bijstaan door de ergonomen van Liantis. Ik probeer regelmatig ook andere ziekenhuizen te bezoeken ter inspiratie. Het nieuwe AZ Sint-Maarten in Mechelen bijvoorbeeld.”


Vlotte samenwerking

“We hebben een goede relatie met Liantis. Medische onderzoeken, ergonomisch advies voor de inrichting van nieuwe kamers of lokalen, opleidingen … alles loopt vlot. We doen ook regelmatig een beroep op de psychologen. Zo is er onlangs in ons ziekenhuis een baby overleden na een acute hersenvliesontsteking. De betrokken werknemers waren er kapot van. Onze eigen psychologen boden de eerste bijstand, maar er een kwam ook meteen een expert traumabegeleiding van Liantis ter plaatse. Elke week overlijden er mensen in het ziekenhuis. Maar als het om een boreling gaat, is het anders. De professionele hulpverlening die we kregen, speelde een belangrijke rol in het verwerkingsproces voor onze mensen.”


Brede blik

Om het ziekenhuis klaar te stomen voor nog eens 125 mooie jaren, heeft Stéphane heel wat werk op de plank liggen. “In de komende jaren willen we ons hr-beleid verder professionaliseren. Net zoals veel ziekenhuizen staan we voor een grote inhaalbeweging. En het gaat niet zomaar om een opleiding voor leidinggevenden. We hebben vooral nood aan een bredere blik op hr.”

Ontdek hoe je een doeltreffend absenteïsmebeleid opzet

Ontdek alle thema's
Door Laurence Vanparys
28 februari 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.